Борковић завршио седми, али остао други!

Српски аутомобилиста љут због неравноправних услова.

Остали спортови 11.06.2018 | 08:45
Борковић завршио седми, али остао други!
Најбољи српски аутомобилиста, Душан Борковић, сачувао је другу позицију у генералном пласману ТЦР Европа шампионата. Возач НИС Петрол тима у сарадњи са "Таргет Цомпетитион" тимом у свом аутомобилу "Хyундаи и30 Н" са бројем 62, на стази Спа Франкоршамп у Белгији заузео је седмо место у шестој овосезонској трци.

Успех је већи, јер је остварен у конкуренцији 22 возача од којих су сви осим колега из Хјундаија имали бољи баланс перформанси, за чијим је воланом и панчевачки ас. Смањена висина за један сантиметар, али и даље највиши од свих аутомобила, није могла да надомести тежину од 1.315 кг и снагу мотора од 97.5 одсто, па је Борковић на овом викенду, извлачећи максимум, стигао до нових шест бодова.

Борковић је недељну трку стартовао као пети, али је због лошег старта и заустављања Коминија, који се налазио испред њега на старту, изгубио четири позиције. Само неколико кривина касније, Душана је ударио Дани Крос.

Ипак, Србин је изванредном реакцијом избегао најгори сценарио и задржао се на стази, уз нови неизбежни губитак позиције и пад на 12 место. Због излетања Ташија, на стазу је изашло сигурносно возило, које се задржало до пред сам крај трке, али је Борковић у преостала три круга са 12. места невероватном вожњом успео да значајно поправи свој пласман, избије на седму позицију и покупи 6 вредних бодова.

"Нажалост, ова трка није била попут суботње. Већ на старту сам први пут случајно направио грешку, погрешио убацивши у лер уместо у прву брзину. Затим је Комини стао на старту испред мене због проблема и у делићима секунде сам изгубио неколико позиција. То ме и није толико коштало, колико кад ме је Крос ударио, избацио са стазе и оштетио ми задњи точак. Не само да сам пао на 12. место него нисам имао брзину на већ онеспособљен ауто. На крају сам завршио седми и узео нове бодове. Аскона је повећао предност у генералном пласману, али срећом само за 11 поена разлике што је достижно већ на наредној трци на Хунгарорингу уколико промене баланс перформанси за следећИ викенд. Било је и више него очигледно да је ово постао Пежо и ВW куп, а стварање и поента овог шамопионата је да смо сви приближни перформансама да би трке биле занимљивије за публику. Очекујем и надам се даљим променама како бисмо сви имали шансу да се тркамо фер и како бисмо сви били безбедни. Честитам клупском колеги Рихарду на победи, успео је да искористи инверзни старт И одбрани се од летећег Пежоа. Наравно, хвала мојој Србији, навијачима, тиму и спонзорима на великој подршци и у Белгији", рекао је Борковић после друге трке.

Душан је после шест трка на другом месту у генералном пласману са 84 бода, 11 мање од првопласираног Асконе. Наредни тркачки викенд биће вожен 7. и 8. јула у Мађарској, на стази Хунгароринг.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар