СП, представљамо - Шпанија: Посљедњи освајачки налет ове Фурије!

Рамос капитен Инијести, Иско и Тијаго за безболну смену генерација.  Славна генерација у одласку, нова у доласку, али је квалитет поново вансеријски.

Фудбал 12.06.2018 | 11:45
СП, представљамо - Шпанија: Посљедњи освајачки налет ове Фурије!
Црвена фурија и на овај Мундијал стиже као велики фаворит, али ова генерација има једну обавезу више, а то је да избрише ужасни учинак из Бразила, али и да остави последњи велики печат на највећој фудбалској смотри, с обзиром да би за значајан број важних играча Шпаније ово могло да буде и последње Светско првенство у каријери.

Ту се пре свега мисли на играче који су у националном тиму, али и својим клубовима обележили последњу деценију европског фудбала. У питању су Андрес Инијеста (34 године), Серхио Рамос (32), Ђерар Пике (31),Давид Силва (32) и Пепе Реина (35), мада се још неколико играча налази на прагу уласка у четврту деценију, попут Дијега Косте, Бускетса и Ђордија Албе.

Ипак, можда би баш та зрелост у саставу Ђулена Лопетегија могла да направи превагу у борби за светску титулу. Одлични стратег је на сјајан начин укомпоновао овај тим, учинио га да буде готово перфектно компактан. А поред тога, на одличан начин је у први план увео млађе играче, па би ова смена генерација могла да прође прилично безболно за Црвену фурију.

До Мундијала су се прошетали – у квалификацијама су остварили девет победа на 10 утакмица и постигли 36 голова. Оно што би евентуално могло да им представља проблем јесте напад, с обзиром да ће све зависити од „темпиране бомбе“ Дијега Косте. Ако он буде на висини задатка, ето њих у финалу, ако буде другачије, биће великих проблема с реализацијом.

ЛОПЕТЕГИ ПРОНАШАО ШАМПИОНСКУ НИТ, РАМОС ПОД НАЈВЕЋИМ ОПТЕРЕЋЕЊЕМ

Лопетеги је успео оно што ни Зинедину Зидану није пошло за руком у Реал Мадриду, а то је да од Исканаправи кључног играча тима, а важну улогу доделио је и Тијагу Алкантари. То ће значајно растеретити остале ауторитете у тиму, пре свега Инијесту, који неће бити под оптерећењем да све зависи од њега. Ово ће Шпанцима бити 14. учешће на светским првенствима. Делује да су спремни да иду баш далеко.

Фантастични голман Манчестер јунајтеда Давид де Хеа већ неколико година брани на врхунцу форме и ако тако настави, представљаће челични стуб овог националног тима у Русији. Шпанија верује у вероватно најбољег голмана на свету, који љубитеље фудбала импресионира начином на који зауставља противничке ударце. Нема сумње да ће тако бити и на предстојећем Мундијалу.

Када је постављен на селекторску позицију, нико није имао превелика очекивања од Ђулена Лопетегија, али то је можда било и од највећег значаја за селекцију која је подбацила на последња два велика турнира. Водио је омладинску и младу репрезентацију Шпаније, а чини се да је од преузимања сениорског тима све урадио баш онако како треба. Сада је време да тренерску класу покаже и на највећој фудбалској смотри.

Сјајни стратег одавно зна стартних 11, што је омогућило овом тиму да се добро уигра током квалификација, иако је било проблема у последњим проверама са Швајцарском и Тунисом. Показао се и као одличан педагог, када је у тренуцима политичких тензија у Каталонији одржао тим на окупу и одмереним изјавама умирио ужарено расположење јавности.

Серхио Рамос никада није имао већу одговорност у националном тиму. Први пут ће као капитен предводити национални тим, што ће му врло вероватно бити и велико оптерећење. Ипак, у питању је троструки узастопни европски клупски шампион, који поред квалитетно одрађених задатака добро зна да одради и оне прљаве, као што је то учинио и у недавном финалу Лиге шампиона када је на дозвољено „прљав“ начин фаулираоМохамеда Салаха и тако задао кључни ударац Ливерпулу у борби за трофеј. Овога пута ће већ на старту Мундијала ударити на Кристијана Роналда, који је већ најавио одлазак из Мадрида, па би Рамос могао да му „спакује“ адекватну опроштајну честитку.

СМЕНА ГЕНЕРАЦИЈЕ КРЕНУЛА ИЗ МАДРИДА, КАТАЛОНЦИ УСКОРО У СЕНЦИ

Мало је нелогично да Рамос, без обзира на вансеријски квалитет, буде капитен таквој легенди као што јеАндес Инијеста, али то неће спутати дугогодишњег аса Барселоне да се од учешћа на највећој фудбалској смотри опрости на адекватан начин. Стрелац победничког гола против Холандије у финалу Светског првенства у Јужној Африци биће главни играч Црвене фурије и на овом турниру. Од његове игре зависиће и самопоуздање остатка тима. Лопетеги је у његовом заласку у потпуности успео да интегрише Тијага Алкантару, па би Инијестин одлазак могао да прође потпуно безболно.

Тијаго у Барселони није успео да се избори за праву улогу, али је зато у Бајерну постао играч од којег много тога зависи. Иако је у суштини креативац, уме да буде и озбиљно оштар на лопти. Сјајно преноси тежиште игре на противничку половину, има изузетан преглед игре и од његових брзих лопти би могли да зависе нападачки налети Шпаније на Мундијалу. Није искључено да буде један од најзначајних играча Фурије на овом турниру.

Смену генерација покренуо је Иско, који је на сјајан начин узвратио селектору за велико поверење. Ипак, првотимцу Реал Мадрида ово ће бити први велики турнир у каријери, пошто је пропустио Светско првенство у Бразилу и европски шампионат у Француској. Био је најбољи у квалификацијама, па захтевна јавност на Пиринејима очекује да тако буде и овога пута.

За разлику од претходне деценије, када је сјајна генерација Барселоне била заслужна за све велике успехе националног тима, у наредној би срж тима требало да држе играчи из Мадрида, пошто ће Лопетегијеви адути с клупе бити Асенсио и Лукас Васкез из Реал Мадрида, односно Саул и Коке из Атлетика. Сви они су, не само у стању да одмене стартере, већ и да донесу додатну превагу на терену.

Шпанија је истинска велесила, али је заправо једини блесак на Мундијалима направљен 2010. године, када је одлазећа генерација доживела свој вхунац и тако комплетирала апсолутну доминацију у светском фудбалу тих година. Та генерација више нема исту снагу, али је Фурија и даље права фурија, тим који је способан да иде до краја и домогне се трофеја. Сада ће одговорност морати да преузму неки нови играчи и покажу да су у стању да у наредном периоду преузмуи главну реч у националном тиму.

Лоптеги се стриктно држи већ испробане формације 4-3-3 и неће је мењати без обзира на то који ће противник бити са друге стране.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар