Amerika kritikuje premijera Kanade

Bela kuća je nastavila s kritikama na račun kanadskog premijera Džastina Trudoa, optuživši ga za zabijanje noža u leđa SAD na završenom samitu G7.

Svijet 10.06.2018 | 19:14
Amerika kritikuje premijera Kanade
Trudo je sinoć na kraju samita u Kanadi rekao novinarima da su lideri svih sedam članica G7 potpisali zajedničko saopštenje u kojem se poziva na "trgovinski sistem zasnovan na pravilima".

Trudo je na toj konferenciji za medije nazvao "uvredljivim" nove američke takse na uvoz čelika i aluminijuma i rekao da Kanada "neće dozvoliti da je neko maltretira".

Predsednik SAD Donald Tramp na to je ubrzo odgovorio preko Tvitera i povukao saglasnost sa zajedničkog saopštenja sa samita G7, optužujući Trudoa za "lažne izjave".

Glavni Trampov ekonomski savetnik Leri Kadlou danas je rekao da je Trudo "prilično zabio nož u leđa" izjavom da Kanada neće dozvoliti da bude maltretirana američkim taksama, prenosi Asošiejted pres.

Kadlou je za CNN naveo da je Trudo naneo "veliku štetu" G7 izjavom da će Kanada morati da se brani i da su SAD odgovorne za problem sa taksama.

Tramp neće dozvoliti, dodao je Kadlou, da ga Trudo maltretira uoči njegovog samita sa severokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Trampov savetnik za trgovinu Piter Navaro takođe je danas optužio Trudoa za izdaju američkih saveznika.

"Postoji posebno mesto u paklu za svakog lidera neke zemlje koji se loše ponese prema predsedniku Trampu i potom na izlazu pokuša da mu zabije nož u leđa", rekao je Navaro.

Godišnji samit G7 u petak i subotu u Kanadi obeležila su oštra neslaganja s Trampom zbog njegovih odluka da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije i Kanade i Meksika. Ta mera je pogodila američke partnere iako su njena glavna meta kineski proizvođači na koje se i SAD i EU dugo žale da su preplavili tržišta jeftinim čelikom.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas naveo je da je američki predsednik Donald Tramp velikim delom "uništio" poverenje između SAD i Evrope.

"Veoma brzo se može uništiti neverovatno veliko poverenje samo jednom porukom na Tviteru. Sada je još važnije za Evropu da ostane ujedinjena i da brani svoje interese na ofanzivniji način", naveo je Mas - takođe na "Tviteru".

"Ujedinjena Evropa je odgovor na (Trampovu parolu) 'Prvo Amerika' ", dodao je nemački ministar.

Tramp je u dva "tvita" po noćašnjem završetku samita G7 u Kanadi, naveo da ne podržava zajedničko saopštenje, i to na opšte iznenađenje lidera iz te grupe koji su, kao i on, o tome prethodno teško pregovarali.

Trampovi tvitovi su izazvali opšte negodovanje u Nemačkoj gde je konzervativni list "Velt" čak zapitao: "Kako možemo da vodimo bilo kakve pregovore s Belom kućom koja ne poznaje osnove svetskog ekonomskog pretka i živi u svom uvrnutom i oronulom svetu fantazije?".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar