Rusi NEĆE učestvovati u antidoping programu na SP!

FIFA je saopštila je da nijedan Rus neće obavljati testiranja na doping na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, posle velikog skandala koji potresa tu zemlju od 2015. godine.

Fudbal 11.06.2018 | 12:00
Rusi NEĆE učestvovati u antidoping programu na SP!
"Nijedan Rus neće učestovati u antidoping programu, a svi doping uzorci biće testirani u akreditovanim laboratorijama Svetske antidoping agencije (WADA) van Rusije", navela je FIFA pred početak Mundijala.

FIFA je preduzela sve mere kako bi procedura i isporuka uzoraka bile apsolutno bezbedne.

Svetska fudbalska federacija je 22. maja saopštila da neće pokrenuti istragu protiv ruskih fudalera koji će se takmičiti na Mundijalu, uprkos istrazi koja se vodi protiv ruskih sportista još od 2015. godine.

Navela je da će svi fudbaleri biti podvrgnuti nenajavljenim doping testiranjima na Svetskom prvenstvu, kao i na svakom drugom takmičenju.

"Sistematski testovi krvi i urina, svi igrači će najmanje jednom biti kontrolisani", saopštila je FIFA.

U novembru 2015. godine WADA je suspendovala Rusku antidoping agenciju, pošto nije radila u skladu sa pravilima, a zatim su posle ponovljenih testiranja suspendovani brojni ruski sportisti iz raznih međunarodnih takmičenja. Posebno posle testiranja uzoraka sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine i navoda da su čelnici Ruske antidoping agencije po potrebi vršili zamenu uzoraka.

Rusija je od tada obnovila način upravljanja agencijom i dozvoljeno joj je da nastavi kontrole, ali pod međunarodnim nadzorom.

FIFA će na Mundijalu imati pristup biološkim pasošima fudbalera, koji prate podatke o krvi i otkrivaju eventualno prisustvo nedozvoljenih supstanci.

Poslednji pozitivan doping test na Svetskom prvenstvu dogodio se 1994. godine, kada je slavni Argentinac Dijego Maradona bio pozitivan na stimulant efedrin.

Izvor: mondo.rs/Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar