Intervju - Maskerano: Samo da Mesi bude onaj pravi!

Maskerano opominje: Čuvamo se Nigerije, tog haosa! Havijer Maskerano će u Rusiji igrati svoj četvrti Mundijal u karijeri. Oboriće rekord po broju nastupa za Argentinu. Legendarni fudbaler, "general ekipe" o predstojećem turniru, onim ranijim, porazima, pobedama. . .

Fudbal 12.06.2018 | 00:00
Intervju - Maskerano: Samo da Mesi bude onaj pravi!
Scena od pre četiri godine. Finale Mundijala u Brazilu. Argentina protiv Nemačke. Produžeci. Pred početak dodatnog vremena, Argentinci su bili okupljeni na svom delu terena. Svi igrači u krugu i slušaju njega. Ne, nije to bio Lionel Mesi, već Havijer Maskerano, general odbrane, srce tima.

Odigrao je Mundijal u Brazilu gotovo bez greške. Bio je uvek na pravom mestu, uklizavao, "čistio". Jednom, samo jednom nije stigao i Nemačka je dala gol. Argentina je izgubila to finale. Kažu - kada je Maskerano u formi Argentini i ne treba golman. Ok, jeste preterivanje, ali da je komandant odbrane i da mu retko kad šta promakne - to svakako.

Na Svetskom prvenstva u Rusiji, nekadašnji fudbaler Liverpula i Barselone, oboriće rekord na predstojećem turniru kao igrač sa najvećim brojem nastupa za argentinsku reprezentaciju.

Trenutno je na broju od 143 nastupa, koliko ima legendarni Havijer Zaneti. Biće ovo Maskeranov, vrlo verovatno, poslednji Mundijal. "Poslednja bitka generala Maskerana", kažu u Argentini.

Maskerano kaže da će odbrambena stabilnost, čvrstina biti ključ igre ekipe Horhea Sampaolija. I da je odbrana, zapravo, najjača snaga Argentine, a ne napad.

Na Mundijalu u Brazilu pre četiri godine, Argentina je odigrala sedam utakmica, najviše od Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine. Za dvostrukog svetskog šampiona, velikog izvoznika talentovanih fudbalera, turnir u Brazilu nije bio nimalo lak (bilo je i frustrirajuće, recimo ona pobeda nad Iranom u nadoknadi vremena, pa preokret protiv Nigerije u grupi za 3:2)... Argentinci su tada u četvrtfinalu pobedili Belgiju 1:0, a potom je usledila igra nerava protiv Holandije u polufinalu i pobeda posle penala.

U svim tim mečevima, Maskerano je igrao veoma značajnu ulogu i postao je heroj nacije.

"Bilo je to jedinstveno iskustvo za sve nas. Tada smo promenili sve - i sistem igre, način igre i kako je turnir odmicao prilagođavali smo se, sa jasnom idejom šta radimo. To nas je i dovelo do finala. Svi smo verovali u tu ideju i način kako da dođemo do uspeha. To nas je i vodilo do same završnice", priseća se Maskerano u razgovoru za londonski "Gardijan".

Maskerano je bio hvaljen zbog stila igre, taktički inteligentne, a tada je upoređivan sa Če Gevarom koji može da uradi sve, reši svaki problem. Sve do finala sa Nemačkom.

"Bio je to jedan od onih trenutaka, naizgled bezopasan, ali fudbal vas nauči da je svaka lopta važna. Andre Šurle je protbio po levoj strani, nekako uspeo da centrira između Pabla Zabalete i mene, bilo je to bukvalno jedino mesto gde je lopta mogla da prođe. Nismo dobro pokrili prostor, što je Mario Gece iskoristio. Bilo je neočekivano, u delu igre kada se baš ništa nije dešavalo na terenu. Bila je to nedostižna prednost za Nemce", rekao je 34-godišnji Maskerano.



Posle Mundijala u Brazilu, Argentina je dva puta igrala u finalima Kopa Amerika i oba puta je izgubila od Čilea.

"Mislili smo da smo dotakli dno tim izgubljenim finalima, uključujući i onaj Mundijal. Ne u smislu naše igre, jer mislim da smo prikazali najbolji fudbal koji je Argentina igrala godinama unazad, već u smislu rezultata i u smislu generisane frustracije zbog gubitka tri finala. Shvatili smo da dno može da bude dublje nego što smo i pretpostavljali".

Ni kvalifikacije za plasman na Mundijal u Rusiju nisu bile ništa lakše. Argentina je počela porazom od Ekvadora, pa remijem sa Peruom.

"Baš smo se mučili... Završilo se smenjivanjem selektora. Posle odlaska Tata Martina sve se pretvorilo u haos. Nije bilo rezultata koji su nam bili potrebni kao hleb, situacija je bila alarmantna", priseća se Makskerano.

Posle izgubljenog finala protiv Čilea juna 2016. godine, argentinski fudbal zaista je otišao u haos. Mesi je otišao sa terena nakon što je Argentina poražena posle penala, FIFA je potom držala Argentinski fudbalski savez pod istragom zbog sumnji da su izbori bili namešteni, bilo je svađa, teških reči, priča o korupciji, u utakmicama domaće lige nasilje je raslo...

"Bili smo veoma blizu ivice, na jedan meč od toga da se ne plasiramo na Svetsko prvenstvo. Mi koji smo u reprezentaciji duže vreme znali smo i za dobre i za teške trenutke, i morali smo da preuzmemo na sebe veću odgovornost. Znali smo šta treba da radimo i srećom, prošli smo".

Posle Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine, Maskerano je baš bio potpisao za Vest Hem. Tada je bio u srednjem redu, ali je već bio svestan da će ga defanzivne predispozicije vratiti bliže golu.

"Ako ne paziš, jednom ćeš završiti u golu", našalio se Karlso Tevez sa svojim zemljakom jednom prilikom.

Kada je iz Liverpula prešao u Barselonu 2010. godine, Maskerano je nekako prirodno otišao u odbranu. Tu se snašao kao "riba u vodi".

Za argentinsku reprezentaciju uvek se ističe da ima sjajan napad, da joj je to najveća vrlina, ali se Maskerano sa tim ne slaže. Ili se ne slaže u potpunosti.

"Godinama se priča kako je napad najjači deo naše reprezentacije. Svakako je da imamo igrače sa ogromnim talentom i znanjem u napadu. Ali, mislim da je odbrana ta koja nas je učinila kompetitivnom, takmičarskom", kaže Maskerano.

Mundijal u Rusiji biće četvrti za Maskerana. Prvi put je igrao u Nemačkoj 2006. godine, kada je Argentina zgromila Srbiju i Crnu Goru. Na toj utakmici postignut je i čuveni gol (drugi pogodak Argentine) sa 26 dodira, i smatra se jednim od najlepših na svetskim prvenstvima.

Tika-taka pre Barselone...



"Imali smo u srednjem redu Maksija, Kambijasa, Rikelma, Saviolu, mene Krespa... Bila je to prava argentinska ekipa, podsećala je na neke prethodne. Dali smo gol kao onaj koji je Maradona dao Grčkoj 1994. godine. Sad kad vratim film mislim da smo mogli da uradimo nešto više na tom Mundijalu, bila je to generacija koja je vredela više. Nemci su nas tada izbacili na penale u četvrtfinalu (bilo je 1:1, penalima 4:2), ali bili smo bolji tim tokom meča i zaslužili smo da prođemo".



Maskerano je izuzetno cenjen kod fudbalskih trenera, pre svega zbog toga što je "multipraktik". Pep Gvardiola ga je maksimalno iskoristio u Barseloni. Maskerano je igrao pozadi, rešavao gotovo nerešive situacije, ali je potom elegantno iznosio lopte, idealno je prosleđivao napred. Imao je i britkost, pamet, i pas.

A ispred sebe Mesija.

"Jedna od želja na Mundijalu u Rusiji mi je da Leo (Mesi) bude najbolja verzija sebe, jer, iskreno, ceo tim i naši ciljevi zavise od njega. Nadam se da ćemo mi, kao njegovi saigrači, ispratiti njegove standarde", kaže Maskerano.

PROTIVNICI U GRUPI

"Island možda nema tako dugu fudbalsku tradiciju, ai nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, ali i u kvalifikacijama, gde su bili ispred Hrvatske, jasno pokazuje o kakvom timu je reč. Hrvatska je vrhunska reprezentacija, sa Modrićem, Brozovićem, Rakitićem, Kovačićem, Perišićem.... Opasna ekipa! Nigeriju dobro poznajemo, igrali smo na prethodnom Mundijalu. Jaki su, ne samo fizički, nego i zato što njihova dezorganizacija utiče i na protivnika koji takođe može da bude dezorganizovan. Timovi kao što je Argentina najviše se muče baš tad - u tom haosu i neredu".

Upitan o tome kako doživljava ovaj Mundijal, svoju, verovatno, poslednju šansu da uradi nešto veliko sa Argentinom, odgovara: "Polako, korak po korak. Ne moramo da žurimo, turnir te vodi sam po sebi, daje ti signale... Vrlo je bitno da krenemo dobro, kako bismo imali mir, ali ne smemo da gledamo dalje od te prve utakmice", kaže Maskerano.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar