Ускоро Бардачка ликовна колонија

Тридесет пети сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац 2018“ одржаће се од 23. јуна до 1. јула  у рамсарском природном резервату на Бардачи код Српца. Ово је саопштено данас из  србачке Јавне установиеЦентар за културу и спорт, која је организатор ове најстарије умјетничке и  културне манифестације у Републици Српској, односно на просторима бивше Југославије.

Република Српска 11.06.2018 | 18:08
Ускоро Бардачка ликовна колонија
Колонија ће ове године окупити чак 16 афирмисаних академских сликара из Србије, Црне Горе, Француске, Македоније и Републике Српске, медју којима ће бити: Љубица Мркаљ, Милан Матавуљ, Рајко Петковић, Гордана Мијановић, Влатка Вујошевић, Миодраг и Мирјана Андјелковић, Соња Спироска Остојић и други.

Тема овогодишње колоније носи назив “Незаштићено подручје Бардача“, док ће умјетници стварати дјела  без задате теме, по властитом избору.

У току рада Колоније биће организована и једна еколошка акција на уклањању илегалних одлагалишта смећа на простору Бардаче, а планирана је и  већ традиционална Школа сликања за талентоване ученике основних и средњих школа из србачке и сусједних општина. Са полазницима ће радити један од академских сликара, учесника бардачке Колоније.  Умјетници ће, такодје,   26. Јуна  посјетити и манастир Осовицу.

Ова ликовно-еколошка колонија  завршава рад 1. јула, када ће се у Тренинг центру Природно-математичког факултета Бања Лука на Бардачи приредити изложба  новонасталих радова, те округли  сто на тему „Незаштићено подручје Бардача“ о чему ће говорити представници  Центра за заштиту животне средине из Бања Луке.

Рад ученика биће отворен за све посјетиоце, љубитеље умјетности и екологије, наглашава  секретар колоније Стеван Умљеновић.



„Својом отвореношћу за градјане доприносимо развоју ликовне културе код публике која је наша циљна група. Очекујемо да ће за осам дана трајања колонију посјетити више од хиљаду љубитеља умјетности и екологије“,  изјавио је Умљеновић.

Суорганизатори ове културне манифестације  на Бардачи су Министарство просвјете и културе Републике Српске, општина Србац, Природно-математички факултет Бања Лука и локална радио-станица Србац.

(БН/С. К.)

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србац црна рупа

11.06.2018 18:43

О каквом рамсарском природном резервату се говори када је Вукелић исушио језера, посјекао храстове и прерадио па продао, посијао кукуруз, растјерао све птице са Бардаче и уништио и флору и фауну?! Част свака умјетницима, они су црпили идеје и мотивацију управо из те Бардаче. "Рамсарске". Из чега да данас добију инспирацију? Из кукурузне златице, сирка и коштана? Уништена Бардача, уништена будућност и нико у Српцу да дигне глас??? Локални моћници знају да је ово све истина али несмију писнути од главног шефа јер оде положај, плата, моћ да запошљавају дјецу, кумове. и остале увлакаче. Моћ да се умислиш да си главни у једној општини која је "прчварница" без будућности. Моћ да можеш одлучивати о људским судбинама, нечијем животу? И све са купљеним дипломама,али у ректуму шефа. Па ми смо само за стрељати. Овдје треба озбиљна како ректо тако и колоноспија.

ОДГОВОРИТЕ