Прије 20 година они су растужили "Феномена"!

Чланови златне генерације француског фудбала окупили су се у понедељак, тачно 20 година откако су са 3:0 победили моћни Бразил у финалу Светског првенства у Француској.

Фудбал 12.06.2018 | 19:45
Прије 20 година они су растужили "Феномена"!
Кристијан Карембе, Зинедин Зидан, Јури Ђоркаеф, Алан Богсјан, Фабијан Бартез, Лоран Блан, Венсан Кандела, Лилијан Тирам, Сабри Ламуши, Робер Пирес и Лионел Шарбоније нашли су се на Сен Денију да обележе годишњицу.
У години када се у наследници некадашње Југославије, Србији присећамо "Мијатове пречке", у Француској имају срећнији повод за присећање.

Два гола у финалу првенства 1998. дао је Зидан, а један Емануел Пети за једину титулу првака света за Француску. За Бразил је те године играо непоновљиви Роналдо већ формиран као врхунски нападач иако је тек имао 22 године.

"Ил Феномено" је био и један од разлога због чега је Бразил био фаворит у финалу.

Део "слављеника" попут Зидана и Ђоркаефа био је на Ролан Гаросу уочи годишњице, док су други попут Робера Пиреса играли на хуманитарним утакмицама.

Међу њима није био Дидије Дешам који двадесет година касније као селектор неке генерације покушава да у Русији репризира успех из домовине пре тачно 20 година.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар