СП, представљамо - Португал: Не зависе само од Роналда!

Али далеко је круна која им недостаје! Селекција Фернанда Сантоса сада у својим редовима има више играча који би могли да представљају одличујући фактор на Мундијалу, али далеко од тога да су главни фаворити за освајање турнира.

Фудбал 12.06.2018 | 11:15
СП, представљамо - Португал: Не зависе само од Роналда!
Акутелни европски шампион без чак 10 играча из шампионске генерације стиже у Русију, али далеко од тога да је њихов изостанак донео корак уназад овом тиму. Напротив, њихови наследници су донели квалитет више и учиниће састав Фернанда Сантоса још убојитијим.

Искусни стратег је увек највећу пажњу придавао одбрани и добро одрађеним дефанзивним задацима, из којих би настајали квалитетни контранапади. Такав принцип их је и довео до европског трофеја 2016. године, а слично би могло да се очекује и овог пута, без обзира на то што сада играју у формацији са два нападача. Али овога пута би могла да се очекује офанзивнија Португалија, нападачки зрелија и далеко конкретнија.

СТИГЛИ НЕКИ НОВИ АСОВИ

Од голгетерског учинка Кристијана Роналда и његове игре зависиће и расположење комплетног тима, али се чини да су Португалци на овај турнир стигли са знатно више играча који могу да израсту у лидере, него што је то био случај у неким претходним ситуацијама. Ту се пре свега мисли на играче из везног реда, где би кључну улогу могао да одигра првотимац Манчестер Ситија Бернардо Силва. Наравно, ту је и тихи вођа ЖоаоМутињо, чија ће зрелост у игри и мирноћа на лопти давати посебан тон овом тиму.

Али и сам шпиц напада је добио свог новог адута. Андре Силва се током квалификација изборио да игра у тандему с Роналдом. Није се баш надавао голова у Милану, али је у Серији А највећи део мечева почињао с клупе за резервне играче. Ипак, Португалци добро знају како се гаје таленти у својим редовима, веровали су у њега, а он је у квалификацијама за Светско првенство у Русији постигао девет голова. Шест мање одРоналда, што иде у прилог тврдњама да овај тим не зависи више у оној мери од највеће звезде, као што је то био случај на претходним великим турнирима.

Бернардо Силва је кључни пресек у својој каријери направио у другом делу сезоне, када је из улоге резервисте прешао у улогу кључног играча у везном реду Ђозепа Гвардиоле. Сада се очекује да тако буде и у дресу Португалије.

ОДБРАНА ПОТЕНЦИЈАЛНА НОЋНА МОРА, САМО ЈЕДНО МЕСТО РЕЗЕРВИСАНО

Оно што помало забрињава тамошњу јавност јесте одбрана. Двојица штопера Пепе и Бруно Алвес имају искуство, али можда и превише година да би се од њих очекивао беспрекоран учинак и максимална концентрација. Поред тога, Пепе је неко ко има кратак фитиљ и то искусне селекције врло добро знају и покушаће да искористе. Заправо, само је Пепе загарантован стартер у овом тиму. Жозе Фонте је након лошег периода у Вест Хему завршио у Кини, док је Рубен Дијас пропустио половину прошле сезоне због повреде. Али и он у дресу националног тима има само један забележени наступ.

Чињеница да већи број играча, и поред озбиљног квалитета, нема нема искуства на великим турнирима могла би да представља одређени проблем Португалцима на самом старту, а посебно против Шпаније која одише искуством и самопоуздањем.

Чини се да Португалцима недостаје управо неки конкретнији учинак на Мундијалима да би се сврстали у ранг највећих селекција у историји фудбалске игре. Највећи успех остварили су на Светском првенству у Енглеској 1996, када су били трећи, док су највећи успех у новијој историји остварили 2006. године, када су завршили на четвртом месту. Колико могу овога пута, то вероватно нико не може у потпуности да процени, али ако их крене, ето њих надомак борбе за трофеј.

СИСТЕМ ПРОМЕЊЕН, ФИЛОЗОФИЈА ОСТАЛА ИСТА

Од завршетка Европског првенства у Француској Португалци су одиграли 22 утакмице и изгубили свега три. Прошле године заузели су треће место на Купу конфередерација. Иако су квалификације започели поразом у Швајцарској, успели су да се консолидују и на крају, захваљујући значајно бољој гол-разлици, обезбеде директан пласман на завршну смотру.

Многи ће рећи да је Кристијано Роналдо у каријери остварио све што се могло остварити, али заправо није подигао један трофеј – онај намењен титули светског шампиона у фудбалу. Али чак и да није тако рекордер свих рекордера би свакако био силно мотивисан да пронађе начин да обележи и овај турнир. С обзиром на своје вансеријско умеће, верујемо да би могао и да успе у томе. Постигао је 15 голова у квалификацијама и гладан је нових на најважнијем фудбалском такмичењу.

Искусни лисац је успоставио систем који фунционише од тренутка када је наследио Паула Бента. Одустао је од лепршаве игре, затегао линије тима, створио дисциплину и то је очигледно систем који је био неопходан овом националном тиму. Не верујемо да ће одустати од тога, што би поново могло да му донесе завидан резултат. Реално је да прођу групу, ако буду други ићи ће на првог из Групе А. Ко год да буде имаће своју шансу за пролазак у четврфинале, а после тога је све могуће.

Реалну снагу овог тима видећемо већ на отварању против Шпаније у Сочију. Ако позитивним резултатом стартују на Мундијалу, а то је све осим пораза, биће тешко очекивати да их саплету Мароко или Иран. Ако подбаце на премијери, Мароканци ће их сачекати у заседи и потрудити се да им озбиљно загорчају живот на Мундијалу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар