SP - predstavljamo, Rusija: (Ne)realne ambicije...

Rusija je prvi put na svetskim prvenstvima pod tim imenom igrala u SAD 1994. godine, a pre toga se takmičila pod zastavom Sovjetskog Saveza. U svojoj novijoj fudbalskoj istoriji Zbornaja komanda je tri puta nastupila na mundijalima i svaki put je eliminisana u grupnoj fazi.

Fudbal 10.06.2018 | 19:15
SP - predstavljamo, Rusija: (Ne)realne ambicije...
Imala je uspeha na Evropskom prvenstvu 2008. kada je stigla do polufinala, a nadaju se da će ovoga puta kao domaćini imati više sreće i pred svojom publikom u jednoj od verovatno najlošijih grupa A koju je žreb ikada spojio u istoriji, prvi put zaigrati u nokaut fazi velikog takmičenja.

Još 2010. godine Rusi su znali da će učestvovati na ovom Mundijalu, ali nisu uspeli da se spreme kako dolikuje. Kao domaćini nisu morali da igraju kvalifikacije u minulom ciklusu, ali su opet imali dovoljno prilika da se kroz prijateljske utakmice uigraju i upoznaju. Igrali su i na prethodnom Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a bili su i domaćini Kupa konfederacija prošle godine. Na oba turnira se nisu proslavili, ispali su u grupnoj fazi, oba puta sa po dva poraza na tri utakmice.

Ni poslednji rezultati na prijateljskim proverama nisu nimalo ohrabrujući po ljubitelje Zbornaje među kojim je i legendarni srpski fudbaler Dragan Džajić. Od oktobra 2017. Rusi nisu pobedili nikoga, a na sedam prijateljskih utakmica primili su čak 12 golova od Irana, Argentine, Brazila, Španije, Francuske, Austrije i Turske. Ovaj period je izuzetno negativan po Ruse, a podatak da su dobili samo šest od ukupno 21 prijateljske utakmice od jeseni 2016. pa na ovamo, ne ulivaju nikakvo poverenje.

Rusi su sproveli smenu generacija, a jedini “mohikanci“ iz sjajnog tima koji je 2008. stigao do polufinala na EP - Žirkov (34), Ignaševič (38) i Akinfejev (31) - još su tu kao glavni protagonisti. Povrede nisu bile milosrdne prema Rusima. Njihov selektor Stanislav Čerčesov suočio se sa velikim problemima, ostao je i bez dvojice ključnih defanzivaca Viktora Vasina (CSKA) i Georgija Džikaje (Saprtak), a poseban udarac predstavljala je povreda prvog napadača Aleksandra Kokorina koji je imao obećavajuću sezonu u Zenitu za koji je dao 19 golova pre nego što je pokidao ligamente kolena u martu.

Bolji rezultat na ovom Mundijalu zavisiće od mlađih snaga kojima će ovo biti prvo pravo veliko takmičenje. Šta će Rusi uraditi velika je misterija. Talenta ima, posebno u napadu gde prednjače zvezde CSKA iz Moskve Alan Džagojev i Aleksandar Golovin, kao i golgeter Krasnodara FjodorSmolov, koga očekuje najteži zadatak, da odmeni gol-mašinu Kokorina.

Deluje takođe i da igrači reprezentacije Rusije teško uspevaju da sprovedu na terenu zamisli svog selektora koji traži konstantan presing na protivnika. Poseban problem leži i u odbrani, gde je sve otišlo dođavola kada su se posle mnogo sezona povukli braća Berezucki i Sergej Ignaševič, mada se ovaj drugi nedavno vratio da pomogne u 38. godini, posle brojnih povreda i otkaza. Njihovi naslednici nisu se proslavili, porazi su se ređali, Čerčesov je čak promenio i formaciju i zaigrao sa trojicom u poslednjoj liniji, ali ne vredi, rivali i dalje imaju previše prilika za gol.

Sreća je po Ruse što na otvaranju Mundijala imaju relativno lak posao - da počiste autsajdera iz Saudijske Arabije. Mnogo veća borba očekuje ih sa preostalim protivnicima u grupi A, favoritom za prvo mesto Urugvajem i sa Egitom, u kojem se sve vrti oko jednog čoveka, pogađate već, Mohameda Salaha. Ako on proradi, Zbornaju i njene navijače čekaju teški dani, a to bi moglo da zanči i eliminaciju već u grupi, što bi bio veliki fijasko i neuspeh.

Ipak, nijedna od pomenutih ekipa nije superiorna u odnosu na Rusiju - ako odbacimo trenutnu formu na stranu - a domaćin sigurno računa i na podršku sa tribina i sudija uz koju ovaj talentovani tim može da pobedi sva tri protivnika. Takođe, ni vremenski uslovi u Rusiji neće biti naklonjeni njihovim protivnicima pa ih računajte kao sigurnog učesnika osmine finala. I to će biti to.

Nije realno za očekivati da Rusi možda ponove senzacionalan pohod do titule šampiona, kao recimo Francuzi 1998. godine pred svojom publikom i nemojte stavljati veliku lovu na to ma koliko da je izazovna kvota.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar