Трамп открио шта је обећао Киму

Амерички предсједник Доналд Трумп рекао је данас на пресс конференцији у Сингапуру да ће Сјеверној Кореји бити укинуте санкције када нуклеарно оружје више не буде фактор на Корејском полуострву, али да ће америчка војска престати с војним вјежбама усмјереним према тој земљи и прије тога.

Свијет 12.06.2018 | 13:20
Трамп открио шта је обећао Киму
"Историја је показала да непријатељи заиста могу постати пријатељи", рекао је Трамп у изјави за медије након завршетка суммита. 

"Промјена нам треба под хитно, мој састанак с Кимом је био искрен, директан и продуктиван. Али, нећемо се заваравати, ово је тек почетак једног тешког и компликованог процеса. Ким је јако талентован, на власт је дошао као младић, а водити једну земљу је ужасно тежак посао". 

Поручио је да ће америчка војска престати с војним вјежбама усмјеренима према Сјеверној Кореји јер се њима подижу напетости, а и "уштедићемо гомилу новца". Та одлука се сматра као велики уступак Киму.

"Бавимо се тиме већ дуже вријеме, ми то у Wасхингтону зовемо ратним игрицама. Али те игрице су невјеројатно скупе, а помало и провокативне". 

Потпуно је нејасно да ли се Трамп око тог питања консултовао са Сеулом.

Рекао је и да ће Пјонгјангу бити укинуте међународне санкције кад 'будемо сигурни да нуклеарно оружје више није фактор'. 

"Веселим се том дану кад ћемо им укинути санкције", рекао је Трмп који је након тога упитан зашто није осигурао боље гаранције од Сјеверне Кореје да ће укинути санкције.

"Није било времена, не можете то ријешити у једноме дану", рекао је Трмп који је за сјевер полуострва прогнозирао економски бум.

"Нема граница ономе што Сјеверна Кореја може постићи када се одрекне нуклеарног оружја. Свијет жели с њима сарађивати, а Киму је ово шанса да уђе у историју као човјек који је Сјеверну Кореју увео у нову еру и од ње направио развијену земљу", рекао је, позивајући се на економска достигнућа сусједних Кине и Јужне Кореје.

Занимљиво је како је Трсмп сазнао за економски потенцијал Сјеверне Кореје.

"Док сам гледао снимке испаљивања ракета у позадини сам видио дивне плаже. Тамо могу имати најбоље хотеле на свијету"!

Рекао је и како би волио посјетити Пјонгјанг 'у прикладно вријеме', те да је Ким пристао доћи у Бијелу кућу. 

Амерички предсједник рекао је да је само накратко причао с Кимом о стању људских права у Сјеверној Кореји, а један новинар га је подсјетио да је недавно рекао 'ниједан режим не мучи властите људе као што то ради Сјеверна Кореја'. Стоји ли још при тој тврдњи?

"Вјерујем да је тешко тамо живјети. Не само тамо, има још таквих мјеста на свијету. Али нисмо о томе превише причали, главна тема била је денуклеаризација". 

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар