Uskoro Bardačka likovna kolonija

Trideset peti saziv Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac 2018“ održaće se od 23. juna do 1. jula  u ramsarskom prirodnom rezervatu na Bardači kod Srpca. Ovo je saopšteno danas iz  srbačke Javne ustanovieCentar za kulturu i sport, koja je organizator ove najstarije umjetničke i  kulturne manifestacije u Republici Srpskoj, odnosno na prostorima bivše Jugoslavije.

Republika Srpska 11.06.2018 | 18:08
Uskoro Bardačka likovna kolonija
Kolonija će ove godine okupiti čak 16 afirmisanih akademskih slikara iz Srbije, Crne Gore, Francuske, Makedonije i Republike Srpske, medju kojima će biti: Ljubica Mrkalj, Milan Matavulj, Rajko Petković, Gordana Mijanović, Vlatka Vujošević, Miodrag i Mirjana Andjelković, Sonja Spiroska Ostojić i drugi.

Tema ovogodišnje kolonije nosi naziv “Nezaštićeno područje Bardača“, dok će umjetnici stvarati djela  bez zadate teme, po vlastitom izboru.

U toku rada Kolonije biće organizovana i jedna ekološka akcija na uklanjanju ilegalnih odlagališta smeća na prostoru Bardače, a planirana je i  već tradicionalna Škola slikanja za talentovane učenike osnovnih i srednjih škola iz srbačke i susjednih opština. Sa polaznicima će raditi jedan od akademskih slikara, učesnika bardačke Kolonije.  Umjetnici će, takodje,   26. Juna  posjetiti i manastir Osovicu.

Ova likovno-ekološka kolonija  završava rad 1. jula, kada će se u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta Banja Luka na Bardači prirediti izložba  novonastalih radova, te okrugli  sto na temu „Nezaštićeno područje Bardača“ o čemu će govoriti predstavnici  Centra za zaštitu životne sredine iz Banja Luke.

Rad učenika biće otvoren za sve posjetioce, ljubitelje umjetnosti i ekologije, naglašava  sekretar kolonije Stevan Umljenović.



„Svojom otvorenošću za gradjane doprinosimo razvoju likovne kulture kod publike koja je naša ciljna grupa. Očekujemo da će za osam dana trajanja koloniju posjetiti više od hiljadu ljubitelja umjetnosti i ekologije“,  izjavio je Umljenović.

Suorganizatori ove kulturne manifestacije  na Bardači su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, opština Srbac, Prirodno-matematički fakultet Banja Luka i lokalna radio-stanica Srbac.

(BN/S. K.)

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbac crna rupa

11.06.2018 18:43

O kakvom ramsarskom prirodnom rezervatu se govori kada je Vukelić isušio jezera, posjekao hrastove i preradio pa prodao, posijao kukuruz, rastjerao sve ptice sa Bardače i uništio i floru i faunu?! Čast svaka umjetnicima, oni su crpili ideje i motivaciju upravo iz te Bardače. "Ramsarske". Iz čega da danas dobiju inspiraciju? Iz kukuruzne zlatice, sirka i koštana? Uništena Bardača, uništena budućnost i niko u Srpcu da digne glas??? Lokalni moćnici znaju da je ovo sve istina ali nesmiju pisnuti od glavnog šefa jer ode položaj, plata, moć da zapošljavaju djecu, kumove. i ostale uvlakače. Moć da se umisliš da si glavni u jednoj opštini koja je "prčvarnica" bez budućnosti. Moć da možeš odlučivati o ljudskim sudbinama, nečijem životu? I sve sa kupljenim diplomama,ali u rektumu šefa. Pa mi smo samo za streljati. Ovdje treba ozbiljna kako rekto tako i kolonospija.

ODGOVORITE