Америка критикује премијера Канаде

Бела кућа је наставила с критикама на рачун канадског премијера Џастина Трудоа, оптуживши га за забијање ножа у леђа САД на завршеном самиту Г7.

Свијет 10.06.2018 | 19:14
Америка критикује премијера Канаде
Трудо је синоћ на крају самита у Канади рекао новинарима да су лидери свих седам чланица Г7 потписали заједничко саопштење у којем се позива на "трговински систем заснован на правилима".

Трудо је на тој конференцији за медије назвао "увредљивим" нове америчке таксе на увоз челика и алуминијума и рекао да Канада "неће дозволити да је неко малтретира".

Председник САД Доналд Трамп на то је убрзо одговорио преко Твитера и повукао сагласност са заједничког саопштења са самита Г7, оптужујући Трудоа за "лажне изјаве".

Главни Трампов економски саветник Лери Кадлоу данас је рекао да је Трудо "прилично забио нож у леђа" изјавом да Канада неће дозволити да буде малтретирана америчким таксама, преноси Асошиејтед прес.

Кадлоу је за ЦНН навео да је Трудо нанео "велику штету" Г7 изјавом да ће Канада морати да се брани и да су САД одговорне за проблем са таксама.

Трамп неће дозволити, додао је Кадлоу, да га Трудо малтретира уочи његовог самита са северокорејским лидером Ким Џонг Уном.

Трампов саветник за трговину Питер Наваро такође је данас оптужио Трудоа за издају америчких савезника.

"Постоји посебно место у паклу за сваког лидера неке земље који се лоше понесе према председнику Трампу и потом на излазу покуша да му забије нож у леђа", рекао је Наваро.

Годишњи самит Г7 у петак и суботу у Канади обележила су оштра неслагања с Трампом због његових одлука да уведе таксе на увоз челика и алуминијума из Европске уније и Канаде и Мексика. Та мера је погодила америчке партнере иако су њена главна мета кинески произвођачи на које се и САД и ЕУ дуго жале да су преплавили тржишта јефтиним челиком.

Са друге стране, министар спољних послова Немачке Хајко Мас навео је да је амерички председник Доналд Трамп великим делом "уништио" поверење између САД и Европе.

"Веома брзо се може уништити невероватно велико поверење само једном поруком на Твитеру. Сада је још важније за Европу да остане уједињена и да брани своје интересе на офанзивнији начин", навео је Мас - такође на "Твитеру".

"Уједињена Европа је одговор на (Трампову паролу) 'Прво Америка' ", додао је немачки министар.

Трамп је у два "твита" по ноћашњем завршетку самита Г7 у Канади, навео да не подржава заједничко саопштење, и то на опште изненађење лидера из те групе који су, као и он, о томе претходно тешко преговарали.

Трампови твитови су изазвали опште негодовање у Немачкој где је конзервативни лист "Велт" чак запитао: "Како можемо да водимо било какве преговоре с Белом кућом која не познаје основе светског економског претка и живи у свом уврнутом и оронулом свету фантазије?".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар