RG: Nadal rutinski sa Timom za 11. titulu na Garosu!

Rafa je neuništiv! Španski teniser Rafael Nadal pobedio je Dominika Tima sa 3-0 i osvojio trofej na Rolan Garosu, po setovima 6:4, 6:3, 6:2.  Nadal nedodirljiv na "Šatrijeu"! Španski teniser 11. put u karijeri trijumfovao na Rolan Garosu.

Tenis 10.06.2018 | 18:15
RG: Nadal rutinski sa Timom za 11. titulu na Garosu!
Kralj pariske šljake! Španac ubedljivo stigao do 11. trofeja na Rolan Garosu.

Nadal je osvojio trofej na stadionu Filip Šatrije 11. put u karijeri i pokazao da mu na pariskoj šljaci i dalje nema ravnih.

"Kralj šljake" se približio i Rodžeru Federeru jer je u Parizu osvojio ukupno 17. Gren slem trofej.

Tim je jedino u prvom setu imao realnih šansi da osvoji trofej, iako je prvi do brejka došao Nadal. Španac je već posle dva gema imao brejk u "džepu" zahvaljujući agresivnoj igri i dobrim forhendima. 

Ekspresno se vratio Austrijanac ribrejkom do 2:2, njegova igra se malo konsolidovala, ali mu je servis ostao ispod 50 odsto što je do kraja pritiskalu njegovu igru iz polja. Pokušaj da igra agresivnije i tako se podigne osvetio se Timu u poslednjem gemu prvog seta, pa je Rafa tada napravio novi brejk za 6:4 i vođstvo u setovima. 

Takav završetak prvog seta kao da je ostavio traga na Timu koji već u prvom poenu narednog seta promašuje smeč, a već u prva dva gema doživljava deža vi prvog seta i suočava se sa zaostatkom 0:2. 

Tim je potom zaigrao bolje, a sve je u meču moglo da bude mnogo drugačije posle četvrtog gema drugog seta. Austrijanac je osvojio dva poena na servisu Nadala i imao inicijativu u trećem poenu koji bi mu doneo tri brejk lopte. 

Međutim, Rafa u maniru velikog šampiona tada pronalazi vrhunsku paralelu iz potpune defanzive i taj jedan poen za 15:30 mu je bio dovoljan da se trgne, osvoji naredna tri i pvoede sa 4:1. 

TIm je imao brejk loptu u sedmom gemu kada je promenom ritma pogodio dobar drop šot. Nije iskoristio tu šansu i Nadal je osvojio drugi set. 

Španski teniser je i u ranoj fazi trećeg seta napravio brejk, ali su se onda javili problemi sa srednjim prstom leve ruke. Požalio se da ne oseća deo šake i usledila je kraća pauza. 

Da je povreda Nadala bila ozbiljnija, to bi zaista bio bizaran završetak finala u kom je tog trenutka imao dva seta i brejk prednosti. Umesto toga, baš tada je kvalitetnim forhendima pokazao da povreda nije ozbiljnija, napravio je novi brejk za 5:2 i onda rutinski odservirao za pobedu i 11. titulu u Parizu.

Rafael Nadal je apsolutni vladar pariske šljake, jer niko pre njega, a veliko pitanje da li će neko nakon njega, biti u stanju da uspostavi ovakvu dominaciju na čuvenom Rolan Garosu. Fantastični Španac bez većih problema je nadigrao Austrijanca Dominika Tima u finalu i domogao se 11. trofeja na Otvorenom prvenstvu Francuske u karijeri, čime je dodatno pomerio lestvicu svoje apsolutne vladavine u glavnom gradu Francuske - 3:0 (6:4, 6:3, 6:2).

Nadal je čitav posao rešio za nešto više od dva i po sata, a koliko je bio siguran u svoju igru govori i podatak da je samo jednom izgubio svoj servis i to na samom startu meča, pri rezultatu 2:0 u gemovima. Tim je ujedno i najveće šanse za ostajenje seta imao baš u tom prvom, kada se držao do rezultata 5:4, ali je onda usledio brejk.

Austrijanac je servis izgubio već na startu drugog seta, a slično mu se dogodilo i na početku trećeg, nakon čega više nije bilo povratka.

Nadalu je ovo bila 17. grend slem titula. Dominaciju na Rolan Garosu započeo je još 2005. godine, a do danas samo je tri nije osvajao trofej. Jedan od onih koji su barem na kratko prekinuli njegovu dominaciju, bio je Novak Đoković 2016. godine. To je u međuvremenu uspevalo i Rodžeru Federeru, odnosno Stenu Vavrinki.

Ne može se reći da je Tim odigrao loš meč, već naprotiv, o njegovom nastupu govori i broj provedenih minuta na terenu. Nadala je uspeo da zaustavi pre mesec dana u Madridu, kada je prekinuo niz Španca od 21 uzastopne pobede na šljaci. To je sasvim sigurno motivisalo jednog od najboljih tenisera u istoriji ovog sporta da se maksimalno spremi i u ovom trenutku izvuče najbolje od sebe u borbi za 11. trofej.

Više grend slemova od Nadala u ovom trenutku ima samo Rodžer Federer (20), ali je to više nego dostižan cilj, s obzirom da je Švajcarac pet godina stariji.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar