Евролига 2018/2019 - само једна непозната!

Чека се још првак Немачке. . .

Кошарка 09.06.2018 | 16:30
Евролига 2018/2019 - само једна непозната!
Крајем маја добили смо новог првака Евролиге, а то је Реал Мадрид. Био је то врхунски Фајнал фор у Београду и то не кажемо само зато што је био код нас. Ипак, страсти су се смириле, настављена су домаћа такмичења, а већ сада имамо скоро цео изглед Евролиге за наредну сезону 2018/2019.

Остала је још само једна непозната. Тријумфом Химкија против Уникса, али и уласком ЦСКА у финале Химки је постао претпоследњи учесник, а последњег ћемо добити када будемо сазнали ко ће бити првак Немачке, Бајерн из Минхена или берлинска Алба.

Једанаест места је већ загарантовано и у питању су екипе које имају десетогодишњи уговор. То су: Реал Мадрид, Басконија, Барселона, ЦСКА, Олимпијакос, Олимпија Милано, Макаби Тел Авив, Фенербахче, Анадолу Ефес, Жалгирис и Панатинаикос.

ПАО смо оставили као последњенаведеног због великих нетрпељивости између Евролиге и власника Зелених Димитриса Јанакопулоса. Он је најављивао да бисмо ПАО могли да гледамо следеће сезоне у ФИБА Лиги шампиона, али како време пролази то све мање делује као реална опција. Мада, није немогуће познајући Димитриса. Ту ћемо оставити мањи знак питања.

Поред ових 11 тимова, пет преосталих места добијају се на основу спортског резултата. Тако ћемо гледати Дарушафаку као освајача Еврокупа, Будућност као првака АБА лиге, из АЦБ лиге доћи ће Гран Канарија као најбољи тим који нема А лиценцу, а из ВТБ лиге стиже Химки који и у случају пораза од ЦСКА у финалу има место у Евролиги, и победника немачког шампионата.

Дарушафака је до промоције стигла кроз Еврокуп. Дуго је деловало да бисмо могли да гледамо Локомотиву из Краснодара, тим Саше Обрадовића је имао фанстастичан низ победа, али је у финалу лоше одиграо у првом мечу, онда је Скоти Вилбекин одрадио своје, као што је то урадио у полуфиналу против Бајерн Минхена и тим Дејвида Блата је добио место у Евролиги. То значи да ћемо поново гледати три турске екипе у Евролиги. Дарушафака се тако после једне године паузе враћа у најјачи европски ранг, а пре две године је играла са специјалном позивницом.

А гледаћемо и четири шпанске. То су Реал, Барса и Басконија са А лиценцама, али и вероватно највеће изненађење од свих тимова - Гран Канарија. Тим са Канарских Острва је успео да у мајсторици четвртфинала савлада Валенсију после лудог меча и продужетка и тако у директном обрачуну осигура Евролигу, први пут у историји. Већ у наредном кораку Канарија је поражена од Реала 3:0 у полуфиналу АЦБ лиге, али то је вероватно постало и мање битно. Евролига је била у џепу јер су три шпанска тима са А лиценцом већ обезбедила полуфинале. Тако је Гран Канарија као најбоље пласирана екипа поред ове три екипе дошла до историјског успеха.

О пласману Будућности се практично све зна. У финалној серији АБА лиге Ђетићи су били бољи од Црвене звезде са 3:1 и тако су довели Евролигу у Подгорицу. По освајању је постајала сумња око тога да ли ће Будућност играти Евролигу због капацитета дворане Морача, као и минималног захтеваног буџета од 4.000.000 евра, али ће тим Александра Џикића имати сву могућу помоћ и најављено је да проблема у том смислу неће бити.

На крају ту је Химки. Практично - Алексеј Швед ће играти и следеће сезоне у Евролиги, да тако то формулишемо. Човек је и алфа и омега и сва могућа слова овог тима. Против Уникса у победи од 76:71 дао је 36 поена и имао пет асистенција. Победник ВТБ лиге има загарантовано место у Евролиги, а ако то буде ЦСКА онда ће то право прећи на другопласираног. То значи да Химки више нема шта да брине у смислу Евролиге, чак иако изгуби финале.

Немачка ће следеће сезоне имати новог представника. У финалу је тренутно резултат 1:1 између Бајерна и Албе. Бросе је представљао Немце у прве две сезоне новог формата, тако да ко год буде био првак имаће ново искуство наредне сезоне гледајући из тог угла.

У односу на управо завршену сезону, у сезони 2018/2019 нећемо гледати Бросе Бамберг, Уникаху, Валенсију и Црвену звезду што значи да Србија неће имати представника у Евролиги следеће сезоне. Први пут још од 2001. године. Податак за забринутост.

Уместо њих гледаћемо Бајерн/Албу, Гран Канарију, Дарушафаку и Будућност.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар