Звезда на корак до титуле - 2:0!

Звезда боља од ФМП, црвено-бели на победу од нове титуле првака! Кошаркаши Црвене звезде победили су ФМП из Железника у другом мечу финала кошаркашке Суперлиге Србије са 68:62.  Џејмс Фелдин био једини шутерски расположен у "тврдом" мечу у Железнику. Црвено-бели ће у понедељак играти за одбрану титуле. ФМП можда остао без још једног "плеја", јер се Стефан Пот повредио.  Од два лоша боља је била - Звезда! Фелдин поново човек одлуке! Црвено-бели на прагу одбране титуле, шутер из Доминиканске Републике одиграо страшну другу четвртину после које је трасирао меч у победничком смеру за браниоца трона.

Кошарка 10.06.2018 | 08:15
Звезда на корак до титуле - 2:0!
Звезда је победила захваљујући одличној партији Џејмса Фелдина, али јој је помогло и то што је ФМП очајно чувао лопту током меча.

"Пантери" су продали 19 лопти што је комбиновано са лошим шутем са спољних позиција у тврдом и, за гледање лошем мечу, коштало домаћина.

Ни црвено-бели нису били знатно бољи пошто је Звезда изгубила 14 лопти. Најефикаснији на терену био је Фелдин са 24 поена. Пратио га је Ален Омић са 15. 

На другој страни су најбољи били Драган Апић са 14 и Немања Ненадић са 12 поена. Сви су од споменутих шутирали лоше осим Фелдина који је погодио 9 од 15 својих шутева. 

Лоше је кренуло по Звезду. ФМП је био мотивисан у одбрани и у првој четвртини је што блокадама Мајкла Оџа, што добрим контрама успео да поведе са шест поена предности. 

Већ до краја прве четвртине, "Пантери" су имали и резултат и контролу игре. Изабраницима Миленка Топића је требало времена да се разиграју и био им је потребан Фелдин, који је већ до 16. минута помогао Звезди да преполови предност ФМП с почетка друге деонице. 

Црвено-бели су прву предност направили у финишу полувремена када је Рочести погодио са полудистанце са 33:31 после чега је уследила минијатура Фелдина и две тројке за 39:34 у корист Звезде на полувремену. 

Звезда је у трећој четвртини направила серију 11:0 и повела 50:38 после чега се чинило да је све готово. ФМП је успео да се приближи на један посед, уследила је размена серија од по пет, шест поена обе екипе да би црвено-бели у последњу деоницу ушли са 57:50. 

"Пантери" су пришли на 57:54, али је број изгубљених лопти и несхватљивих грешака почео да се гомила, као и број личних грешака на обе стране. Домаћину је одмогла и повреда зглоба Стефана Пота кога су саиграчи извели са терена, па је у пенал завршници Звезда успела да оствари победу и дође на један тријумф од одбране титуле првака државе. 

Црвена звезда мтс у два корака је дошла до "меч лопти" за освајање своје четврте узастопне титуле.

Након што се "провукла" у првој утакмици финала, екипа Миленка Топића у Железнику је ове суботе победила мирније, у утакмици прожетој честим прекршајима, великим бројем пенала и изгубљеним лоптама (збирно чак 34). Иако је поново одиграла на моменте изузетно деконцентрисано и далеко од нивоа на ком је била у најбољем периоду сезоне, Звезда се враћа у "Пионир" са предношћу од 2:0.

ФМП - ЗВЕЗДА 62:68 (20:10, 14:29, 16:18, 12:11)

Офанзивна секвенца Џејмса Фелдина тргла је црвено-беле у другој четвртини, при максималном заостатку (22:10) и испоставила се преломним моментом утакмице. Звездин бек је до полувремена постигао 18 поена, слао поруке клупи ФМП-а после погодака, а у наставку добио и техничку због кошкања са Александром Бурсаћем.

Тако мотивисан, Доминиканац је завршио меч као најбољи стрелац (24 поена) и био је једини који је вечерас био у стању да "веже" неколико погодака из игре. И то у обе екипе.

ФМП се одржавао у игри чврстом одбраном рекета, већим бројем скокова (45-36), али је превелики број промашаја коштао "пантере" прилике да бар опет притерају фаворита уз зид. Екипа Владимира Јовановића погодила је само три тројке из 22 шута и у завршници није користила важна слободна бацања.

Пет минута пре краја, "пантери" су остали без још једног плејмејкера, Стефана Пота, који је при доскоку вероватно стао на ногу Тејлора Рочестија и напустио терен на раменима саиграча. С обзиром на то да је повређен и млади Алекса Ускоковић, улогу "плеја" до краја је изнео само Немања Ненадић, који је у том тренутку примакао ФМП на три поена заостатака.

Огњен Добрић постигао је потом важну тројку (59:65), Ненадић је одговорио на исти начин (62:65), а Бориша Симанић је у наредном нападу пропустио шансу да шутем за три донесе изједначење. 

Ален Омић је затим остао миран на "црти" (62:67), Лазић је искористио један пенал и ту је био крај, с обзиром на то да је Ненадић у претпоследњем минуту изгубио лопту фаулом у нападу, а да је Радован Ђоковић у последњем минуту направио грешку у корацима у рекету Звезде.

Прву меч лопту за освајање титуле црвено-бели имаће у понедељак, у хали "Александар Николић", када ће бити одигран трећи меч финалне серије.

Миленко Топић је у суботу оставио Стефана Јанковића ван тима, док је шансу да наступи добио Алекса Раданов. Тренер Звезде користио је све играче осим Марка Кешеља и Матијаса Лесора.

Још једна победа и - титула!

Коаркаши Црвене звезде дошли су на праг одбране шампионског трона у Србији пошто су сасвладали ФМП у Железнику резултатом 68:62 (10:20, 29:14, 18:16, 11:12). 

Човек који је оверио Звездину победу у првом сусрету, овог пута био је пресудни фактор комплетне утакмице. Џејмсу Фелдину је она победничка тројка у последњим тренуцима очигледно дала енормну дозу самопоуздања, пошто је готово сам зауставио велики успон противника на старту утакмице и везао му крила, окренуо резултат и практично издејствовао да Звезда стане на праг одбране титуле. Његов тајфунски удар у другој четвртини, када је убацио чак 18 поена, потпуно је разбио концепцију игре недовољно искусног такмаца, који је практично кроз целу другу, али и добрим делом треће четвртине био у јако лошем положају - психолошки и играчки. 

Фелдин је утакмицу завршио с 24 поена (9/15 из игре, 3/7 за три), а поново је стабилна константа био Ален Омић са 15 поена и седам ухваћених лопти. Утакмица је по квалитету била једна од лошијих, уз много изгубљених лопти на обе стране (19-15), а обе екипе имале су испод 40 одсто погођених шутева из игре (20/57 - 22:62) и јако лоше проценте за три поена (3/22 - 8/32). Нису се прославили ни једни, ни други, али је од два лоша боља била Црвена звезда. 

Ипак, проблеми виђени у првој утакмици поново су чинили да Црвена звезда на моменте изгледа потпуно инфериорно у односу на такмаца. Тачније, црвено-бели одиграли су комплетну прву деоницу за заборав. Свега десет убачених поена, чак шест изгубљених лопти, две личне грешке Тејлора Рочестија већ у уводна три минута утакмице, уз разочаравајуће тимске проценте шута (3/13 из игре, 1/7 за два, 2/6 за три).

Игром ФМП је на почетку командовао Немања Ненадић, коме су ове утакмице попут аудиције за први тим браниоца титуле у наредној сезони. Али, после доброг старта брзо је нестао из игре, па су Драган Апић и Бориша Симанић преузели контролу. ФМП је Звезду у првој деоници уништио кроз врло сигурне контре, из којих је извукао чак 11 поена. Велике проблеме гости са Малог Калемегдана имали су и у чувању рекета, из којег су Пантери само у једном кварталу примили чак 14 поена и користио сваку грешку противника да направи велики суфицит.

После 10:10 током уводних шест минута утакмице, ФМП је до првог малог одмора нанизао чак десет поена, што се на почетку следећег периода продужило на укупну серију 12:0 и резултат 22:10 у корист домаћег састава.

После више од пет минута поста Звезду је пробудио Перо Антић са пенала, да би после великог пропуст до момента сасвим солидног Марка Радовановића и прекршаја „пет секунди“, стигла је казна у виду тројке Џејмса Фелдина која је окренула компетну утакмицу у корист Црвене звезде и њега потпуно избацила у први план! Пошто је преседео готово целу прву четвртину, Фелдин је само у другом кварталу противнику убацио чак 18 поена (7/9 из игре, 3/5 за три) и био централна фигура утакмице у том периоду.

Улоге на паркету потпуно су се промениле. Од поменутог Фелдиновог хица, па до краја првог полувремена и даље актуелни шампион Србије убацио је још чак 25 поена, док је ФМП остао на свега 14 за целу четвртину. Ненадић је био сведен на само један поен, па је Драган Апић уз мршаву помоћ због чега је Звезда загосподарила паркетом и већ тада практично најавила коначни расплет.

Серијом тројки Звезда је преко Рочестија и капитена Бранка Лазића за само пет минута наставка отишла на максималних 12 поена вишка (50:38), мада су Апић и Радовановић свим силама вукли да се утакмица не претвори у потпуно једносмерну игру. Мало шта је за руком полазило домаћину. Шут је потпуно издао млади тим Владимира Јовановића, а док су проценти драстично опадали (на крају треће 17/44 из игре, 2/15 за три), ФМП је само у трећој деоници „продао“ чак шест лопти (у целом првом полувремену девет).

И поред свега тога, ФМП је пронашао унутрашњу снагу да крене у још једну офанзиву и последњи јуриш ка новом заокрету. На Звездин нешто слабији почетак завршне деонице ФМП је наставио да топи минус и стигне на свега три поена минуса (54:57), што је био резултат који се задржао пуна два минута. Тачније, до тренутка када је судијска тројка „поклонила“, делује из погледаног снимка, Алену Омићу два поена након блокаде Борише Симанића. Словенац је искористио слободан простор на путу до коша и ушао у двокорак, а пошто је кренуо на полагање млади универзалац Пантера блокирао је ривала. Мада је изгледало да је све било регуларно, судије су ипак донеле одлуку као да је лопта већ ударила о таблу пре блокаде што, тако делује, није био случај.

Био је то један од преломних тренутака утакмице уз повреду Стефана Пота, коме је страдао леви скочни зглоб приликом доскока под Звездиним кошем. Покушавали су гости да одрже корак и направе нешто више, и Ненадић је успео мало да се разигра, али је поред боље игре недостајало и мало више искуства и среће у преломним тренуцима. Код тима из Железника најефикаснији је био Апић са 14 поена, али и осам скокова. Ненадић је имао 12, а Симанић дабл-дабл са по 11 поена и ухваћених лопти.

Звезда ће меч лопту за титулу имати у понедељак у 19 часова у дворани Александар Николић. 

ФМП ЖЕЛЕЗНИК - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 62:68
/20:10, 14:29, 16:28, 12:11/

Дворана: ФМП Арена, Железник.
Судије: Миливоје Јовчић, Александар Глишић, Владимир Јевтовић.

ФМП ЖЕЛЕЗНИК: Оџо 3, Ненадић 12, Пот 2, Бурсаћ 4, Симанић 11 (11ск), Ђоковић 9 (6ас, 5ск), Симеуновић -, Јеремић 3, Шешлија -, Апић 14 (8ск), Хампфриз -, Радовановић 4.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Рочести 5 (5ас), Лазић 7, Омић 15, Добрић 7, Давидовац 7, Антић 1, Кешељ -, Човић 2, Јовановић -, Лесор -, Раданов -, Фелдин 24.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар