Тест: Швајцарска спокојна иде за Русију!

Швајцарска рутински савладала Јапан пред пут у Русију! Фудбалери Швајцарске савладали су Јапан са 2:0 у припремном мечу пред Светско првенство у Русији.  Поклон пенал, па Сеферовићев мат за Самураје! Екипа Владимира Петковића славила у Лугану против Јапана са 2:0.  Швајцарска моћна и затегнута пред Бразил и Србију! "Сајџије" у последњој провери пред почетак Светског првенства победиле Јапан. На 23 утакмице, само један пораз од Португала и испадање за ЕП од Пољске после пенала.

Фудбал 08.06.2018 | 21:45
Тест: Швајцарска спокојна иде за Русију!
Екипа Владимира Петковића остварила је рутинску победу над екипом с истока Азије и у добром расположењу дочекују Мундијал.

За противника Србије у групној фази СП погађали су Рикардо Родригес из пенала у 42. минуту и Харис Сеферовић осам минута пред крај дуела.

Швајцарска је из два шута у оквир гола постигла исто толико погодака, док Јапану чак таквих пет шутева није било довољно да савладају Романа Буркија.

Швајцарска делује сигурно и самоуверено пред Мундијал у Русији, што су ставке које недостају и много квалитетнијим селекцијама. У генералној проби пред Светско првенство пао је Јапан у Лугану (2:0). Самутаји ће тако бити под озбиљним морањем за четири дана против Парагваја како би прекинуо катастрофалан низ пораза уочи старта највеће фудбалске смотре на планети.

Али, далеко од тога да изабраници Акире Нишина нису били досторај противник селекцији Владимира Петковића. Водили су рововску битку на средини терна, али их је онда исекао непостојећи пенал у завршници првог полувремена и натерао на промену система игре, што је отворило Швајцарској бројне шансе из контранапада.

У клучном 42. минуту Емболо је нагазо Јошиду на стопало и театрално пао, али француски арбитар Амари Делеру није имао дилему. Одмах је показао на белу тачку, а Рикардо Родригез био хладнокрван.

Јапанци су у наставку меча имали неколико солидних покушаја, мада су Швајцарци све време имали контролу над утакмицом и резултатом. Из таквог стања на терену стигао је и одлучујући тренутак меча. Франсоа Мубанђе је одлично реаговао након центаршута Шаћирија и главом спустио лопту на петерац, где је апсолутну контролу простора имао Харис Сеферовић и без проблема матирао Кавашиму.

Публика у Лугану је на крају имала више него довољно разлога да аплаузом испрати Петковићев тим за Русију. Швајцарска делује потпуно спремно за Мундијал и  први меч са Бразилом, у који ће вероватно ући потпуно растерећени. После одличног издања против Шпаније у Виљареалу, Петковићев тим је показао да уме да одради посао на квалитетан начин и онда када има улогу апсолутног фаворита.

Са друге стране, Јапанци имају озбиљних разлога за бригу, јер у 2018. години још нису остварили победу. Тај губитак самопоуздања би могао озбиљно да их кошта већ на отварању Светског првенства против Колумбије.

Швајцарска моћна и затегнута пред Бразил и Србију! "Сајџије" у последњој провери пред почетак Светског првенства победиле Јапан. На 23 утакмице, само један пораз од Португала и испадање за ЕП од Пољске после пенала.

Од 28. маја 2016. године, када је Белгија у пријатељском мечу савладала Швајцарску и тако јој нанела трећи пораз заредом, противник Србије на Светском првенству у Русији до данас је изгубио само један меч.

"Сајџије" су одиграле 23 утакмице, забележиле пет ремија, пораз у квалификацијама за СП од Португала (0:1) и уписале чак 15 победа, од којих десет у низу (девет у квалификацијама).

Тим Владимира Петковића у петак је имао последњу проверу пред сусрет са Бразилом у Ростову 17. јуна. Швајцарска је победила Јапан, головима Рикарда Родригеза из пенала у 42. и Хариса Сеферовића у 82. минуту.

Пенал је изнудио после соло продора ас Шалкеа Брил-Доналд Емболо, мада се стекао утисак да је судија, ипак, био преоштар. Родригез је снажним ударцем подигао публику у Лозани на ноге.

Сеферовић је у игру ушао у 64. минуту уместо Марија Гаврановића и то време на терену му је било довољно да се упише у стрелце. Врло лепу акцију извели су Швајцарци, мада су у њој учествовали искључиво натурализовани играчи.

Албански тандем Ђердан Шаћири и Блерим Џемаили разменили су дупли пас на левој страни. Шаћири је с гол-аут линије пронашао Камерунца Жака Мубанђеа, који је главом асистирао за Босанца Сеферовића у средини.

Занимљиво, осим Шаћирија, остала тројица су шансу добила у другом полувремену.

Србија и Швајцарска састају се у Калињинграду 22. јуна од 20 сати, у другом колу Групе Е.

Јапан ће први меч у Групи Х Светског првенства одиграти против Колумбија у Саранску (19. јун). Противници "самураја" су још Пољска и Сенегал.

ШВАЈЦАРСКА - ЈАПАН 2:0 (1:0)
/Родригез 42пен, Сеферовић 82/

Стадион: Коранедо
Гледалаца: Око 12.000
Судија: Амари Делеру (Француска)

ШВАЈЦАРСКА (4-2-3-1): Бурки - Лихтштајнер, Шар, Аканђи, Родриугез - Бехрами, Џака - Шаћири, Фројлер, Емболо, Гаврановић.
Играли су још: Елведи, Сеферовић, Зубер, Џемаили, Мубанђе, Дрмић.

ЈАПАН (4-2-3-1): Кавашима - Сакаи, Јошида, Макино, Нагатомо - Хасебе, Ошима - Харагучи, Хонда, Усами - Осако.
Играли су још: Муто, Инуи, Сакаи, Шибасаки, Кагава.

Мундијал у Русији креће 14. јуна и траје до 15. јула, а изабраници Владимира Петковића у групи ће играти са нашом репрезентацијом и селекцијама Бразила и Костарике.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар