SP, predstavljamo - Maroko: Kombinacija lijepog i korisnog!

Talenta je bilo uvek, ali jedan čovek je ovaj tim učinio posebnim! Šteta što grupa deluje preteško, mogli bi da budu jedna od lepših priča Mundijala.

Fudbal 12.06.2018 | 10:45
SP, predstavljamo - Maroko: Kombinacija lijepog i korisnog!
Marokancima talenat nikada nije nedostajao, bilo je tu mnogo tehnički nadarenih igrača, međutim, uvek je nedostajao neko ko bi stvorio snažan tim. Erv Renar je prvi koji je ozbiljno uspeo u tome. Kakvu je igru ukomponovao Franacuz na ličnom primeru je mogla da se uveri reprezentacija Srbije u nedavnom prijateljskom okršaju. Maroko igra odličan fudbal, a vezni red poput pauka plete mrežu ispred protivničkog šesnaesterca. Koliko su bili dominantni tokom kvalifikacija govori i podatak da su u grupi sa Obalom Slonovače, Gabonom i Malijem imali gol-razliku 11:0.

Kada gledate Maroko, vidite veliko samopouzdanje i snažan timski duh, kao i međusobno poverenje koje uznemiruje priotivnike. Ako spoje lepo i kornisno, materijalizuju i konkretizuju veliki broj pretrčanih kilometara mogli bi da postanu ne samo iznenađenje, već i seznacija ovog turnira.

Šteta što grupa deluje preteško, mogli bi da budu jedna od lepših priča Mundijala. Ali, bez obzira na to, oni u tu priču i te kako veruju. Njihova igra je zasnovana na posedu, ali i visokim presingom na protivnika. To sprečava rivala da se oseća lagodno kada je lopta pod njegovom kontorlom. Kada sve to ukomponujete sa oštrim defanzivnom pristupom, dobijate pravu noćnu moru za sve timove koji će im stati na crtu ovog leta.

Kao što smo rekli, vezni red je osnovna snaga ovog tima, Renar na raspolaganju u vezi ima izuzetne pojedince kao što su Belanda, Busufa i Zijeh, igrači koji mogu da zadrže loptu u svom posedu i prenesu je do same završnice. Naravno, kreativcima sa sredine terena slobodu u igi pruža stabilna odbrana kojom rukovodi verovatno i najkvalitetniji igrač ovog tima Medi Benatija.

BENATIJI SVA OVLAŠĆENJA, BUSUFA GLAVNI KORMILAR

Ono što bi moglo da predstavlja razlog za određeni skepticizam jeste činjenica da dobar broj igrača nema iskustva na velikim turnirima. Tu se pre svega misli na golmana Munira Mohamedija, ali i napadačaKalida Butaiba koji je u odličnoj formi, ali će ovo za njega biti potpuno nova vrsta izazova.

Maroku će ovo biti peto Svetsko prvenstvo, ali tek prvo od 1998. godine. Markokanci su 1986. godine postali prva afrička selekcija koja je obezbedila prolaz u nokaut fazu takmičenja. Oni koji se sećaju tima iz 1998. godine biće oduševljeni kada na klupi Maroka budu videli asistenta Erva Renara Mustafu Hadžija.

Većina možda nema potrebno iskustvo, ali Medi Benatija je neko ko ima najozbiljniju karijeru u ovom nacionalnom timu i ko će svoje samopouzdanje pokušati da prebaci na ostatak tima. U pitanju je igrač koji je preko Rome, Bajerna i Juventusa stekao ozbiljnu reputaciju u evropskom fudbalu. Zbog nekoliko loših poteza u ključnom delu ove sezone trpeo je ozbiljne kritike navijača Juventusa, ali će odbrana njegove selekcije, kao uostalom i ceo tim, značajno zavisiti od njegove sigurnosti u zadnjoj liniji tima.

Za razliku od role koju ima u Juventusu, Benatijina ovlašćenja u reprezentaciji su gotovo bezgranična. Videćete ga kako iznosi loptu iz poslednje linije i pokreće napade svog tima poput zadnjeg veznog igrača. Sa druge strane, dovoljno je hladnokrvan da se ne uplaši najvećih zvezda Španije i Porugalije.

Benatija je gazda na terenu, ali o svemu naravno odlučuje Erv Renar. Francuz je apsolutna legenda afričkog fudbala. Osvajao je Kup afričkih nacija sa Zambijom i Obalom Slonovače. Odlično poznaje mentalitet tog podneblja i svakoj selekciji uspeva da usadi pobednički mentalitet. Sjajno je uklopio i Markoko, koji ne samo da deluje motivisano, već je odlično taktički ukomponovan, što jasno pokazuje i da se radi o vrsnom strategu.

To što u timu objektivno nema neku vanserijsku zvezdu može da mu pomogne da sakrije tajne adute. Neko ko bi mogao da blesne potpuno iz drugog plana jeste 24-godišnji napadač Renesansa Ajub el Kabi. U pitanju je fudbaler koji je postigao 10 golova na osam utamkmica za nacionalni tim, a bio je izuzetno efikasan i u prvenstvu. Zanimljivo, sve golove za reprezentaciju dao je u 2018. godine, a neverovatnu seriju započeo je na Šampionatu afričkih nacija u januaru.

ZIJEHOV SLOBODNJAK – POLA GOLA

El Kabi bi mogao da bude Renarov potencijalni džoker, ali se u ovom timu dobro zna ko su glavni igrači. As Ajaksa Hakim Zijeh poneo je titulu igrača godine u Holandiji. U pitanju je vrhunski plejmejker, kojeg mnogi upoređuju s Kristijanom Eriksenom i načinom na koji on predvodi igru svojih timova. Protivnici moraju da se čuvaju njegovih prekida, jer ako se dokopa izgledne situacije imate ozbiljnih razloga da se kladite da će postići gol.

Slobodu u igri omogućiće mu fantastična trojka na sredini terena – Busufa, El Ahmadi i Belanda – koja čini žilu kucavicu ovog tima. Prva dvojica su veterani, dok je Belanda neko ko već dugo vodi glavnu reč u ovom timu. Renar je tu došao kao neko ko će uspeti da izvuče sav potencijal ovog tima. Busufa je kormilar. Uvek donosi prave odluke. Kontorliše posed lopte i umiruje igru. Vrlo je važno da on bude u svom elementu.

Kada ih budete gledali, na radaru obavezno imajte i mladu Šalkeovu zvezdu Amina Harita. U pitanju je igrač koji je igrao za sve mlađe selekcije Francuske, a onda ipak doneo odluku na nastupa za zemlju iz koje potiču njegovi roditelji. Velikan iz Gelzenkirhena nije žalio novac kada ga je prošlog leta za 8.000.000 evra doveo iz Nanta. Već u prvoj sezoni zabeležio je 35 nastupa u svim takmičenjima i sa sedam asistencija nagovestio velike mogućnosti.

Mnogo toga u Marokovom učinku u Rusiji zavisiće od prve utakmice s Iranom. Ukoliko odigraju dobar meč, osvoje tri boda i steknu dodatno samopouzdanje, predstavljaće pakleno teško iskušenje za Portugaliju i Španiju. U poslednje dve pripremne utakmice preslišali su Slovačku i Estoniju, već dobrih godinu dana ne znaju za poraz u zvaničnim mečevima, tako da s maksimalnim samopouzdanjem dočekuju utakmicu sa Iranom.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar