СП - представљамо, Русија: (Не)реалне амбиције...

Русија је први пут на светским првенствима под тим именом играла у САД 1994. године, а пре тога се такмичила под заставом Совјетског Савеза. У својој новијој фудбалској историји Зборнаја команда је три пута наступила на мундијалима и сваки пут је елиминисана у групној фази.

Фудбал 10.06.2018 | 19:15
СП - представљамо, Русија: (Не)реалне амбиције...
Имала је успеха на Европском првенству 2008. када је стигла до полуфинала, а надају се да ће овога пута као домаћини имати више среће и пред својом публиком у једној од вероватно најлошијих група А коју је жреб икада спојио у историји, први пут заиграти у нокаут фази великог такмичења.

Још 2010. године Руси су знали да ће учествовати на овом Мундијалу, али нису успели да се спреме како доликује. Као домаћини нису морали да играју квалификације у минулом циклусу, али су опет имали довољно прилика да се кроз пријатељске утакмице уиграју и упознају. Играли су и на претходном Европском првенству у Француској, а били су и домаћини Купа конфедерација прошле године. На оба турнира се нису прославили, испали су у групној фази, оба пута са по два пораза на три утакмице.

Ни последњи резултати на пријатељским проверама нису нимало охрабрујући по љубитеље Зборнаје међу којим је и легендарни српски фудбалер Драган Џајић. Од октобра 2017. Руси нису победили никога, а на седам пријатељских утакмица примили су чак 12 голова од Ирана, Аргентине, Бразила, Шпаније, Француске, Аустрије и Турске. Овај период је изузетно негативан по Русе, а податак да су добили само шест од укупно 21 пријатељске утакмице од јесени 2016. па на овамо, не уливају никакво поверење.

Руси су спровели смену генерација, а једини “мохиканци“ из сјајног тима који је 2008. стигао до полуфинала на ЕП - Жирков (34), Игнашевич (38) и Акинфејев (31) - још су ту као главни протагонисти. Повреде нису биле милосрдне према Русима. Њихов селектор Станислав Черчесов суочио се са великим проблемима, остао је и без двојице кључних дефанзиваца Виктора Васина (ЦСКА) и Георгија Џикаје (Сапртак), а посебан ударац представљала је повреда првог нападача Александра Кокорина који је имао обећавајућу сезону у Зениту за који је дао 19 голова пре него што је покидао лигаменте колена у марту.

Бољи резултат на овом Мундијалу зависиће од млађих снага којима ће ово бити прво право велико такмичење. Шта ће Руси урадити велика је мистерија. Талента има, посебно у нападу где предњаче звезде ЦСКА из Москве Алан Џагојев и Александар Головин, као и голгетер Краснодара ФјодорСмолов, кога очекује најтежи задатак, да одмени гол-машину Кокорина.

Делује такође и да играчи репрезентације Русије тешко успевају да спроведу на терену замисли свог селектора који тражи константан пресинг на противника. Посебан проблем лежи и у одбрани, где је све отишло дођавола када су се после много сезона повукли браћа Березуцки и Сергеј Игнашевич, мада се овај други недавно вратио да помогне у 38. години, после бројних повреда и отказа. Њихови наследници нису се прославили, порази су се ређали, Черчесов је чак променио и формацију и заиграо са тројицом у последњој линији, али не вреди, ривали и даље имају превише прилика за гол.

Срећа је по Русе што на отварању Мундијала имају релативно лак посао - да почисте аутсајдера из Саудијске Арабије. Много већа борба очекује их са преосталим противницима у групи А, фаворитом за прво место Уругвајем и са Егитом, у којем се све врти око једног човека, погађате већ, Мохамеда Салаха. Ако он проради, Зборнају и њене навијаче чекају тешки дани, а то би могло да занчи и елиминацију већ у групи, што би био велики фијаско и неуспех.

Ипак, ниједна од поменутих екипа није супериорна у односу на Русију - ако одбацимо тренутну форму на страну - а домаћин сигурно рачуна и на подршку са трибина и судија уз коју овај талентовани тим може да победи сва три противника. Такође, ни временски услови у Русији неће бити наклоњени њиховим противницима па их рачунајте као сигурног учесника осмине финала. И то ће бити то.

Није реално за очекивати да Руси можда понове сензационалан поход до титуле шампиона, као рецимо Французи 1998. године пред својом публиком и немојте стављати велику лову на то ма колико да је изазовна квота.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар