Лидери учинили "историјски корак"

Врховни вођа Северне Кореје и председник САД су у Сингапуру потписали заједнички документ. Ким Џонг Ун и ја само развили специјалну везу, рекао је Доналд Трамп. Веома брзо почиње процес денуклеаризације, најавио је председник Сједињених Држава. Ким је најавио да ће свет видети велике промене.

Свијет 12.06.2018 | 08:45
Лидери учинили "историјски корак"
Доналд Трамп је након потписивања документа рекао да са Ким Џонг Уном има "специјалну везу". "Била ми је част да будем с тобом", рекао је председник САД лидеру Северне Кореје.

АП преноси да се у документу који су Трамп и Ким потписали наводи да ће двојица лидера удружити напоре "на изградњи трајног и стабилног мировног режима" на Корејском полуострву.

Бела кућа још није званично објавила текст документа, али су га новинари фотографисали на церемонији потписивања.

АП наводи да се у документу налазе четири широко дефинисане обавезе и да у тексту пише да се стране "обавезују да ће успоставити нове односе САД - Демократска Народна Република Кореја у складу са жељом народа две земље за миром и просперитетом".

У документу се наводи и да ће се Трамп и Ким обавезати на враћање посмртних остатака ратних заробљеника и несталих у ратним акцијама.
Трамп је после потписивања упитан да ли је Ким пристао на денуклеаризацију.

"Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно", поручио је амерички председник.

За Си-Ен-Ен је неименовани амерички званичник навео да се ради о "споразуму којим се потврђује напредак у разговорима и обећање да се настави истим темпом". 

На питање да ли ће позвати Кима у Белу кућу, Трамп је рекао да ће то "апсолутно" учинити.

Док су стајали испред застава две земље, Трамп и Ким су се и последњи пут руковали у Сингапуру.

"Он је достојан преговарач", рекао је Трамп репортерима истакавши да је Ким ту у име свог народа.

Новинари су питали Трампа и шта је научио о севернокорејском лидеру. "Сазнао сам да је он веома талентован човек. Сазнао сам и да веома воли своју земљу", рекао је председник Сједињених Држава најавивши да ће се опет састати са Кимом.

Ким је рекао да жели да искаже захвалност Трампу што је до њиховог састанка дошло. "Имали смо историјски састанак и одлучили да прошлост оставимо иза себе и потписујемо историјски документ", поручио је Ким уз помоћ преводиоца. Најавио је да ће свет видети велике промене.

Опростивши се од америчког председника, лидер Северне Кореје је напустио Сингапур.

Пре потписивања документа, Трамп је рекао да је састанак са врховним вођом Северне Кореје прошао боље него што је ико очекивао.

Амерички и севернокорејски лидери, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун срдачно су разговарали током 38-минутног састанка иза затворених врата.

Према информацијама Шангајске медијске групе, 35-годишњи Ким је на место састанка стигао седам минута пре 71-годишњег Трампа, како би, како се оцењује, показао поштовање према старијем.

До историјског сусрета дошло је после неколико месеци дипломатског надмудривања САД и Северне Кореје.

Медији наводе да би самит могао да донесе трајну промену безбедносном окружењу североисточне Азије, као у случају посете некадашњег председника САД Ричарда Никсона Кини 1972, која је довела до трансформације Кине.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дотт

12.06.2018 07:41

Ваљда Ким неће направити Гадафијеву грешку да им преда нуклеарно орузје. Уради ли то готов је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.06.2018 08:55

Има једна разлика у томе Гадафи је користио увозну технику а Кимови и мају знање а то им Америка немозе узети Ким је мудар цовјек па јос ако знамо да се сколовао у Свицарској сад кад је усаврсио нуклеарно орузје све сто је застарило мозе предати на унистење ипак остаје нуклеарна сила али у миру

Name

Гуерилла

12.06.2018 08:32

Састале се двије обицне будале сто раде за владаре из сјенке.Све ово је само обицна представа јефтиних лутки сто се бајаги завадјају па се мире.Циљ оваквих мирења је сирење глобализације.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

12.06.2018 17:03

Свака цаст на коментару,само умом обдарени могу разумјети да су ова двојица само лутке којима диригира елита која има циљ за стварање новог свјетског поретка.

Name

Додик Милорад-РУДОЊА

12.06.2018 09:00

Замишљам себе како умјесто Кима како потписујем овакав споразум. Још боље, како то радим умјесто Трампа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ РОНХИЛ

12.06.2018 10:06

ЉУДИ, ЗАМИСЛИТЕ ДА ДОДИК ИМА НУКЛЕАРНО ОРУЗЈЕ .. НЕМА НИ ВОЈСКУ ПА СВЕ О ЈАДУ ЗАБАВИ, ДА ИМА НУКЛЕАРКУ .. БОЗЕ САЦУВАЈ ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавац1

12.06.2018 10:25

Ето на крају ипак подвио реп,Амер је сила над силама.Санкције су чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мессаге

12.06.2018 11:05

Један од највазни сусрета деценије нема ни један коментар, а око лава, како се сам зове стотине коментара. само показује како смо паметан народ. браво

ОДГОВОРИТЕ