SP, predstavljamo - Portugal: Ne zavise samo od Ronalda!

Ali daleko je kruna koja im nedostaje! Selekcija Fernanda Santosa sada u svojim redovima ima više igrača koji bi mogli da predstavljaju odličujući faktor na Mundijalu, ali daleko od toga da su glavni favoriti za osvajanje turnira.

Fudbal 12.06.2018 | 11:15
SP, predstavljamo - Portugal: Ne zavise samo od Ronalda!
Akutelni evropski šampion bez čak 10 igrača iz šampionske generacije stiže u Rusiju, ali daleko od toga da je njihov izostanak doneo korak unazad ovom timu. Naprotiv, njihovi naslednici su doneli kvalitet više i učiniće sastav Fernanda Santosa još ubojitijim.

Iskusni strateg je uvek najveću pažnju pridavao odbrani i dobro odrađenim defanzivnim zadacima, iz kojih bi nastajali kvalitetni kontranapadi. Takav princip ih je i doveo do evropskog trofeja 2016. godine, a slično bi moglo da se očekuje i ovog puta, bez obzira na to što sada igraju u formaciji sa dva napadača. Ali ovoga puta bi mogla da se očekuje ofanzivnija Portugalija, napadački zrelija i daleko konkretnija.

STIGLI NEKI NOVI ASOVI

Od golgeterskog učinka Kristijana Ronalda i njegove igre zavisiće i raspoloženje kompletnog tima, ali se čini da su Portugalci na ovaj turnir stigli sa znatno više igrača koji mogu da izrastu u lidere, nego što je to bio slučaj u nekim prethodnim situacijama. Tu se pre svega misli na igrače iz veznog reda, gde bi ključnu ulogu mogao da odigra prvotimac Mančester Sitija Bernardo Silva. Naravno, tu je i tihi vođa ŽoaoMutinjo, čija će zrelost u igri i mirnoća na lopti davati poseban ton ovom timu.

Ali i sam špic napada je dobio svog novog aduta. Andre Silva se tokom kvalifikacija izborio da igra u tandemu s Ronaldom. Nije se baš nadavao golova u Milanu, ali je u Seriji A najveći deo mečeva počinjao s klupe za rezervne igrače. Ipak, Portugalci dobro znaju kako se gaje talenti u svojim redovima, verovali su u njega, a on je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji postigao devet golova. Šest manje odRonalda, što ide u prilog tvrdnjama da ovaj tim ne zavisi više u onoj meri od najveće zvezde, kao što je to bio slučaj na prethodnim velikim turnirima.

Bernardo Silva je ključni presek u svojoj karijeri napravio u drugom delu sezone, kada je iz uloge rezerviste prešao u ulogu ključnog igrača u veznom redu Đozepa Gvardiole. Sada se očekuje da tako bude i u dresu Portugalije.

ODBRANA POTENCIJALNA NOĆNA MORA, SAMO JEDNO MESTO REZERVISANO

Ono što pomalo zabrinjava tamošnju javnost jeste odbrana. Dvojica štopera Pepe i Bruno Alves imaju iskustvo, ali možda i previše godina da bi se od njih očekivao besprekoran učinak i maksimalna koncentracija. Pored toga, Pepe je neko ko ima kratak fitilj i to iskusne selekcije vrlo dobro znaju i pokušaće da iskoriste. Zapravo, samo je Pepe zagarantovan starter u ovom timu. Žoze Fonte je nakon lošeg perioda u Vest Hemu završio u Kini, dok je Ruben Dijas propustio polovinu prošle sezone zbog povrede. Ali i on u dresu nacionalnog tima ima samo jedan zabeleženi nastup.

Činjenica da veći broj igrača, i pored ozbiljnog kvaliteta, nema nema iskustva na velikim turnirima mogla bi da predstavlja određeni problem Portugalcima na samom startu, a posebno protiv Španije koja odiše iskustvom i samopouzdanjem.

Čini se da Portugalcima nedostaje upravo neki konkretniji učinak na Mundijalima da bi se svrstali u rang najvećih selekcija u istoriji fudbalske igre. Najveći uspeh ostvarili su na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1996, kada su bili treći, dok su najveći uspeh u novijoj istoriji ostvarili 2006. godine, kada su završili na četvrtom mestu. Koliko mogu ovoga puta, to verovatno niko ne može u potpunosti da proceni, ali ako ih krene, eto njih nadomak borbe za trofej.

SISTEM PROMENJEN, FILOZOFIJA OSTALA ISTA

Od završetka Evropskog prvenstva u Francuskoj Portugalci su odigrali 22 utakmice i izgubili svega tri. Prošle godine zauzeli su treće mesto na Kupu konferederacija. Iako su kvalifikacije započeli porazom u Švajcarskoj, uspeli su da se konsoliduju i na kraju, zahvaljujući značajno boljoj gol-razlici, obezbede direktan plasman na završnu smotru.

Mnogi će reći da je Kristijano Ronaldo u karijeri ostvario sve što se moglo ostvariti, ali zapravo nije podigao jedan trofej – onaj namenjen tituli svetskog šampiona u fudbalu. Ali čak i da nije tako rekorder svih rekordera bi svakako bio silno motivisan da pronađe način da obeleži i ovaj turnir. S obzirom na svoje vanserijsko umeće, verujemo da bi mogao i da uspe u tome. Postigao je 15 golova u kvalifikacijama i gladan je novih na najvažnijem fudbalskom takmičenju.

Iskusni lisac je uspostavio sistem koji funcioniše od trenutka kada je nasledio Paula Benta. Odustao je od lepršave igre, zategao linije tima, stvorio disciplinu i to je očigledno sistem koji je bio neophodan ovom nacionalnom timu. Ne verujemo da će odustati od toga, što bi ponovo moglo da mu donese zavidan rezultat. Realno je da prođu grupu, ako budu drugi ići će na prvog iz Grupe A. Ko god da bude imaće svoju šansu za prolazak u četvrfinale, a posle toga je sve moguće.

Realnu snagu ovog tima videćemo već na otvaranju protiv Španije u Sočiju. Ako pozitivnim rezultatom startuju na Mundijalu, a to je sve osim poraza, biće teško očekivati da ih sapletu Maroko ili Iran. Ako podbace na premijeri, Marokanci će ih sačekati u zasedi i potruditi se da im ozbiljno zagorčaju život na Mundijalu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar