Свијет се мијења брже него икад

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак је, на позив министарке иностраних и европских послова Републике Хрватске Марије Пејчиновић-Бурић, учествовао 11. јуна 2018. године на састанку министара иностраних послова Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Сплиту.

Босна и Херцеговина 11.06.2018 | 21:15
Свијет се мијења брже него икад
Скуп „Централноевропска иницијатива: перспективе сутра" одржан је у оквиру хрватског предсједавања ЦЕИ-ом, а главне теме састанка биле су наставак сарадње у региону, перспективе Централноевропске иницијативе у будућности те стабилност и економски напредак. Била је то прилика и да учесници састанка размијене искуства у вези са европским интеграцијама Западног Балкана, актуелним изазовима са којима се Централна Европа суочава, мигрантској кризи, питањима људских права и борби против тероризма.

У свом излагању министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак је истакао као најважније за БиХ, да ЦЕИ настави са учвршћивањем регионалне сарадње, са посебним нагласком на економију, развој предузетништва и још боље инфраструктурно повезивање. Као други приоритет, министар Црнадак  је навео да БиХ очекује да ЦЕИ и даље буде платформа која ће обезбјеђивати нови „вјетар у леђа” напорима БиХ и Западног Балкана да што прије постану чланови ЕУ.

У наставку обраћања, министар Црнадак је рекао да се Европа у протекле три деценије изразито промијенила. И поред те промјене Централноевропска иницијатива (ЦЕИ) је показала да остаје релевантан фактор у савременој Европи. „Данас се свијет мијења брже него икада, друштвено, технолошки и у свим другим подручјима. Централноевропска иницијатива не смије заостајати. Процес интеграција у ЕУ, миграцијска криза, тероризам, дигитализација и развој е-трговине (е-траде) и е-управљања (е-говернанце) данас су међу најрелевантнијим темама, али у годинама које долазе неке од њих би могле постати мање важне“, нагласио је министар Црнадак.

На састанку су, поред министра Црнатка, учествовали и први потпредсједник Владе и министар иностраних послова Републике Србије Ивица Дачић, министар иностраних послова и трговине Мађарске Пéтер Сзијјáртó, министар иностраних послова Црне Горе Срђан Дармановић, те новоименовани министар иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије Ензо Моаверо Мианеси.



БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зип

11.06.2018 20:22

Тросе паре дјабе на дневнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све се промијенило

11.06.2018 20:23

Запад губи тло под ногама. Много пута незна ни сам ста ради.Моц се полако сели на исток .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2018 22:30

Бјези будало једна..

Name

Дарио

13.06.2018 06:54

Бирократска багра троси новац пореских обвезника.

ОДГОВОРИТЕ