Svijet se mijenja brže nego ikad

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je, na poziv ministarke inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marije Pejčinović-Burić, učestvovao 11. juna 2018. godine na sastanku ministara inostranih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI) u Splitu.

Bosna i Hercegovina 11.06.2018 | 21:15
Svijet se mijenja brže nego ikad
Skup „Centralnoevropska inicijativa: perspektive sutra" održan je u okviru hrvatskog predsjedavanja CEI-om, a glavne teme sastanka bile su nastavak saradnje u regionu, perspektive Centralnoevropske inicijative u budućnosti te stabilnost i ekonomski napredak. Bila je to prilika i da učesnici sastanka razmijene iskustva u vezi sa evropskim integracijama Zapadnog Balkana, aktuelnim izazovima sa kojima se Centralna Evropa suočava, migrantskoj krizi, pitanjima ljudskih prava i borbi protiv terorizma.

U svom izlaganju ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je istakao kao najvažnije za BiH, da CEI nastavi sa učvršćivanjem regionalne saradnje, sa posebnim naglaskom na ekonomiju, razvoj preduzetništva i još bolje infrastrukturno povezivanje. Kao drugi prioritet, ministar Crnadak  je naveo da BiH očekuje da CEI i dalje bude platforma koja će obezbjeđivati novi „vjetar u leđa” naporima BiH i Zapadnog Balkana da što prije postanu članovi EU.

U nastavku obraćanja, ministar Crnadak je rekao da se Evropa u protekle tri decenije izrazito promijenila. I pored te promjene Centralnoevropska inicijativa (CEI) je pokazala da ostaje relevantan faktor u savremenoj Evropi. „Danas se svijet mijenja brže nego ikada, društveno, tehnološki i u svim drugim područjima. Centralnoevropska inicijativa ne smije zaostajati. Proces integracija u EU, migracijska kriza, terorizam, digitalizacija i razvoj e-trgovine (e-trade) i e-upravljanja (e-governance) danas su među najrelevantnijim temama, ali u godinama koje dolaze neke od njih bi mogle postati manje važne“, naglasio je ministar Crnadak.

Na sastanku su, pored ministra Crnatka, učestvovali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, te novoimenovani ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Enzo Moavero Mianesi.



BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zip

11.06.2018 20:22

Trose pare djabe na dnevnice.

ODGOVORITE
Name

sve se promijenilo

11.06.2018 20:23

Zapad gubi tlo pod nogama. Mnogo puta nezna ni sam sta radi.Moc se polako seli na istok .

ODGOVORITE
Name

Re

11.06.2018 22:30

Bjezi budalo jedna..

Name

Dario

13.06.2018 06:54

Birokratska bagra trosi novac poreskih obveznika.

ODGOVORITE