Evroliga 2018/2019 - samo jedna nepoznata!

Čeka se još prvak Nemačke. . .

Košarka 09.06.2018 | 16:30
Evroliga 2018/2019 - samo jedna nepoznata!
Krajem maja dobili smo novog prvaka Evrolige, a to je Real Madrid. Bio je to vrhunski Fajnal for u Beogradu i to ne kažemo samo zato što je bio kod nas. Ipak, strasti su se smirile, nastavljena su domaća takmičenja, a već sada imamo skoro ceo izgled Evrolige za narednu sezonu 2018/2019.

Ostala je još samo jedna nepoznata. Trijumfom Himkija protiv Uniksa, ali i ulaskom CSKA u finale Himki je postao pretposlednji učesnik, a poslednjeg ćemo dobiti kada budemo saznali ko će biti prvak Nemačke, Bajern iz Minhena ili berlinska Alba.

Jedanaest mesta je već zagarantovano i u pitanju su ekipe koje imaju desetogodišnji ugovor. To su: Real Madrid, Baskonija, Barselona, CSKA, Olimpijakos, Olimpija Milano, Makabi Tel Aviv, Fenerbahče, Anadolu Efes, Žalgiris i Panatinaikos.

PAO smo ostavili kao poslednjenavedenog zbog velikih netrpeljivosti između Evrolige i vlasnika Zelenih Dimitrisa Janakopulosa. On je najavljivao da bismo PAO mogli da gledamo sledeće sezone u FIBA Ligi šampiona, ali kako vreme prolazi to sve manje deluje kao realna opcija. Mada, nije nemoguće poznajući Dimitrisa. Tu ćemo ostaviti manji znak pitanja.

Pored ovih 11 timova, pet preostalih mesta dobijaju se na osnovu sportskog rezultata. Tako ćemo gledati Darušafaku kao osvajača Evrokupa, Budućnost kao prvaka ABA lige, iz ACB lige doći će Gran Kanarija kao najbolji tim koji nema A licencu, a iz VTB lige stiže Himki koji i u slučaju poraza od CSKA u finalu ima mesto u Evroligi, i pobednika nemačkog šampionata.

Darušafaka je do promocije stigla kroz Evrokup. Dugo je delovalo da bismo mogli da gledamo Lokomotivu iz Krasnodara, tim Saše Obradovića je imao fanstastičan niz pobeda, ali je u finalu loše odigrao u prvom meču, onda je Skoti Vilbekin odradio svoje, kao što je to uradio u polufinalu protiv Bajern Minhena i tim Dejvida Blata je dobio mesto u Evroligi. To znači da ćemo ponovo gledati tri turske ekipe u Evroligi. Darušafaka se tako posle jedne godine pauze vraća u najjači evropski rang, a pre dve godine je igrala sa specijalnom pozivnicom.

A gledaćemo i četiri španske. To su Real, Barsa i Baskonija sa A licencama, ali i verovatno najveće iznenađenje od svih timova - Gran Kanarija. Tim sa Kanarskih Ostrva je uspeo da u majstorici četvrtfinala savlada Valensiju posle ludog meča i produžetka i tako u direktnom obračunu osigura Evroligu, prvi put u istoriji. Već u narednom koraku Kanarija je poražena od Reala 3:0 u polufinalu ACB lige, ali to je verovatno postalo i manje bitno. Evroliga je bila u džepu jer su tri španska tima sa A licencom već obezbedila polufinale. Tako je Gran Kanarija kao najbolje plasirana ekipa pored ove tri ekipe došla do istorijskog uspeha.

O plasmanu Budućnosti se praktično sve zna. U finalnoj seriji ABA lige Đetići su bili bolji od Crvene zvezde sa 3:1 i tako su doveli Evroligu u Podgoricu. Po osvajanju je postajala sumnja oko toga da li će Budućnost igrati Evroligu zbog kapaciteta dvorane Morača, kao i minimalnog zahtevanog budžeta od 4.000.000 evra, ali će tim Aleksandra Džikića imati svu moguću pomoć i najavljeno je da problema u tom smislu neće biti.

Na kraju tu je Himki. Praktično - Aleksej Šved će igrati i sledeće sezone u Evroligi, da tako to formulišemo. Čovek je i alfa i omega i sva moguća slova ovog tima. Protiv Uniksa u pobedi od 76:71 dao je 36 poena i imao pet asistencija. Pobednik VTB lige ima zagarantovano mesto u Evroligi, a ako to bude CSKA onda će to pravo preći na drugoplasiranog. To znači da Himki više nema šta da brine u smislu Evrolige, čak iako izgubi finale.

Nemačka će sledeće sezone imati novog predstavnika. U finalu je trenutno rezultat 1:1 između Bajerna i Albe. Brose je predstavljao Nemce u prve dve sezone novog formata, tako da ko god bude bio prvak imaće novo iskustvo naredne sezone gledajući iz tog ugla.

U odnosu na upravo završenu sezonu, u sezoni 2018/2019 nećemo gledati Brose Bamberg, Unikahu, Valensiju i Crvenu zvezdu što znači da Srbija neće imati predstavnika u Evroligi sledeće sezone. Prvi put još od 2001. godine. Podatak za zabrinutost.

Umesto njih gledaćemo Bajern/Albu, Gran Kanariju, Darušafaku i Budućnost.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar