Најава: Да видимо шта су "Орлови" спремили за Мундијал?

Фудбалери Србије у суботу стављају "тачку" на припреме за Светско првенство – шта су радили претходних десетак дана видећемо у Грацу против Боливије од 18 часова.  Хоћемо репризу. . . Лондона! Очекује се да селектор Крстајић изведе најјачи тим против Боливије у Грацу (18. 00, РТС 1) у завршној провери пред Мундијал.

Фудбал 09.06.2018 | 13:15
Најава: Да видимо шта су "Орлови" спремили за Мундијал?
Иза тима Младена Крстајића је, кажу играчи, напорна фаза током које су се "освежавали" али и спремали "тонус" за Костарику. 

Кренули су јако, снажно, да би временом према речима помоћног тренера Милана Обрадовића спуштали интензитет рада и концентрисали се на уигравање. 

Први тест против Чилеа (0:1), одмах по доласку у Аустрију није одушевио, штавише, забринуо је јавност. 

То је погодило играче који су наредних дана били прилично затворени, а они који су излазили пред медије су истицали да су анализирали свој наступ, учили на грешкама и како да их исправе.

Током шест дана у Бад Валтерсфорду новинари су имали прилику да присуствују само на два тренинга тима, прво управо уочи Чилеа када је фокус био управо на том "тонусу", а други пут вече уочи Боливије када је у центру пажње ипак био тимски рад. 

Иако је за медије било отворено само првих 15 минута тренинга, могло је да се види да играчи и стручни штаб нису реда ради инсистирали на изјавама о доброј атмосфери и мотивацији. 

Да наш тим максимално спреман чека СП показао је нимало нежан старт поменутог тренера Обрадовића над Адемом Љајићем који је уз мало среће избегао незгоднију ситуацију са својим скочним зглобом, а потом је добро прошао и Лука Миливојевић након нешто неопрезнијег уклизавања Владимира Стојковића. 

То све даје разлог за оптимизам медија, навијача и генерално јавности уочи пута у Русију.

Међутим, колико и шта су урадили "Орлови" у протеклих десетак дана, прво у Београду, а потом у близини Граца, видећемо на њиховом "поправном испиту" на Меркур Арени. 

Ривал је нимало наиван како то можда многима звучи на основу имена – Боливија. Чак ни претпоследње место у јужноамеричким квалификацијама не значе да ће бити лак залогај за "Орлове". 

Истина, нису добили последњих шест мечева, Уругвај им је дао четири, а САД три гола у два од последњих пет тест утакмица, а поражени су и од нејаког Курасаа. Међутим, да знају да играју фудбал показали су у октобру када су ремизирали са Бразилом 0:0, али и пре неколико дана у Инсбруку против Јужне Кореје (0:0). 

Боливија је показала изузетну дисциплину у одбрани, одолела је жестоком притиску ривала који је имао око 15 шутева, наспрам само два наредног ривала Србије.

Цезар Фаријас Акоста је извео састав у формацији 4-1-4-1 који су чинили: Лампе – Сагредо, Ралдес, Хакин, Ањес – Бехарано – Кампос, Хустинијано, Саведра, Арсе – Варгас 

Најјачи адут Боливије је увек домаћи терен, ретко која селекција може да физички парира домаћину на 3.640 метара надморске висине у Ла Пасу. Аустрија је друга прича па редак ваздух неће бити додарни "ривал" Србији. 

Селектор Младен Крстајић је најавио да ће извести тим који ће се вероватно супротставити и Костарики у првом колу, која је била и једини фокус за играче током рада у Аустрији. 

Због тога меч са Боливијом неће бити обичан пријатељски сусрет, већ прва слика онога што можемо да очекујемо од наше селекције у Русији.

Да ли ће Крстајић заиста показати све карте у Грацу видећемо негде око 17 часова, а до тада можемо само да спекулишемо о потенцијалном саставу.

Он би могао да изгледа овако: Стојковић – Коларов, Тошић, Ивановић, Рукавина – Матић, Миливојевић, Тадић, Милинковић-Савић – Митровић. 

Фудбалери Србије се после утакмице враћају у Србију, у недељу ће да мало предахну у Београду и поздраве се са породицама и пријатељима, а у понедељак ујутру путују у Калињинград, односно Светлогорск који ће им бити база, надамо се дуже од за сада сигурне две недеље. 

За почетак – Боливија, а потом Костарика (17. јун, Самара), Швајцарска (22. јун, Калињинград), те Бразил (27. јун, Москва). 

А после, надамо се Мексико, Шведска или Јужна Кореја, али не би се бунили ни због Немачке.

Последње импресије су увек најважније. Тражи се печат, што јачи отисак на папиру вредности наше репрезентације, чин који би разгалио нацију и пробудио наду да ће дочекати добре вести из Русије. Зато је завршна провера у склопу мундијалских припрема важна како играчки, тако и резултатски, јер нико у кофер за Првенство света не жели да спакује бриге.

Можда је зато одабрана Боливија, да у 90 минута контролног меча у Грацу (18.00, РТС 1) покаже Србија све оно што није против Чилеа и у добром расположењу отпутује на завршни турнир. Објективно, ако 59. екипу света не можемо да савладамо (по могућству убедљиво), чему онда да се надамо у такмичарским утакмицама Групе Е, у сударима са знатно боље пласираним селекцијама на ФИФА ранг листи...

"Ни ви, ни ми нисмо задовољни како смо играли, али биће боље против Боливије". Ту реченицу понављали су минулих дана селектор Младен Крстајић и играчи, а све што јавност од њих очекује је - реакција. Надамо се, идентична оној мартовској кад су у Лондону савладали Нигерију (2:0) и брзопотезно избрисали грешке из сусрета са Мароком, кад скоро ништа није ваљало. Тад смо имали посед лопте, апсолутну контролу дешавања на терену, шансе, један гол нам је поништен, а кад је АлександарМитровић постигао два у другом полувремену схватили смо да је ова екипа отпорна на критике и да се саживела са притиском.

Ту способност регенерације из Лондона навијачи очекују да виде на завршној контроли, истовремено добију одговоре на питања која су их мучила у понедељак вече. На пример: хоће ли десна страна (од бека до крила, без обзира на имена) бити стабилнија у дефанзивији и учинковита пред туђим казненим простором, можемо ли да направимо баланс на централном делу терена са премијерлигашким фудбалерима какви су Немања Матић и Лука Миливојевић (раздвојени у првом мечу), јесу ли Сергеј Милинковић Савић и Адем Љајић заиста компатибилни како селектор каже и, ваљда, најважније, може ли средина терена да спреми неку шансу Александру Митровићу?

Од ових дилема важнијом се чини она да ли ће Младен Крстајић на терен "Меркур арене" послати, заиста, екипу који би требало да почне и премијерни меч на Мундијалу, против Костарике. Такав је био план, тако углавном раде све остале селекције и под условом да не буде великих изненађења, очекује се да стратег српске репрезентације изведе најјачи могући тим у овом тренутку. Што би могло да значи да је решио можда и две највеће недоумице, по питању десног бека и левог крила, па се у првих 11 очекују повратник Бранислав Ивановић, вероватно уз десну аут линију, а у том случају би свежи дебитант Никола Миленковић био штопер, док би у офанзиви место лево од СергејаМилинковића Савића покрио Адем Љајић.

Наравно, реч је само о потенцијалним решењима. Могуће је да дође до рокаде голмана, да опет стартер буде Антонио Рукавина или да у самом шпицу стручни штаб одмори Александра Митровића, тако што ће шансу дати Александру Пријовићу или Луки Јовићу, међутим, ко год буде играо мора да има на уму да Боливија не да није баук, него представља идеалног спаринг партнера за јачање самопоуздања. Томе у прилог чињеница да је састав венецуеланског стручњака Цезара Феријасаод последњих 20 мечева ван своје територије добио само један. И то Никарагву пре годину дана (1:0). Недавно су му меру узеле Сједињене Америчке Државе (0:3), а пре два дана у Инсбруку нису се тресле мреже на утакмици са Јужном Корејом.

Неће се, ваљда, разгоропадити против Србије. Поготово што је нама последњи утисак најважњи.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар