СП, представљамо - Мароко: Комбинација лијепог и корисног!

Талента је било увек, али један човек је овај тим учинио посебним! Штета што група делује претешко, могли би да буду једна од лепших прича Мундијала.

Фудбал 12.06.2018 | 10:45
СП, представљамо - Мароко: Комбинација лијепог и корисног!
Мароканцима таленат никада није недостајао, било је ту много технички надарених играча, међутим, увек је недостајао неко ко би створио снажан тим. Ерв Ренар је први који је озбиљно успео у томе. Какву је игру укомпоновао Франацуз на личном примеру је могла да се увери репрезентација Србије у недавном пријатељском окршају. Мароко игра одличан фудбал, а везни ред попут паука плете мрежу испред противничког шеснаестерца. Колико су били доминантни током квалификација говори и податак да су у групи са Обалом Слоноваче, Габоном и Малијем имали гол-разлику 11:0.

Када гледате Мароко, видите велико самопоуздање и снажан тимски дух, као и међусобно поверење које узнемирује приотивнике. Ако споје лепо и корнисно, материјализују и конкретизују велики број претрчаних километара могли би да постану не само изненађење, већ и сезнација овог турнира.

Штета што група делује претешко, могли би да буду једна од лепших прича Мундијала. Али, без обзира на то, они у ту причу и те како верују. Њихова игра је заснована на поседу, али и високим пресингом на противника. То спречава ривала да се осећа лагодно када је лопта под његовом конторлом. Када све то укомпонујете са оштрим дефанзивном приступом, добијате праву ноћну мору за све тимове који ће им стати на црту овог лета.

Као што смо рекли, везни ред је основна снага овог тима, Ренар на располагању у вези има изузетне појединце као што су Беланда, Бусуфа и Зијех, играчи који могу да задрже лопту у свом поседу и пренесу је до саме завршнице. Наравно, креативцима са средине терена слободу у иги пружа стабилна одбрана којом руководи вероватно и најквалитетнији играч овог тима Меди Бенатија.

БЕНАТИЈИ СВА ОВЛАШЋЕЊА, БУСУФА ГЛАВНИ КОРМИЛАР

Оно што би могло да представља разлог за одређени скептицизам јесте чињеница да добар број играча нема искуства на великим турнирима. Ту се пре свега мисли на голмана Мунира Мохамедија, али и нападачаКалида Бутаиба који је у одличној форми, али ће ово за њега бити потпуно нова врста изазова.

Мароку ће ово бити пето Светско првенство, али тек прво од 1998. године. Маркоканци су 1986. године постали прва афричка селекција која је обезбедила пролаз у нокаут фазу такмичења. Они који се сећају тима из 1998. године биће одушевљени када на клупи Марока буду видели асистента Ерва Ренара Мустафу Хаџија.

Већина можда нема потребно искуство, али Меди Бенатија је неко ко има најозбиљнију каријеру у овом националном тиму и ко ће своје самопоуздање покушати да пребаци на остатак тима. У питању је играч који је преко Роме, Бајерна и Јувентуса стекао озбиљну репутацију у европском фудбалу. Због неколико лоших потеза у кључном делу ове сезоне трпео је озбиљне критике навијача Јувентуса, али ће одбрана његове селекције, као уосталом и цео тим, значајно зависити од његове сигурности у задњој линији тима.

За разлику од роле коју има у Јувентусу, Бенатијина овлашћења у репрезентацији су готово безгранична. Видећете га како износи лопту из последње линије и покреће нападе свог тима попут задњег везног играча. Са друге стране, довољно је хладнокрван да се не уплаши највећих звезда Шпаније и Поругалије.

Бенатија је газда на терену, али о свему наравно одлучује Ерв Ренар. Француз је апсолутна легенда афричког фудбала. Освајао је Куп афричких нација са Замбијом и Обалом Слоноваче. Одлично познаје менталитет тог поднебља и свакој селекцији успева да усади победнички менталитет. Сјајно је уклопио и Маркоко, који не само да делује мотивисано, већ је одлично тактички укомпонован, што јасно показује и да се ради о врсном стратегу.

То што у тиму објективно нема неку вансеријску звезду може да му помогне да сакрије тајне адуте. Неко ко би могао да блесне потпуно из другог плана јесте 24-годишњи нападач Ренесанса Ајуб ел Каби. У питању је фудбалер који је постигао 10 голова на осам утамкмица за национални тим, а био је изузетно ефикасан и у првенству. Занимљиво, све голове за репрезентацију дао је у 2018. године, а невероватну серију започео је на Шампионату афричких нација у јануару.

ЗИЈЕХОВ СЛОБОДЊАК – ПОЛА ГОЛА

Ел Каби би могао да буде Ренаров потенцијални џокер, али се у овом тиму добро зна ко су главни играчи. Ас Ајакса Хаким Зијех понео је титулу играча године у Холандији. У питању је врхунски плејмејкер, којег многи упоређују с Кристијаном Ериксеном и начином на који он предводи игру својих тимова. Противници морају да се чувају његових прекида, јер ако се докопа изгледне ситуације имате озбиљних разлога да се кладите да ће постићи гол.

Слободу у игри омогућиће му фантастична тројка на средини терена – Бусуфа, Ел Ахмади и Беланда – која чини жилу куцавицу овог тима. Прва двојица су ветерани, док је Беланда неко ко већ дуго води главну реч у овом тиму. Ренар је ту дошао као неко ко ће успети да извуче сав потенцијал овог тима. Бусуфа је кормилар. Увек доноси праве одлуке. Конторлише посед лопте и умирује игру. Врло је важно да он буде у свом елементу.

Када их будете гледали, на радару обавезно имајте и младу Шалкеову звезду Амина Харита. У питању је играч који је играо за све млађе селекције Француске, а онда ипак донео одлуку на наступа за земљу из које потичу његови родитељи. Великан из Гелзенкирхена није жалио новац када га је прошлог лета за 8.000.000 евра довео из Нанта. Већ у првој сезони забележио је 35 наступа у свим такмичењима и са седам асистенција наговестио велике могућности.

Много тога у Мароковом учинку у Русији зависиће од прве утакмице с Ираном. Уколико одиграју добар меч, освоје три бода и стекну додатно самопоуздање, представљаће паклено тешко искушење за Португалију и Шпанију. У последње две припремне утакмице преслишали су Словачку и Естонију, већ добрих годину дана не знају за пораз у званичним мечевима, тако да с максималним самопоуздањем дочекују утакмицу са Ираном.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар