Sjeverna Koreja: Neupućeni u samit

Sva svjetska pažnja usmjerena je na Singapur i na istorijski samit Donalda Trampa i Kim Džong-una. Prestonica Sjeverne Koreje sigurno sva uzbuđeno bruji, zar ne?

Svijet 11.06.2018 | 07:30
Sjeverna Koreja: Neupućeni u samit
Pa, možda bi i bilo tako kada bi u Pjongjangu znali šta se u Singapuru događa, navodi AP.

Sa malo drugih izvora informisanja osim državnih medija, glasina i tračeva, većina građana Sjeverne Koreje i dalje je uglavnom u mraku što se tiče tog važnog - možda i životno važnog - događaja, koji treba da se odigra van njihove izolovane zemlje. Zvanični mediji su javili da dva lidera treba da se sastanu, ali nisu dali mnogo detalja, čak ni lokaciji, ni datum susreta.

U nedjelju još nije bilo zvanično potvrđeno da je Kim napustio zemlju i da je stigao u Singapur. Umjesto toga, udarne vijesti u Severnoj Koreji su zvučale potpuno uobičajeno - na primer vijest da je Kim posjetio restoran sa morskom hranom u Pjongjangu.

Glas se ipak proširio, tako da je izvjesnost susreta Kima i Trampa "na radaru" građana.

Samit lidera SAD i Severne Koreje mogao bi imati krupne i direktne posljedice po njihove živote, pa je prirodno da ljudi žele da budu obaviješteni, navodi AP dodajući, međutim, da su bez jakih i nezavisnih medija tačne vijesti manje izvjesne, dok pretjerivanja i glasina vjerovatno ima u izobilju.

Ukoliko budu slijedili svoju uobičajenu rutinu, državni mediji će vjerovatno sačekati da se samit završi, pa tek onda dati prvi izvještaj.

Tako se, na primjer, vijest da je američki državni sekretar Majk Pompeo posjetio jSevernu Koreju mogla se saznati tek narednog dana, na naslovnim stranicama "Rodong šumuna" glasila vladajuće partije.

Međutim, konstatuje AP, ništa u vezi sa ovim samitom nije rutina.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Misko

11.06.2018 08:54

I Kim Mile Dodik zeli da mu Tramp ukine sankcije.

ODGOVORITE