Матичне ћелије: Лијек или само нада

Да ли су очекивања од нове врсте терапије, углавном још у експерименталној фази, можда, превелика.

Здравље 12.06.2018 | 10:16
Матичне ћелије: Лијек или само нада
МАТИЧНЕ ћелије су, и после дугог експериментисања са њима, још и велика нада, и велика непознаница. У лабораторијским условима, оне могу да буду лек, али и да се од њих направи нови орган. Међутим, у реалним условима, код терапије неких тешких болести, највећи проблем је предвидети како ће се матична ћелија понашати кад се убаци у тело пацијента, па су многи напори научника досад били без успеха.


И око банака матичних ћелија, оних које се узимају на рођењу, из крви пупчаника, и похрањују у страним банкама, по цени од око 1.800 евра за 20 година чувања, "плету" се многе контроверзе. Овим страним, приватним банкама досад је поверено више од 20.000 узорака из Србије. Са реалном надом да ће оне бити лек будућности, или под "плаштом" нереалних обећања?

Званична медицина је још далеко од тога да матичним ћелијама може да лечи готово све:од Алцхајмерове до Паркинсонове болести, па и стерилитета, иако специјализоване банке матичне ћелије представљају као "чаробни лек".

Шанса да матичне ћелије из приватних банака заиста буду употребљене и делотворне је један према 2.500, тврде стручњаци. Зато су наклоњенији јавним банкама, где се ћелије чувају бесплатно, а користе за најподеснијег примаоца. Таква, прва јавна банка у Србији је још у изградњи.

Засад се матичним ћелијама једино успешно лече болести крви, а дијабетес, церебрална парализа, Паркинсонова болест и неке друге болести још чекају даља испитивања.

На интернационалном стручном скупу "Матичне ћелије - будућност", који је прошлог викенда у Београду организовало Удружење естетских пластичних хирурга Србије, стручњаци из различитих области сумирали су досадашње резултате експериментисања и примене матичних ћелија у пракси.



ЗАМРЗАВАЊЕ МЕЊА ЋЕЛИЈЕ

* Проф. др Данило Војводић, имунолог ВМА

У свежем облику" матичне ћелије се најчешће користе за подмлађивање коже и опоравак зглобова, али професор др Данило Војводић, имунолог Војномедицинске академије, тврди да банке матичних ћелија, иако се манипулацијом мењају својства ових ћелија, ипак, нису непотребне:

- Оне су у медицини неопходан корак како бисмо сазнали што више о различитим матичним ћелијама, најбољим условима њиховог чувања и модификације, о могућим начинима примене и можда, најважније, о разлозима и механизмима неуспеха после терапије матичним ћелијама. То је начин да се и у ову област уведу строги стандарди свих процедура, који би омогућили контролисану масовну примену, а не монополизам појединих фармацеутских компанија.




* Која је разлика у терапији свежим и замрзнутим матичним ћелијама?

- Замрзавање донекле оштећује ћелије или мења њихова својства. То не значи да су замрзнуте ћелије изгубиле терапијски потенцијал, али немају у потпуности иста својства као пре змрзавања.

* Шта се засад зна о потенцијалу матичних ћелија?

- Иако свако наше ткиво поседује систем локалних матичних ћелија, показало се да микрооколина костне сржи садржи велики број различитих матичних ћелија, са биолошким потенцијалом који најбоље подржава обнову и раст практично свих ткива. Због приступачности и величине кости, најчешће се за узорак костне сржи користи бедрена кост. Са развојем технологије игли за пункцију и специфичних канила, све се више користи масивнија кост потколенице, као алтернативни извор.

* Колике су терапијске могућности матичних ћелија из пупчаника?

- Матичне ћелије су још предмет експерименталних терапија. Испитује се њихово дејство у лечењу повреда коштано-зглобног система и других органа, хроничне дегенеративне болести, хроничне болести срца, хроничне опструктивне болести плућа, у акутној исхемијској болести срца, можданог удара...

* Каква је разлика између примене сопствених и туђих ћелија?

- Када се у терапији користе сопствене ћелије, генске разлике немају значаја. Међутим, када се пацијент третира препаратом "матичних ћелија" друге особе, генетске разлике могу да представљају кључ успеха или неуспеха.

* Ни терапија зглобова није увек успешна?

- Ако ставимо на страну комерцијализацију процедуре, односно нереална обећања и очекивања, терапеута и пацијента, два су могућа разлога неуспеха: недовољно података о правом стању повреде или обољења, и нестандардизована процедура третмана матичним ћелијама. Дакле, нису све повреде коштано-зглобног система погодне за овакву врсту терапије. Промене које су хроничне, које сувише дуго трају, праћене великим степеном упале, као и масивне повреде свих структура зглоба не могу се санирати искључиво једном врстом третмана, па ни употребом матичних ћелија. Слично је и у примеру естетских третмана.



* Осим костне сржи и пупчаника, који су још извори матичних ћелија?

- Оне се налазе у свим ткивима у организму, али осим поменута два извора узимају се најчешће из масног ткива. Матичне ћелије могу да се узму и од деце и од одраслих у свим фазама живота, а успех њихове примене зависи од многих фактора.

ЗА ЛЕПОТУ МАСНО ТКИВО СА СТОМАКА

* Др Виолета Скоробаћ Ашанин, председница Удружења естетских пластичних хирурга Србије

Иако се матичне ћелије за подмлађивање могу узети из масноћа са било ког дела тела, пракса је показала да су најквалитетније оне у масном ткиву стомака и унутрашњости бутина.

- Масно ткиво са матичним ћелијама узима се помоћу специјалних тупих игли - канила и специјалних шприцева са ниским вакуумом - каже др Виолета Скоробаћ Ашанин. - Затим се добијени узорак механички обрађује центрифугирањем или разним техникама филтрација. Трећа фаза процеса је убризгавања у више слојева меког ткива у зависности да ли желимо да реконструишемо меко-ткивни дефект настао траумом или рођењем или, пак, да их користимо у сврху подмлађивања.

Др Скоробаћ Ашанин објашњава да добијене матичне ћелије из масног ткива потенцирају трансплантиране масти да попуњавају контурне деформитете на лицу и телу или, пак, поправљају квалитет коже или ожиљака, али и побољшавају локалну циркулацију. После интервенције остају благи отоци и модрице који спонтано пролазе. Крајњи резултат подмлађивања најбоље се види за три до шест месеци, а његова трајност је засада дугорочна.



НЕМА ГРАНИЦА У ПОДМЛАЂИВАЊУ

* Проф. др Луиз Толедо, естетски хирург из уједињених арапских емирата

Професор Луиз Толедо из Дубаија тврди да матичне ћелије данас имају главну улогу у подмлађивању, јер за њих нема граница као што је то случај са применом ботокса и хијалуронских филера:

- Помоћу матичних ћелија добијених из масног ткива могуће је да се подмладе сви делови тела - каже професор Толедо. - Дакле, оне су омогућиле да се регенерише и изглед руку, врата и деколтеа, што није могуће ни хируршки, нити помоћу препарата.

Регенерација коже помоћу матичних ћелија, како објашњава професор Толедо, има бољи естетски ефекат.

Наш саговорник каже да у раду користи свеже матичне ћелије самог пацијента које су у оквиру једне интервенције узете па затим поново убризгане у ткиво, али да ради и са замрзнутим матичним ћелијама.

- Осим механички, матичне ћелије код нас могу да се обрађују и ензимским путем - каже професор Толедо. - То практично значи да млади људи могу да похрањују своје властите ћелије, које су у младости много потентније, и да их у каснијим годинама користе у регенеративне сврхе.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОЈКЕ БЕЗ РЕЗА

* Проф. др Дана Јиану, специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије из Букурешта

За скоро деценију и по рада, професорка Дана Јиану урадила је реконструкције дојке матичним ћелијама код више од 50 пацијенткиња којима је дојка била уклоњена због канцера.

- Матичне ћелије из масног ткива имају значајно место и у реконструкцији ткива, не само у подмлађивању - каже др Јиану. - Данас је могуће да се, захваљујући матичним ћелијама, дојка реконструише без иједног реза. Тај процес изгледа тако што најпре узимамо масти из абдомена или других делова тела и онда их трансплантирамо у ампутирану регију дојке. Наравно, пре тога радимо припрему те зоне, тако што постављамо специјални експандер систем који вакуумом увећава ткиво, побољшава циркулацију зоне у коју треба да додамо маст, јер у њој има мало ткива. Специјално вакуум помагало "брава" се носи месец и по пре убризгавања ћелија. Читав овај процес доводи до обликовања новоформиране дојке која је врло слична другој, а код пацијенткиња које имају веће груди овај процес се комбинује са уградњом импланта.

ОБНАВЉАЊЕ ХРСКАВИЦЕ ЗГЛОБА

* Др Џихан Абазовић, специјалиста ургентне и регенеративне медицине у Београду

Терапију повреда коштано-мишићног система и дегенеративних промена на зглобовима матичним ћелијама др Џихан Абазовић примењује девет година. Тако је лечено око 400 пацијената. Најчешћи су проблеми са коленом, куком, скочним зглобом и нешто ређе раменом.

- За терапију зглобова матичне ћелије се најчешће узимају из костне сржи, јер су биолошки потентније - каже др Џихан Абазовић. - Оне много брже стимулишу хрскавицу да се обнови.

Да би се зглобови лечили матичним ћелијама неопходна је сарадња са ортопедима, као и читав низ анализа да би се видело да ли ће и у коликој мери терапија да буде успешна.

Матичне ћелије у лечењу повреда и дегенеративних промена на зглобовима стимулишу околно ткиво зглоба да се регенерише. Узимање као и примена матичних ћелија ради се како у локалној, тако и општој анастезији. Постигнути резултат је трајан.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар