Tramp otkrio šta je obećao Kimu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas na press konferenciji u Singapuru da će Sjevernoj Koreji biti ukinute sankcije kada nuklearno oružje više ne bude faktor na Korejskom poluostrvu, ali da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenim prema toj zemlji i prije toga.

Svijet 12.06.2018 | 13:20
Tramp otkrio šta je obećao Kimu
"Istorija je pokazala da neprijatelji zaista mogu postati prijatelji", rekao je Tramp u izjavi za medije nakon završetka summita. 

"Promjena nam treba pod hitno, moj sastanak s Kimom je bio iskren, direktan i produktivan. Ali, nećemo se zavaravati, ovo je tek početak jednog teškog i komplikovanog procesa. Kim je jako talentovan, na vlast je došao kao mladić, a voditi jednu zemlju je užasno težak posao". 

Poručio je da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema Sjevernoj Koreji jer se njima podižu napetosti, a i "uštedićemo gomilu novca". Ta odluka se smatra kao veliki ustupak Kimu.

"Bavimo se time već duže vrijeme, mi to u Washingtonu zovemo ratnim igricama. Ali te igrice su nevjerojatno skupe, a pomalo i provokativne". 

Potpuno je nejasno da li se Tramp oko tog pitanja konsultovao sa Seulom.

Rekao je i da će Pjongjangu biti ukinute međunarodne sankcije kad 'budemo sigurni da nuklearno oružje više nije faktor'. 

"Veselim se tom danu kad ćemo im ukinuti sankcije", rekao je Trmp koji je nakon toga upitan zašto nije osigurao bolje garancije od Sjeverne Koreje da će ukinuti sankcije.

"Nije bilo vremena, ne možete to riješiti u jednome danu", rekao je Trmp koji je za sjever poluostrva prognozirao ekonomski bum.

"Nema granica onome što Sjeverna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja. Svijet želi s njima sarađivati, a Kimu je ovo šansa da uđe u istoriju kao čovjek koji je Sjevernu Koreju uveo u novu eru i od nje napravio razvijenu zemlju", rekao je, pozivajući se na ekonomska dostignuća susjednih Kine i Južne Koreje.

Zanimljivo je kako je Trsmp saznao za ekonomski potencijal Sjeverne Koreje.

"Dok sam gledao snimke ispaljivanja raketa u pozadini sam vidio divne plaže. Tamo mogu imati najbolje hotele na svijetu"!

Rekao je i kako bi volio posjetiti Pjongjang 'u prikladno vrijeme', te da je Kim pristao doći u Bijelu kuću. 

Američki predsjednik rekao je da je samo nakratko pričao s Kimom o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, a jedan novinar ga je podsjetio da je nedavno rekao 'nijedan režim ne muči vlastite ljude kao što to radi Sjeverna Koreja'. Stoji li još pri toj tvrdnji?

"Vjerujem da je teško tamo živjeti. Ne samo tamo, ima još takvih mjesta na svijetu. Ali nismo o tome previše pričali, glavna tema bila je denuklearizacija". 

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar