Zvezda na korak do titule - 2:0!

Zvezda bolja od FMP, crveno-beli na pobedu od nove titule prvaka! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su FMP iz Železnika u drugom meču finala košarkaške Superlige Srbije sa 68:62.  Džejms Feldin bio jedini šuterski raspoložen u "tvrdom" meču u Železniku. Crveno-beli će u ponedeljak igrati za odbranu titule. FMP možda ostao bez još jednog "pleja", jer se Stefan Pot povredio.  Od dva loša bolja je bila - Zvezda! Feldin ponovo čovek odluke! Crveno-beli na pragu odbrane titule, šuter iz Dominikanske Republike odigrao strašnu drugu četvrtinu posle koje je trasirao meč u pobedničkom smeru za branioca trona.

Košarka 10.06.2018 | 08:15
Zvezda na korak do titule - 2:0!
Zvezda je pobedila zahvaljujući odličnoj partiji Džejmsa Feldina, ali joj je pomoglo i to što je FMP očajno čuvao loptu tokom meča.

"Panteri" su prodali 19 lopti što je kombinovano sa lošim šutem sa spoljnih pozicija u tvrdom i, za gledanje lošem meču, koštalo domaćina.

Ni crveno-beli nisu bili znatno bolji pošto je Zvezda izgubila 14 lopti. Najefikasniji na terenu bio je Feldin sa 24 poena. Pratio ga je Alen Omić sa 15. 

Na drugoj strani su najbolji bili Dragan Apić sa 14 i Nemanja Nenadić sa 12 poena. Svi su od spomenutih šutirali loše osim Feldina koji je pogodio 9 od 15 svojih šuteva. 

Loše je krenulo po Zvezdu. FMP je bio motivisan u odbrani i u prvoj četvrtini je što blokadama Majkla Odža, što dobrim kontrama uspeo da povede sa šest poena prednosti. 

Već do kraja prve četvrtine, "Panteri" su imali i rezultat i kontrolu igre. Izabranicima Milenka Topića je trebalo vremena da se razigraju i bio im je potreban Feldin, koji je već do 16. minuta pomogao Zvezdi da prepolovi prednost FMP s početka druge deonice. 

Crveno-beli su prvu prednost napravili u finišu poluvremena kada je Ročesti pogodio sa poludistance sa 33:31 posle čega je usledila minijatura Feldina i dve trojke za 39:34 u korist Zvezde na poluvremenu. 

Zvezda je u trećoj četvrtini napravila seriju 11:0 i povela 50:38 posle čega se činilo da je sve gotovo. FMP je uspeo da se približi na jedan posed, usledila je razmena serija od po pet, šest poena obe ekipe da bi crveno-beli u poslednju deonicu ušli sa 57:50. 

"Panteri" su prišli na 57:54, ali je broj izgubljenih lopti i neshvatljivih grešaka počeo da se gomila, kao i broj ličnih grešaka na obe strane. Domaćinu je odmogla i povreda zgloba Stefana Pota koga su saigrači izveli sa terena, pa je u penal završnici Zvezda uspela da ostvari pobedu i dođe na jedan trijumf od odbrane titule prvaka države. 

Crvena zvezda mts u dva koraka je došla do "meč lopti" za osvajanje svoje četvrte uzastopne titule.

Nakon što se "provukla" u prvoj utakmici finala, ekipa Milenka Topića u Železniku je ove subote pobedila mirnije, u utakmici prožetoj čestim prekršajima, velikim brojem penala i izgubljenim loptama (zbirno čak 34). Iako je ponovo odigrala na momente izuzetno dekoncentrisano i daleko od nivoa na kom je bila u najboljem periodu sezone, Zvezda se vraća u "Pionir" sa prednošću od 2:0.

FMP - ZVEZDA 62:68 (20:10, 14:29, 16:18, 12:11)

Ofanzivna sekvenca Džejmsa Feldina trgla je crveno-bele u drugoj četvrtini, pri maksimalnom zaostatku (22:10) i ispostavila se prelomnim momentom utakmice. Zvezdin bek je do poluvremena postigao 18 poena, slao poruke klupi FMP-a posle pogodaka, a u nastavku dobio i tehničku zbog koškanja sa Aleksandrom Bursaćem.

Tako motivisan, Dominikanac je završio meč kao najbolji strelac (24 poena) i bio je jedini koji je večeras bio u stanju da "veže" nekoliko pogodaka iz igre. I to u obe ekipe.

FMP se održavao u igri čvrstom odbranom reketa, većim brojem skokova (45-36), ali je preveliki broj promašaja koštao "pantere" prilike da bar opet priteraju favorita uz zid. Ekipa Vladimira Jovanovića pogodila je samo tri trojke iz 22 šuta i u završnici nije koristila važna slobodna bacanja.

Pet minuta pre kraja, "panteri" su ostali bez još jednog plejmejkera, Stefana Pota, koji je pri doskoku verovatno stao na nogu Tejlora Ročestija i napustio teren na ramenima saigrača. S obzirom na to da je povređen i mladi Aleksa Uskoković, ulogu "pleja" do kraja je izneo samo Nemanja Nenadić, koji je u tom trenutku primakao FMP na tri poena zaostataka.

Ognjen Dobrić postigao je potom važnu trojku (59:65), Nenadić je odgovorio na isti način (62:65), a Boriša Simanić je u narednom napadu propustio šansu da šutem za tri donese izjednačenje. 

Alen Omić je zatim ostao miran na "crti" (62:67), Lazić je iskoristio jedan penal i tu je bio kraj, s obzirom na to da je Nenadić u pretposlednjem minutu izgubio loptu faulom u napadu, a da je Radovan Đoković u poslednjem minutu napravio grešku u koracima u reketu Zvezde.

Prvu meč loptu za osvajanje titule crveno-beli imaće u ponedeljak, u hali "Aleksandar Nikolić", kada će biti odigran treći meč finalne serije.

Milenko Topić je u subotu ostavio Stefana Jankovića van tima, dok je šansu da nastupi dobio Aleksa Radanov. Trener Zvezde koristio je sve igrače osim Marka Kešelja i Matijasa Lesora.

Još jedna pobeda i - titula!

Koarkaši Crvene zvezde došli su na prag odbrane šampionskog trona u Srbiji pošto su sasvladali FMP u Železniku rezultatom 68:62 (10:20, 29:14, 18:16, 11:12). 

Čovek koji je overio Zvezdinu pobedu u prvom susretu, ovog puta bio je presudni faktor kompletne utakmice. Džejmsu Feldinu je ona pobednička trojka u poslednjim trenucima očigledno dala enormnu dozu samopouzdanja, pošto je gotovo sam zaustavio veliki uspon protivnika na startu utakmice i vezao mu krila, okrenuo rezultat i praktično izdejstvovao da Zvezda stane na prag odbrane titule. Njegov tajfunski udar u drugoj četvrtini, kada je ubacio čak 18 poena, potpuno je razbio koncepciju igre nedovoljno iskusnog takmaca, koji je praktično kroz celu drugu, ali i dobrim delom treće četvrtine bio u jako lošem položaju - psihološki i igrački. 

Feldin je utakmicu završio s 24 poena (9/15 iz igre, 3/7 za tri), a ponovo je stabilna konstanta bio Alen Omić sa 15 poena i sedam uhvaćenih lopti. Utakmica je po kvalitetu bila jedna od lošijih, uz mnogo izgubljenih lopti na obe strane (19-15), a obe ekipe imale su ispod 40 odsto pogođenih šuteva iz igre (20/57 - 22:62) i jako loše procente za tri poena (3/22 - 8/32). Nisu se proslavili ni jedni, ni drugi, ali je od dva loša bolja bila Crvena zvezda. 

Ipak, problemi viđeni u prvoj utakmici ponovo su činili da Crvena zvezda na momente izgleda potpuno inferiorno u odnosu na takmaca. Tačnije, crveno-beli odigrali su kompletnu prvu deonicu za zaborav. Svega deset ubačenih poena, čak šest izgubljenih lopti, dve lične greške Tejlora Ročestija već u uvodna tri minuta utakmice, uz razočaravajuće timske procente šuta (3/13 iz igre, 1/7 za dva, 2/6 za tri).

Igrom FMP je na početku komandovao Nemanja Nenadić, kome su ove utakmice poput audicije za prvi tim branioca titule u narednoj sezoni. Ali, posle dobrog starta brzo je nestao iz igre, pa su Dragan Apić i Boriša Simanić preuzeli kontrolu. FMP je Zvezdu u prvoj deonici uništio kroz vrlo sigurne kontre, iz kojih je izvukao čak 11 poena. Velike probleme gosti sa Malog Kalemegdana imali su i u čuvanju reketa, iz kojeg su Panteri samo u jednom kvartalu primili čak 14 poena i koristio svaku grešku protivnika da napravi veliki suficit.

Posle 10:10 tokom uvodnih šest minuta utakmice, FMP je do prvog malog odmora nanizao čak deset poena, što se na početku sledećeg perioda produžilo na ukupnu seriju 12:0 i rezultat 22:10 u korist domaćeg sastava.

Posle više od pet minuta posta Zvezdu je probudio Pero Antić sa penala, da bi posle velikog propust do momenta sasvim solidnog Marka Radovanovića i prekršaja „pet sekundi“, stigla je kazna u vidu trojke Džejmsa Feldina koja je okrenula kompetnu utakmicu u korist Crvene zvezde i njega potpuno izbacila u prvi plan! Pošto je presedeo gotovo celu prvu četvrtinu, Feldin je samo u drugom kvartalu protivniku ubacio čak 18 poena (7/9 iz igre, 3/5 za tri) i bio centralna figura utakmice u tom periodu.

Uloge na parketu potpuno su se promenile. Od pomenutog Feldinovog hica, pa do kraja prvog poluvremena i dalje aktuelni šampion Srbije ubacio je još čak 25 poena, dok je FMP ostao na svega 14 za celu četvrtinu. Nenadić je bio sveden na samo jedan poen, pa je Dragan Apić uz mršavu pomoć zbog čega je Zvezda zagospodarila parketom i već tada praktično najavila konačni rasplet.

Serijom trojki Zvezda je preko Ročestija i kapitena Branka Lazića za samo pet minuta nastavka otišla na maksimalnih 12 poena viška (50:38), mada su Apić i Radovanović svim silama vukli da se utakmica ne pretvori u potpuno jednosmernu igru. Malo šta je za rukom polazilo domaćinu. Šut je potpuno izdao mladi tim Vladimira Jovanovića, a dok su procenti drastično opadali (na kraju treće 17/44 iz igre, 2/15 za tri), FMP je samo u trećoj deonici „prodao“ čak šest lopti (u celom prvom poluvremenu devet).

I pored svega toga, FMP je pronašao unutrašnju snagu da krene u još jednu ofanzivu i poslednji juriš ka novom zaokretu. Na Zvezdin nešto slabiji početak završne deonice FMP je nastavio da topi minus i stigne na svega tri poena minusa (54:57), što je bio rezultat koji se zadržao puna dva minuta. Tačnije, do trenutka kada je sudijska trojka „poklonila“, deluje iz pogledanog snimka, Alenu Omiću dva poena nakon blokade Boriše Simanića. Slovenac je iskoristio slobodan prostor na putu do koša i ušao u dvokorak, a pošto je krenuo na polaganje mladi univerzalac Pantera blokirao je rivala. Mada je izgledalo da je sve bilo regularno, sudije su ipak donele odluku kao da je lopta već udarila o tablu pre blokade što, tako deluje, nije bio slučaj.

Bio je to jedan od prelomnih trenutaka utakmice uz povredu Stefana Pota, kome je stradao levi skočni zglob prilikom doskoka pod Zvezdinim košem. Pokušavali su gosti da održe korak i naprave nešto više, i Nenadić je uspeo malo da se razigra, ali je pored bolje igre nedostajalo i malo više iskustva i sreće u prelomnim trenucima. Kod tima iz Železnika najefikasniji je bio Apić sa 14 poena, ali i osam skokova. Nenadić je imao 12, a Simanić dabl-dabl sa po 11 poena i uhvaćenih lopti.

Zvezda će meč loptu za titulu imati u ponedeljak u 19 časova u dvorani Aleksandar Nikolić. 

FMP ŽELEZNIK - CRVENA ZVEZDA 62:68
/20:10, 14:29, 16:28, 12:11/

Dvorana: FMP Arena, Železnik.
Sudije: Milivoje Jovčić, Aleksandar Glišić, Vladimir Jevtović.

FMP ŽELEZNIK: Odžo 3, Nenadić 12, Pot 2, Bursać 4, Simanić 11 (11sk), Đoković 9 (6as, 5sk), Simeunović -, Jeremić 3, Šešlija -, Apić 14 (8sk), Hampfriz -, Radovanović 4.

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 5 (5as), Lazić 7, Omić 15, Dobrić 7, Davidovac 7, Antić 1, Kešelj -, Čović 2, Jovanović -, Lesor -, Radanov -, Feldin 24.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar