Lideri učinili "istorijski korak"

Vrhovni vođa Severne Koreje i predsednik SAD su u Singapuru potpisali zajednički dokument. Kim Džong Un i ja samo razvili specijalnu vezu, rekao je Donald Tramp. Veoma brzo počinje proces denuklearizacije, najavio je predsednik Sjedinjenih Država. Kim je najavio da će svet videti velike promene.

Svijet 12.06.2018 | 08:45
Lideri učinili "istorijski korak"
Donald Tramp je nakon potpisivanja dokumenta rekao da sa Kim Džong Unom ima "specijalnu vezu". "Bila mi je čast da budem s tobom", rekao je predsednik SAD lideru Severne Koreje.

AP prenosi da se u dokumentu koji su Tramp i Kim potpisali navodi da će dvojica lidera udružiti napore "na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima" na Korejskom poluostrvu.

Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD - Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom".

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.
Tramp je posle potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

"Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno", poručio je američki predsednik.

Za Si-En-En je neimenovani američki zvaničnik naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom". 

Na pitanje da li će pozvati Kima u Belu kuću, Tramp je rekao da će to "apsolutno" učiniti.

Dok su stajali ispred zastava dve zemlje, Tramp i Kim su se i poslednji put rukovali u Singapuru.

"On je dostojan pregovarač", rekao je Tramp reporterima istakavši da je Kim tu u ime svog naroda.

Novinari su pitali Trampa i šta je naučio o severnokorejskom lideru. "Saznao sam da je on veoma talentovan čovek. Saznao sam i da veoma voli svoju zemlju", rekao je predsednik Sjedinjenih Država najavivši da će se opet sastati sa Kimom.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo. "Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument", poručio je Kim uz pomoć prevodioca. Najavio je da će svet videti velike promene.

Oprostivši se od američkog predsednika, lider Severne Koreje je napustio Singapur.

Pre potpisivanja dokumenta, Tramp je rekao da je sastanak sa vrhovnim vođom Severne Koreje prošao bolje nego što je iko očekivao.

Američki i severnokorejski lideri, Donald Tramp i Kim Džong Un srdačno su razgovarali tokom 38-minutnog sastanka iza zatvorenih vrata.

Prema informacijama Šangajske medijske grupe, 35-godišnji Kim je na mesto sastanka stigao sedam minuta pre 71-godišnjeg Trampa, kako bi, kako se ocenjuje, pokazao poštovanje prema starijem.

Do istorijskog susreta došlo je posle nekoliko meseci diplomatskog nadmudrivanja SAD i Severne Koreje.

Mediji navode da bi samit mogao da donese trajnu promenu bezbednosnom okruženju severoistočne Azije, kao u slučaju posete nekadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1972, koja je dovela do transformacije Kine.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dott

12.06.2018 07:41

Valjda Kim neće napraviti Gadafijevu grešku da im preda nuklearno oruzje. Uradi li to gotov je.

ODGOVORITE
Name

borac

12.06.2018 08:55

Ima jedna razlika u tome Gadafi je koristio uvoznu tehniku a Kimovi i maju znanje a to im Amerika nemoze uzeti Kim je mudar covjek pa jos ako znamo da se skolovao u Svicarskoj sad kad je usavrsio nuklearno oruzje sve sto je zastarilo moze predati na unistenje ipak ostaje nuklearna sila ali u miru

Name

Guerilla

12.06.2018 08:32

Sastale se dvije obicne budale sto rade za vladare iz sjenke.Sve ovo je samo obicna predstava jeftinih lutki sto se bajagi zavadjaju pa se mire.Cilj ovakvih mirenja je sirenje globalizacije.....

ODGOVORITE
Name

Svedska

12.06.2018 17:03

Svaka cast na komentaru,samo umom obdareni mogu razumjeti da su ova dvojica samo lutke kojima dirigira elita koja ima cilj za stvaranje novog svjetskog poretka.

Name

Dodik Milorad-RUDONJA

12.06.2018 09:00

Zamišljam sebe kako umjesto Kima kako potpisujem ovakav sporazum. Još bolje, kako to radim umjesto Trampa.

ODGOVORITE
Name

MILE RONHIL

12.06.2018 10:06

LJUDI, ZAMISLITE DA DODIK IMA NUKLEARNO ORUZJE .. NEMA NI VOJSKU PA SVE O JADU ZABAVI, DA IMA NUKLEARKU .. BOZE SACUVAJ ..

ODGOVORITE
Name

Posavac1

12.06.2018 10:25

Eto na kraju ipak podvio rep,Amer je sila nad silama.Sankcije su čudo.

ODGOVORITE
Name

Message

12.06.2018 11:05

Jedan od najvazni susreta decenije nema ni jedan komentar, a oko lava, kako se sam zove stotine komentara. samo pokazuje kako smo pametan narod. bravo

ODGOVORITE