СП - представљамо, Египат: Салах је велики и рањен!

На Светском првенству после 28 година чекања!

Фудбал 10.06.2018 | 19:45
СП - представљамо, Египат: Салах је велики и рањен!
Египат дефинитивно представља својеврсну непознаницу на предстојећем Светском првенству. После година у којима их није било нигде на великим такмичењима, у последњих неколико циклуса почели су да бивају нарастујућа снага у фудбалу, посебно након пласмана у финале Купа афричких нација 2017. године, где су поражени од Камеруна. Мундијал у Русији биће им тек трећи у историји, а до њега су стигли у драматичним околностима.

Имали су доста проблема док су се пласирали, јер је група са Ганом, Угандом и Конгом, била једна од најнеизвеснијих у целим афричким квалификацијама. Почели су сјајно, победом над фаворитом Ганом, која им је омогућила пет бодова предности после прва два кола. Међутим, непланирани пораз од Уганде и нашег Миће Средојевића у Кампали, све је закомпликовао, па је Египат тек у претпоследњем колу на свом терену против Конга, пред 90.000 душа, обезбедио сигуран пласман у Русију. И то са пенала у 95. минуту, а стрелац је био наравно Мохамед Салах. Египатски Меси одвео је репрезентацију на велико такмичење први пут после 28 година. 

Тамо их чека група А и вероватно велика борба са домаћином Русијом за друго место иза Уругваја. Повремено робустан, али добро организовани тим Аргентинца Ектора Купера верује да има шансу да се домогне нокаут фазе. Та нада лежи у само једном човеку, Мохамеду Салаху(25), који је управо окончао невероватну индивидуалну сезону. Ипак, питање је у каквом је стању крилни нападач Ливерпула посебно након повреде рамена у финалу Лиге шампиона против Реала.

Фараони имају солидан тим, а он је настао након што су највећи таленти ове земље процветали у Европи. Не мислимо ту само Салаха, који је постао светска класа ове сезоне, већ и на Ахмеда Хегазија (ВБА), Елмохмадија (Астон Вила), Трезегеа (Касимпаша), Рамадана Собија (Стоук) или Мохамеда Елненија (Арсенал). Ради се о брзом, забавном и талентованом тиму, а једино је питање колико су стварно добри за надметање са јачима и искуснијима.

Игра Египта заснива се на солидној одбрани и контрама. То се није у почетку свиђало навијачима ове репрезентације, али временом, како су дошли бољи резултати, нација од близу 100.000.000 људи је заволела Куперов фудбал. Јер, Аргентинац, “вечити губирник”, донео им је оно што многи његови претходници на клупи Египта нису. Радост.

Примили су само четири поготка на путу до првог места у својој квалификационој групи, и то је препознатљиви стил њиховог селектора. Купер се одлучио за веома прагматичан приступ, а формација 4-2-3-1 његовим Фараонима даје специфичну чврстину, посебно са двојицом изузетно добрих задњих везних Елненијем и Хамедом, који се идеално слажу са штоперима Вест Брома Габром и Хегазијем. То је гранит који је најтеже пробити.

У нападу апсолутно све зависи од Салаха, момка који је постигао 71% свих голова Египта у квалифиацијама. Успеху је допринео и изузетно развијени систем игре на контранападе, а како се стартних 11 унапред зна, на треба очекивати никаква изненађења у тиму који ће наступити у Русији.

Једини страх који постоји међу фановима ове селекције је питање у каквој је физичкој кондицији Салах? Повређен је, лекарски тим уверева да ће играти у Русији, али се у египатској јавности полемше да ли ће уопште достићи оптималну форму до тренутка када почну утакмице расплета у групи А. И делује да Фараони и не очекују ништа од стартног окршаја са фаворитом Уругвајем у првом колу, већ да за њих Мундијал креће од 19. јуна и утакмице са Русијом.

Египат би, без обзира на остварени резултат, могао лако да испише историју светског фудбала овог лета. Наиме, Фараони у својим редовима има 45-годишњег голмана Есама Ел Хадарија, капитена, који ће бити и најстарији учесник светских првенства свих времена. Мало је фалило па да у Русији видимо још један догађај за анале, да први пут у једном тиму заједно заиграју таст и зет, пошто је крилни нападач Ал Итихада Махмуд Абдел Монеим, односно Кахраба, био верен голмановом ћерком. Међутим, само 24 сата од најављеног брака откривено је да је фудбалер већ био верен за једну египатску глумицу, па је брак пропао.

Како било, све ће у Русији у наредних неколико недеља зависити од Салахове форме. Као што смо видели на претходним првенствима, играчи који сами могу да одлучују утакмице могу и просечне и осредње екипе да повуку до висина. Да би Египат дошао до осмине финала Мо мора да игра. А ако имамо у виду и прилично нестабилну форму Русије, те неискуство Саудијске Арабије, Фараони имају на чему да базирају оптимизам.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар