РГ: Надал рутински са Тимом за 11. титулу на Гаросу!

Рафа је неуништив! Шпански тенисер Рафаел Надал победио је Доминика Тима са 3-0 и освојио трофеј на Ролан Гаросу, по сетовима 6:4, 6:3, 6:2.  Надал недодирљив на "Шатријеу"! Шпански тенисер 11. пут у каријери тријумфовао на Ролан Гаросу.

Тенис 10.06.2018 | 18:15
РГ: Надал рутински са Тимом за 11. титулу на Гаросу!
Краљ париске шљаке! Шпанац убедљиво стигао до 11. трофеја на Ролан Гаросу.

Надал је освојио трофеј на стадиону Филип Шатрије 11. пут у каријери и показао да му на париској шљаци и даље нема равних.

"Краљ шљаке" се приближио и Роџеру Федереру јер је у Паризу освојио укупно 17. Грен слем трофеј.

Тим је једино у првом сету имао реалних шанси да освоји трофеј, иако је први до брејка дошао Надал. Шпанац је већ после два гема имао брејк у "џепу" захваљујући агресивној игри и добрим форхендима. 

Експресно се вратио Аустријанац рибрејком до 2:2, његова игра се мало консолидовала, али му је сервис остао испод 50 одсто што је до краја притискалу његову игру из поља. Покушај да игра агресивније и тако се подигне осветио се Тиму у последњем гему првог сета, па је Рафа тада направио нови брејк за 6:4 и вођство у сетовима. 

Такав завршетак првог сета као да је оставио трага на Тиму који већ у првом поену наредног сета промашује смеч, а већ у прва два гема доживљава дежа ви првог сета и суочава се са заостатком 0:2. 

Тим је потом заиграо боље, а све је у мечу могло да буде много другачије после четвртог гема другог сета. Аустријанац је освојио два поена на сервису Надала и имао иницијативу у трећем поену који би му донео три брејк лопте. 

Међутим, Рафа у маниру великог шампиона тада проналази врхунску паралелу из потпуне дефанзиве и тај један поен за 15:30 му је био довољан да се тргне, освоји наредна три и пвоеде са 4:1. 

ТИм је имао брејк лопту у седмом гему када је променом ритма погодио добар дроп шот. Није искористио ту шансу и Надал је освојио други сет. 

Шпански тенисер је и у раној фази трећег сета направио брејк, али су се онда јавили проблеми са средњим прстом леве руке. Пожалио се да не осећа део шаке и уследила је краћа пауза. 

Да је повреда Надала била озбиљнија, то би заиста био бизаран завршетак финала у ком је тог тренутка имао два сета и брејк предности. Уместо тога, баш тада је квалитетним форхендима показао да повреда није озбиљнија, направио је нови брејк за 5:2 и онда рутински одсервирао за победу и 11. титулу у Паризу.

Рафаел Надал је апсолутни владар париске шљаке, јер нико пре њега, а велико питање да ли ће неко након њега, бити у стању да успостави овакву доминацију на чувеном Ролан Гаросу. Фантастични Шпанац без већих проблема је надиграо Аустријанца Доминика Тима у финалу и домогао се 11. трофеја на Отвореном првенству Француске у каријери, чиме је додатно померио лествицу своје апсолутне владавине у главном граду Француске - 3:0 (6:4, 6:3, 6:2).

Надал је читав посао решио за нешто више од два и по сата, а колико је био сигуран у своју игру говори и податак да је само једном изгубио свој сервис и то на самом старту меча, при резултату 2:0 у гемовима. Тим је уједно и највеће шансе за остајење сета имао баш у том првом, када се држао до резултата 5:4, али је онда уследио брејк.

Аустријанац је сервис изгубио већ на старту другог сета, а слично му се догодило и на почетку трећег, након чега више није било повратка.

Надалу је ово била 17. гренд слем титула. Доминацију на Ролан Гаросу започео је још 2005. године, а до данас само је три није освајао трофеј. Један од оних који су барем на кратко прекинули његову доминацију, био је Новак Ђоковић 2016. године. То је у међувремену успевало и Роџеру Федереру, односно Стену Вавринки.

Не може се рећи да је Тим одиграо лош меч, већ напротив, о његовом наступу говори и број проведених минута на терену. Надала је успео да заустави пре месец дана у Мадриду, када је прекинуо низ Шпанца од 21 узастопне победе на шљаци. То је сасвим сигурно мотивисало једног од најбољих тенисера у историји овог спорта да се максимално спреми и у овом тренутку извуче најбоље од себе у борби за 11. трофеј.

Више гренд слемова од Надала у овом тренутку има само Роџер Федерер (20), али је то више него достижан циљ, с обзиром да је Швајцарац пет година старији.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар