Руси НЕЋЕ учествовати у антидопинг програму на СП!

ФИФА је саопштила је да ниједан Рус неће обављати тестирања на допинг на предстојећем Светском првенству у Русији, после великог скандала који потреса ту земљу од 2015. године.

Фудбал 11.06.2018 | 12:00
Руси НЕЋЕ учествовати у антидопинг програму на СП!
"Ниједан Рус неће учестовати у антидопинг програму, а сви допинг узорци биће тестирани у акредитованим лабораторијама Светске антидопинг агенције (WАДА) ван Русије", навела је ФИФА пред почетак Мундијала.

ФИФА је предузела све мере како би процедура и испорука узорака биле апсолутно безбедне.

Светска фудбалска федерација је 22. маја саопштила да неће покренути истрагу против руских фудалера који ће се такмичити на Мундијалу, упркос истрази која се води против руских спортиста још од 2015. године.

Навела је да ће сви фудбалери бити подвргнути ненајављеним допинг тестирањима на Светском првенству, као и на сваком другом такмичењу.

"Систематски тестови крви и урина, сви играчи ће најмање једном бити контролисани", саопштила је ФИФА.

У новембру 2015. године WАДА је суспендовала Руску антидопинг агенцију, пошто није радила у складу са правилима, а затим су после поновљених тестирања суспендовани бројни руски спортисти из разних међународних такмичења. Посебно после тестирања узорака са Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. године и навода да су челници Руске антидопинг агенције по потреби вршили замену узорака.

Русија је од тада обновила начин управљања агенцијом и дозвољено јој је да настави контроле, али под међународним надзором.

ФИФА ће на Мундијалу имати приступ биолошким пасошима фудбалера, који прате податке о крви и откривају евентуално присуство недозвољених супстанци.

Последњи позитиван допинг тест на Светском првенству догодио се 1994. године, када је славни Аргентинац Дијего Марадона био позитиван на стимулант ефедрин.

Извор: мондо.рс/Бета

Коментари / 0

Оставите коментар