Prije 20 godina oni su rastužili "Fenomena"!

Članovi zlatne generacije francuskog fudbala okupili su se u ponedeljak, tačno 20 godina otkako su sa 3:0 pobedili moćni Brazil u finalu Svetskog prvenstva u Francuskoj.

Fudbal 12.06.2018 | 19:45
Prije 20 godina oni su rastužili "Fenomena"!
Kristijan Karembe, Zinedin Zidan, Juri Đorkaef, Alan Bogsjan, Fabijan Bartez, Loran Blan, Vensan Kandela, Lilijan Tiram, Sabri Lamuši, Rober Pires i Lionel Šarbonije našli su se na Sen Deniju da obeleže godišnjicu.
U godini kada se u naslednici nekadašnje Jugoslavije, Srbiji prisećamo "Mijatove prečke", u Francuskoj imaju srećniji povod za prisećanje.

Dva gola u finalu prvenstva 1998. dao je Zidan, a jedan Emanuel Peti za jedinu titulu prvaka sveta za Francusku. Za Brazil je te godine igrao neponovljivi Ronaldo već formiran kao vrhunski napadač iako je tek imao 22 godine.

"Il Fenomeno" je bio i jedan od razloga zbog čega je Brazil bio favorit u finalu.

Deo "slavljenika" poput Zidana i Đorkaefa bio je na Rolan Garosu uoči godišnjice, dok su drugi poput Robera Piresa igrali na humanitarnim utakmicama.

Među njima nije bio Didije Dešam koji dvadeset godina kasnije kao selektor neke generacije pokušava da u Rusiji reprizira uspeh iz domovine pre tačno 20 godina.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar