SP - predstavljamo, Egipat: Salah je veliki i ranjen!

Na Svetskom prvenstvu posle 28 godina čekanja!

Fudbal 10.06.2018 | 19:45
SP - predstavljamo, Egipat: Salah je veliki i ranjen!
Egipat definitivno predstavlja svojevrsnu nepoznanicu na predstojećem Svetskom prvenstvu. Posle godina u kojima ih nije bilo nigde na velikim takmičenjima, u poslednjih nekoliko ciklusa počeli su da bivaju narastujuća snaga u fudbalu, posebno nakon plasmana u finale Kupa afričkih nacija 2017. godine, gde su poraženi od Kameruna. Mundijal u Rusiji biće im tek treći u istoriji, a do njega su stigli u dramatičnim okolnostima.

Imali su dosta problema dok su se plasirali, jer je grupa sa Ganom, Ugandom i Kongom, bila jedna od najneizvesnijih u celim afričkim kvalifikacijama. Počeli su sjajno, pobedom nad favoritom Ganom, koja im je omogućila pet bodova prednosti posle prva dva kola. Međutim, neplanirani poraz od Ugande i našeg Miće Sredojevića u Kampali, sve je zakomplikovao, pa je Egipat tek u pretposlednjem kolu na svom terenu protiv Konga, pred 90.000 duša, obezbedio siguran plasman u Rusiju. I to sa penala u 95. minutu, a strelac je bio naravno Mohamed Salah. Egipatski Mesi odveo je reprezentaciju na veliko takmičenje prvi put posle 28 godina. 

Tamo ih čeka grupa A i verovatno velika borba sa domaćinom Rusijom za drugo mesto iza Urugvaja. Povremeno robustan, ali dobro organizovani tim Argentinca Ektora Kupera veruje da ima šansu da se domogne nokaut faze. Ta nada leži u samo jednom čoveku, Mohamedu Salahu(25), koji je upravo okončao neverovatnu individualnu sezonu. Ipak, pitanje je u kakvom je stanju krilni napadač Liverpula posebno nakon povrede ramena u finalu Lige šampiona protiv Reala.

Faraoni imaju solidan tim, a on je nastao nakon što su najveći talenti ove zemlje procvetali u Evropi. Ne mislimo tu samo Salaha, koji je postao svetska klasa ove sezone, već i na Ahmeda Hegazija (VBA), Elmohmadija (Aston Vila), Trezegea (Kasimpaša), Ramadana Sobija (Stouk) ili Mohameda Elnenija (Arsenal). Radi se o brzom, zabavnom i talentovanom timu, a jedino je pitanje koliko su stvarno dobri za nadmetanje sa jačima i iskusnijima.

Igra Egipta zasniva se na solidnoj odbrani i kontrama. To se nije u početku sviđalo navijačima ove reprezentacije, ali vremenom, kako su došli bolji rezultati, nacija od blizu 100.000.000 ljudi je zavolela Kuperov fudbal. Jer, Argentinac, “večiti gubirnik”, doneo im je ono što mnogi njegovi prethodnici na klupi Egipta nisu. Radost.

Primili su samo četiri pogotka na putu do prvog mesta u svojoj kvalifikacionoj grupi, i to je prepoznatljivi stil njihovog selektora. Kuper se odlučio za veoma pragmatičan pristup, a formacija 4-2-3-1 njegovim Faraonima daje specifičnu čvrstinu, posebno sa dvojicom izuzetno dobrih zadnjih veznih Elnenijem i Hamedom, koji se idealno slažu sa štoperima Vest Broma Gabrom i Hegazijem. To je granit koji je najteže probiti.

U napadu apsolutno sve zavisi od Salaha, momka koji je postigao 71% svih golova Egipta u kvalifiacijama. Uspehu je doprineo i izuzetno razvijeni sistem igre na kontranapade, a kako se startnih 11 unapred zna, na treba očekivati nikakva iznenađenja u timu koji će nastupiti u Rusiji.

Jedini strah koji postoji među fanovima ove selekcije je pitanje u kakvoj je fizičkoj kondiciji Salah? Povređen je, lekarski tim uvereva da će igrati u Rusiji, ali se u egipatskoj javnosti polemše da li će uopšte dostići optimalnu formu do trenutka kada počnu utakmice raspleta u grupi A. I deluje da Faraoni i ne očekuju ništa od startnog okršaja sa favoritom Urugvajem u prvom kolu, već da za njih Mundijal kreće od 19. juna i utakmice sa Rusijom.

Egipat bi, bez obzira na ostvareni rezultat, mogao lako da ispiše istoriju svetskog fudbala ovog leta. Naime, Faraoni u svojim redovima ima 45-godišnjeg golmana Esama El Hadarija, kapitena, koji će biti i najstariji učesnik svetskih prvenstva svih vremena. Malo je falilo pa da u Rusiji vidimo još jedan događaj za anale, da prvi put u jednom timu zajedno zaigraju tast i zet, pošto je krilni napadač Al Itihada Mahmud Abdel Moneim, odnosno Kahraba, bio veren golmanovom ćerkom. Međutim, samo 24 sata od najavljenog braka otkriveno je da je fudbaler već bio veren za jednu egipatsku glumicu, pa je brak propao.

Kako bilo, sve će u Rusiji u narednih nekoliko nedelja zavisiti od Salahove forme. Kao što smo videli na prethodnim prvenstvima, igrači koji sami mogu da odlučuju utakmice mogu i prosečne i osrednje ekipe da povuku do visina. Da bi Egipat došao do osmine finala Mo mora da igra. A ako imamo u vidu i prilično nestabilnu formu Rusije, te neiskustvo Saudijske Arabije, Faraoni imaju na čemu da baziraju optimizam.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar