Без воде пате мишићи, нерви и срце

Баланс течности и електролита један је од најважних услова за очување доброг здравља. Посебно су угрожене особе које пију лекове за избацивање течности.

Здравље 12.06.2018 | 10:19
Без воде пате мишићи, нерви и срце
НЕДОСТАТАК воде, нездрава исхрана, алкохол и цигарете главни су кривци пада електролита у крви, материја које су директно одговорне за контракције мишића, рад нерава, срца и метаболизма.

Посебно су угрожене особе које пију диуретике, лекове који најчешће изазивају пад калијума, због чега се јавља мучнина, а у тежим стањима грчеви и аритмија.

Професор др Небојша Тасић, интерниста-кардиолог, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", каже да је пад електролита у крви израженији с пролећа и лети, јер тада дехидратацији организма, осим недовољно воде и лоше хране, доприноси и појачано знојење.

- Баланс воде и електролита је једна од најважнијих насушних потреба човека на коју људи генерално не обраћају пажњу - каже професор Тасић. - Зато је важно да се попије најмање литар до литар и по воде дневно, јер њен дефицит обавезно води ка другачијем односу електролита у телесним течностима пре свега крви.

Наш саговорник напомиње да неке особе могу да имају генетски условљене ниже вредности калијума и магнезијума, а да би се њихово стање проверило довољне су једноставне анализе количине електролита у крви:

- Пожељно је да сваки човек једном годишње уради анализу натријума, калијума, хлора, бикарбоната и магнезијума у крви. По потреби требало би да се уради и калцијум, али јонизовани калцијум, јер он показује концентрацију овог електролита у крви. Он је много важан елемент, јер његов мањак узрокује грчење мишића, а вишак овог елемента доводи до тромости и других проблема. Калцијум је неопходан за рад срца и крвних судова, а његово регулисање је блиско повезано са довољним уносом магнезијума.

Професор Тасић објашњава да из крвне слике по хемоглобину и хематокриту може да се установи да ли је организам дехидриран. Дефицит течности даје ниже вредности ових параметара, а лекар на основу клиничког прегледа може да види стање коже, слузокоже као и преко језика, уста и коњуктиве ока.

Дехидратацији организма нарочито су склони пацијенти који због високог крвног притиска, срчане слабости или проблема са бубрезима пију диуретике који имају циљ да ослободе организам вишка циркулишуће течности.

- Недостатак калијума је најчешћа последица терапије диуретицима - каже професор Тасић. - Зато ординирајући лекар прописује пацијенту суплементацију прашком калијума као обавезну. Недостатак овог виталног електролита најчешће се показује у виду мучнине, ређе повраћања и затвора, док у тежим дефицитима долази до грчева и аритмије. Хипокалемија или мањак калијума је једанод најозбиљнијих поремећаја електролита, до којег долази и услед пролива и повраћања изазваних инфекцијом, као и услед дијабетичке кетоацидозе. Нормално је да се концентрација калијума у крви креће од 3,5 и до милимола по литру.

Наш саговорник напомиње да је опасно да се диуретици пију на своју руку, јер они могу да доведу до пада и других електролита у крви. Дакле, они који мисле да отеченост и клограме могу да смање помоћу ових лекова много ризикују.

ПРЕ СВЕГА ЗДРАВА ХРАНА

Симптоми тешке дехидратације су замућење свести и склоност ка паду, јер тако мозак реагује на неадекватну количину воде и електролита. Да до овог стања не би дошло најбитнија је исхрана воћем, поврћем, житарицама, месом, јајима и рибом. Особе које пију диуретике на менију би свакодневно требало да имају банане, поморанџе или парадајз. Ово воће и поврће садржи велике количине калијума и обезбеђује организму његову брзу надокнаду.

- Суплементација електролита никако се не саветује на своју руку, јер свака индивидуа има специфичне потребе које правилно могу да се процене само у раду са лекаром - каже проф. др Небојша Тасић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар