SP, predstavljamo - Španija: Posljednji osvajački nalet ove Furije!

Ramos kapiten Inijesti, Isko i Tijago za bezbolnu smenu generacija.  Slavna generacija u odlasku, nova u dolasku, ali je kvalitet ponovo vanserijski.

Fudbal 12.06.2018 | 11:45
SP, predstavljamo - Španija: Posljednji osvajački nalet ove Furije!
Crvena furija i na ovaj Mundijal stiže kao veliki favorit, ali ova generacija ima jednu obavezu više, a to je da izbriše užasni učinak iz Brazila, ali i da ostavi poslednji veliki pečat na najvećoj fudbalskoj smotri, s obzirom da bi za značajan broj važnih igrača Španije ovo moglo da bude i poslednje Svetsko prvenstvo u karijeri.

Tu se pre svega misli na igrače koji su u nacionalnom timu, ali i svojim klubovima obeležili poslednju deceniju evropskog fudbala. U pitanju su Andres Inijesta (34 godine), Serhio Ramos (32), Đerar Pike (31),David Silva (32) i Pepe Reina (35), mada se još nekoliko igrača nalazi na pragu ulaska u četvrtu deceniju, poput Dijega Koste, Busketsa i Đordija Albe.

Ipak, možda bi baš ta zrelost u sastavu Đulena Lopetegija mogla da napravi prevagu u borbi za svetsku titulu. Odlični strateg je na sjajan način ukomponovao ovaj tim, učinio ga da bude gotovo perfektno kompaktan. A pored toga, na odličan način je u prvi plan uveo mlađe igrače, pa bi ova smena generacija mogla da prođe prilično bezbolno za Crvenu furiju.

Do Mundijala su se prošetali – u kvalifikacijama su ostvarili devet pobeda na 10 utakmica i postigli 36 golova. Ono što bi eventualno moglo da im predstavlja problem jeste napad, s obzirom da će sve zavisiti od „tempirane bombe“ Dijega Koste. Ako on bude na visini zadatka, eto njih u finalu, ako bude drugačije, biće velikih problema s realizacijom.

LOPETEGI PRONAŠAO ŠAMPIONSKU NIT, RAMOS POD NAJVEĆIM OPTEREĆENJEM

Lopetegi je uspeo ono što ni Zinedinu Zidanu nije pošlo za rukom u Real Madridu, a to je da od Iskanapravi ključnog igrača tima, a važnu ulogu dodelio je i Tijagu Alkantari. To će značajno rasteretiti ostale autoritete u timu, pre svega Inijestu, koji neće biti pod opterećenjem da sve zavisi od njega. Ovo će Špancima biti 14. učešće na svetskim prvenstvima. Deluje da su spremni da idu baš daleko.

Fantastični golman Mančester junajteda David de Hea već nekoliko godina brani na vrhuncu forme i ako tako nastavi, predstavljaće čelični stub ovog nacionalnog tima u Rusiji. Španija veruje u verovatno najboljeg golmana na svetu, koji ljubitelje fudbala impresionira načinom na koji zaustavlja protivničke udarce. Nema sumnje da će tako biti i na predstojećem Mundijalu.

Kada je postavljen na selektorsku poziciju, niko nije imao prevelika očekivanja od Đulena Lopetegija, ali to je možda bilo i od najvećeg značaja za selekciju koja je podbacila na poslednja dva velika turnira. Vodio je omladinsku i mladu reprezentaciju Španije, a čini se da je od preuzimanja seniorskog tima sve uradio baš onako kako treba. Sada je vreme da trenersku klasu pokaže i na najvećoj fudbalskoj smotri.

Sjajni strateg odavno zna startnih 11, što je omogućilo ovom timu da se dobro uigra tokom kvalifikacija, iako je bilo problema u poslednjim proverama sa Švajcarskom i Tunisom. Pokazao se i kao odličan pedagog, kada je u trenucima političkih tenzija u Kataloniji održao tim na okupu i odmerenim izjavama umirio užareno raspoloženje javnosti.

Serhio Ramos nikada nije imao veću odgovornost u nacionalnom timu. Prvi put će kao kapiten predvoditi nacionalni tim, što će mu vrlo verovatno biti i veliko opterećenje. Ipak, u pitanju je trostruki uzastopni evropski klupski šampion, koji pored kvalitetno odrađenih zadataka dobro zna da odradi i one prljave, kao što je to učinio i u nedavnom finalu Lige šampiona kada je na dozvoljeno „prljav“ način fauliraoMohameda Salaha i tako zadao ključni udarac Liverpulu u borbi za trofej. Ovoga puta će već na startu Mundijala udariti na Kristijana Ronalda, koji je već najavio odlazak iz Madrida, pa bi Ramos mogao da mu „spakuje“ adekvatnu oproštajnu čestitku.

SMENA GENERACIJE KRENULA IZ MADRIDA, KATALONCI USKORO U SENCI

Malo je nelogično da Ramos, bez obzira na vanserijski kvalitet, bude kapiten takvoj legendi kao što jeAndes Inijesta, ali to neće sputati dugogodišnjeg asa Barselone da se od učešća na najvećoj fudbalskoj smotri oprosti na adekvatan način. Strelac pobedničkog gola protiv Holandije u finalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi biće glavni igrač Crvene furije i na ovom turniru. Od njegove igre zavisiće i samopouzdanje ostatka tima. Lopetegi je u njegovom zalasku u potpunosti uspeo da integriše Tijaga Alkantaru, pa bi Inijestin odlazak mogao da prođe potpuno bezbolno.

Tijago u Barseloni nije uspeo da se izbori za pravu ulogu, ali je zato u Bajernu postao igrač od kojeg mnogo toga zavisi. Iako je u suštini kreativac, ume da bude i ozbiljno oštar na lopti. Sjajno prenosi težište igre na protivničku polovinu, ima izuzetan pregled igre i od njegovih brzih lopti bi mogli da zavise napadački naleti Španije na Mundijalu. Nije isključeno da bude jedan od najznačajnih igrača Furije na ovom turniru.

Smenu generacija pokrenuo je Isko, koji je na sjajan način uzvratio selektoru za veliko poverenje. Ipak, prvotimcu Real Madrida ovo će biti prvi veliki turnir u karijeri, pošto je propustio Svetsko prvenstvo u Brazilu i evropski šampionat u Francuskoj. Bio je najbolji u kvalifikacijama, pa zahtevna javnost na Pirinejima očekuje da tako bude i ovoga puta.

Za razliku od prethodne decenije, kada je sjajna generacija Barselone bila zaslužna za sve velike uspehe nacionalnog tima, u narednoj bi srž tima trebalo da drže igrači iz Madrida, pošto će Lopetegijevi aduti s klupe biti Asensio i Lukas Vaskez iz Real Madrida, odnosno Saul i Koke iz Atletika. Svi oni su, ne samo u stanju da odmene startere, već i da donesu dodatnu prevagu na terenu.

Španija je istinska velesila, ali je zapravo jedini blesak na Mundijalima napravljen 2010. godine, kada je odlazeća generacija doživela svoj vhunac i tako kompletirala apsolutnu dominaciju u svetskom fudbalu tih godina. Ta generacija više nema istu snagu, ali je Furija i dalje prava furija, tim koji je sposoban da ide do kraja i domogne se trofeja. Sada će odgovornost morati da preuzmu neki novi igrači i pokažu da su u stanju da u narednom periodu preuzmui glavnu reč u nacionalnom timu.

Loptegi se striktno drži već isprobane formacije 4-3-3 i neće je menjati bez obzira na to koji će protivnik biti sa druge strane.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar