Сјеверна Кореја: Неупућени у самит

Сва свјетска пажња усмјерена је на Сингапур и на историјски самит Доналда Трампа и Ким Џонг-уна. Престоница Сјеверне Кореје сигурно сва узбуђено бруји, зар не?

Свијет 11.06.2018 | 07:30
Сјеверна Кореја: Неупућени у самит
Па, можда би и било тако када би у Пјонгјангу знали шта се у Сингапуру догађа, наводи АП.

Са мало других извора информисања осим државних медија, гласина и трачева, већина грађана Сјеверне Кореје и даље је углавном у мраку што се тиче тог важног - можда и животно важног - догађаја, који треба да се одигра ван њихове изоловане земље. Званични медији су јавили да два лидера треба да се састану, али нису дали много детаља, чак ни локацији, ни датум сусрета.

У недјељу још није било званично потврђено да је Ким напустио земљу и да је стигао у Сингапур. Умјесто тога, ударне вијести у Северној Кореји су звучале потпуно уобичајено - на пример вијест да је Ким посјетио ресторан са морском храном у Пјонгјангу.

Глас се ипак проширио, тако да је извјесност сусрета Кима и Трампа "на радару" грађана.

Самит лидера САД и Северне Кореје могао би имати крупне и директне посљедице по њихове животе, па је природно да људи желе да буду обавијештени, наводи АП додајући, међутим, да су без јаких и независних медија тачне вијести мање извјесне, док претјеривања и гласина вјероватно има у изобиљу.

Уколико буду слиједили своју уобичајену рутину, државни медији ће вјероватно сачекати да се самит заврши, па тек онда дати први извјештај.

Тако се, на примјер, вијест да је амерички државни секретар Мајк Помпео посјетио јСеверну Кореју могла се сазнати тек наредног дана, на насловним страницама "Родонг шумуна" гласила владајуће партије.

Међутим, констатује АП, ништа у вези са овим самитом није рутина.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миско

11.06.2018 06:54

И Ким Миле Додик зели да му Трамп укине санкције.

ОДГОВОРИТЕ