Интервју - Маскерано: Само да Меси буде онај прави!

Маскерано опомиње: Чувамо се Нигерије, тог хаоса! Хавијер Маскерано ће у Русији играти свој четврти Мундијал у каријери. Обориће рекорд по броју наступа за Аргентину. Легендарни фудбалер, "генерал екипе" о предстојећем турниру, оним ранијим, поразима, победама. . .

Фудбал 12.06.2018 | 00:00
Интервју - Маскерано: Само да Меси буде онај прави!
Сцена од пре четири године. Финале Мундијала у Бразилу. Аргентина против Немачке. Продужеци. Пред почетак додатног времена, Аргентинци су били окупљени на свом делу терена. Сви играчи у кругу и слушају њега. Не, није то био Лионел Меси, већ Хавијер Маскерано, генерал одбране, срце тима.

Одиграо је Мундијал у Бразилу готово без грешке. Био је увек на правом месту, уклизавао, "чистио". Једном, само једном није стигао и Немачка је дала гол. Аргентина је изгубила то финале. Кажу - када је Маскерано у форми Аргентини и не треба голман. Ок, јесте претеривање, али да је командант одбране и да му ретко кад шта промакне - то свакако.

На Светском првенства у Русији, некадашњи фудбалер Ливерпула и Барселоне, обориће рекорд на предстојећем турниру као играч са највећим бројем наступа за аргентинску репрезентацију.

Тренутно је на броју од 143 наступа, колико има легендарни Хавијер Занети. Биће ово Маскеранов, врло вероватно, последњи Мундијал. "Последња битка генерала Маскерана", кажу у Аргентини.

Маскерано каже да ће одбрамбена стабилност, чврстина бити кључ игре екипе Хорхеа Сампаолија. И да је одбрана, заправо, најјача снага Аргентине, а не напад.

На Мундијалу у Бразилу пре четири године, Аргентина је одиграла седам утакмица, највише од Светског првенства у Италији 1990. године. За двоструког светског шампиона, великог извозника талентованих фудбалера, турнир у Бразилу није био нимало лак (било је и фрустрирајуће, рецимо она победа над Ираном у надокнади времена, па преокрет против Нигерије у групи за 3:2)... Аргентинци су тада у четвртфиналу победили Белгију 1:0, а потом је уследила игра нерава против Холандије у полуфиналу и победа после пенала.

У свим тим мечевима, Маскерано је играо веома значајну улогу и постао је херој нације.

"Било је то јединствено искуство за све нас. Тада смо променили све - и систем игре, начин игре и како је турнир одмицао прилагођавали смо се, са јасном идејом шта радимо. То нас је и довело до финала. Сви смо веровали у ту идеју и начин како да дођемо до успеха. То нас је и водило до саме завршнице", присећа се Маскерано у разговору за лондонски "Гардијан".

Маскерано је био хваљен због стила игре, тактички интелигентне, а тада је упоређиван са Че Геваром који може да уради све, реши сваки проблем. Све до финала са Немачком.

"Био је то један од оних тренутака, наизглед безопасан, али фудбал вас научи да је свака лопта важна. Андре Шурле је протбио по левој страни, некако успео да центрира између Пабла Забалете и мене, било је то буквално једино место где је лопта могла да прође. Нисмо добро покрили простор, што је Марио Геце искористио. Било је неочекивано, у делу игре када се баш ништа није дешавало на терену. Била је то недостижна предност за Немце", рекао је 34-годишњи Маскерано.



После Мундијала у Бразилу, Аргентина је два пута играла у финалима Копа Америка и оба пута је изгубила од Чилеа.

"Мислили смо да смо дотакли дно тим изгубљеним финалима, укључујући и онај Мундијал. Не у смислу наше игре, јер мислим да смо приказали најбољи фудбал који је Аргентина играла годинама уназад, већ у смислу резултата и у смислу генерисане фрустрације због губитка три финала. Схватили смо да дно може да буде дубље него што смо и претпостављали".

Ни квалификације за пласман на Мундијал у Русију нису биле ништа лакше. Аргентина је почела поразом од Еквадора, па ремијем са Перуом.

"Баш смо се мучили... Завршило се смењивањем селектора. После одласка Тата Мартина све се претворило у хаос. Није било резултата који су нам били потребни као хлеб, ситуација је била алармантна", присећа се Макскерано.

После изгубљеног финала против Чилеа јуна 2016. године, аргентински фудбал заиста је отишао у хаос. Меси је отишао са терена након што је Аргентина поражена после пенала, ФИФА је потом држала Аргентински фудбалски савез под истрагом због сумњи да су избори били намештени, било је свађа, тешких речи, прича о корупцији, у утакмицама домаће лиге насиље је расло...

"Били смо веома близу ивице, на један меч од тога да се не пласирамо на Светско првенство. Ми који смо у репрезентацији дуже време знали смо и за добре и за тешке тренутке, и морали смо да преузмемо на себе већу одговорност. Знали смо шта треба да радимо и срећом, прошли смо".

После Светског првенства у Немачкој 2006. године, Маскерано је баш био потписао за Вест Хем. Тада је био у средњем реду, али је већ био свестан да ће га дефанзивне предиспозиције вратити ближе голу.

"Ако не пазиш, једном ћеш завршити у голу", нашалио се Карлсо Тевез са својим земљаком једном приликом.

Када је из Ливерпула прешао у Барселону 2010. године, Маскерано је некако природно отишао у одбрану. Ту се снашао као "риба у води".

За аргентинску репрезентацију увек се истиче да има сјајан напад, да јој је то највећа врлина, али се Маскерано са тим не слаже. Или се не слаже у потпуности.

"Годинама се прича како је напад најјачи део наше репрезентације. Свакако је да имамо играче са огромним талентом и знањем у нападу. Али, мислим да је одбрана та која нас је учинила компетитивном, такмичарском", каже Маскерано.

Мундијал у Русији биће четврти за Маскерана. Први пут је играо у Немачкој 2006. године, када је Аргентина згромила Србију и Црну Гору. На тој утакмици постигнут је и чувени гол (други погодак Аргентине) са 26 додира, и сматра се једним од најлепших на светским првенствима.

Тика-така пре Барселоне...



"Имали смо у средњем реду Максија, Камбијаса, Рикелма, Савиолу, мене Креспа... Била је то права аргентинска екипа, подсећала је на неке претходне. Дали смо гол као онај који је Марадона дао Грчкој 1994. године. Сад кад вратим филм мислим да смо могли да урадимо нешто више на том Мундијалу, била је то генерација која је вредела више. Немци су нас тада избацили на пенале у четвртфиналу (било је 1:1, пеналима 4:2), али били смо бољи тим током меча и заслужили смо да прођемо".



Маскерано је изузетно цењен код фудбалских тренера, пре свега због тога што је "мултипрактик". Пеп Гвардиола га је максимално искористио у Барселони. Маскерано је играо позади, решавао готово нерешиве ситуације, али је потом елегантно износио лопте, идеално је прослеђивао напред. Имао је и бриткост, памет, и пас.

А испред себе Месија.

"Једна од жеља на Мундијалу у Русији ми је да Лео (Меси) буде најбоља верзија себе, јер, искрено, цео тим и наши циљеви зависе од њега. Надам се да ћемо ми, као његови саиграчи, испратити његове стандарде", каже Маскерано.

ПРОТИВНИЦИ У ГРУПИ

"Исланд можда нема тако дугу фудбалску традицију, аи наступ на Европском првенству у Француској, али и у квалификацијама, где су били испред Хрватске, јасно показује о каквом тиму је реч. Хрватска је врхунска репрезентација, са Модрићем, Брозовићем, Ракитићем, Ковачићем, Перишићем.... Опасна екипа! Нигерију добро познајемо, играли смо на претходном Мундијалу. Јаки су, не само физички, него и зато што њихова дезорганизација утиче и на противника који такође може да буде дезорганизован. Тимови као што је Аргентина највише се муче баш тад - у том хаосу и нереду".

Упитан о томе како доживљава овај Мундијал, своју, вероватно, последњу шансу да уради нешто велико са Аргентином, одговара: "Полако, корак по корак. Не морамо да журимо, турнир те води сам по себи, даје ти сигнале... Врло је битно да кренемо добро, како бисмо имали мир, али не смемо да гледамо даље од те прве утакмице", каже Маскерано.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар