Test: Švajcarska spokojna ide za Rusiju!

Švajcarska rutinski savladala Japan pred put u Rusiju! Fudbaleri Švajcarske savladali su Japan sa 2:0 u pripremnom meču pred Svetsko prvenstvo u Rusiji.  Poklon penal, pa Seferovićev mat za Samuraje! Ekipa Vladimira Petkovića slavila u Luganu protiv Japana sa 2:0.  Švajcarska moćna i zategnuta pred Brazil i Srbiju! "Sajdžije" u poslednjoj proveri pred početak Svetskog prvenstva pobedile Japan. Na 23 utakmice, samo jedan poraz od Portugala i ispadanje za EP od Poljske posle penala.

Fudbal 08.06.2018 | 21:45
Test: Švajcarska spokojna ide za Rusiju!
Ekipa Vladimira Petkovića ostvarila je rutinsku pobedu nad ekipom s istoka Azije i u dobrom raspoloženju dočekuju Mundijal.

Za protivnika Srbije u grupnoj fazi SP pogađali su Rikardo Rodriges iz penala u 42. minutu i Haris Seferović osam minuta pred kraj duela.

Švajcarska je iz dva šuta u okvir gola postigla isto toliko pogodaka, dok Japanu čak takvih pet šuteva nije bilo dovoljno da savladaju Romana Burkija.

Švajcarska deluje sigurno i samouvereno pred Mundijal u Rusiji, što su stavke koje nedostaju i mnogo kvalitetnijim selekcijama. U generalnoj probi pred Svetsko prvenstvo pao je Japan u Luganu (2:0). Samutaji će tako biti pod ozbiljnim moranjem za četiri dana protiv Paragvaja kako bi prekinuo katastrofalan niz poraza uoči starta najveće fudbalske smotre na planeti.

Ali, daleko od toga da izabranici Akire Nišina nisu bili dostoraj protivnik selekciji Vladimira Petkovića. Vodili su rovovsku bitku na sredini terna, ali ih je onda isekao nepostojeći penal u završnici prvog poluvremena i naterao na promenu sistema igre, što je otvorilo Švajcarskoj brojne šanse iz kontranapada.

U klučnom 42. minutu Embolo je nagazo Jošidu na stopalo i teatralno pao, ali francuski arbitar Amari Deleru nije imao dilemu. Odmah je pokazao na belu tačku, a Rikardo Rodrigez bio hladnokrvan.

Japanci su u nastavku meča imali nekoliko solidnih pokušaja, mada su Švajcarci sve vreme imali kontrolu nad utakmicom i rezultatom. Iz takvog stanja na terenu stigao je i odlučujući trenutak meča. Fransoa Mubanđe je odlično reagovao nakon centaršuta Šaćirija i glavom spustio loptu na peterac, gde je apsolutnu kontrolu prostora imao Haris Seferović i bez problema matirao Kavašimu.

Publika u Luganu je na kraju imala više nego dovoljno razloga da aplauzom isprati Petkovićev tim za Rusiju. Švajcarska deluje potpuno spremno za Mundijal i  prvi meč sa Brazilom, u koji će verovatno ući potpuno rasterećeni. Posle odličnog izdanja protiv Španije u Viljarealu, Petkovićev tim je pokazao da ume da odradi posao na kvalitetan način i onda kada ima ulogu apsolutnog favorita.

Sa druge strane, Japanci imaju ozbiljnih razloga za brigu, jer u 2018. godini još nisu ostvarili pobedu. Taj gubitak samopouzdanja bi mogao ozbiljno da ih košta već na otvaranju Svetskog prvenstva protiv Kolumbije.

Švajcarska moćna i zategnuta pred Brazil i Srbiju! "Sajdžije" u poslednjoj proveri pred početak Svetskog prvenstva pobedile Japan. Na 23 utakmice, samo jedan poraz od Portugala i ispadanje za EP od Poljske posle penala.

Od 28. maja 2016. godine, kada je Belgija u prijateljskom meču savladala Švajcarsku i tako joj nanela treći poraz zaredom, protivnik Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji do danas je izgubio samo jedan meč.

"Sajdžije" su odigrale 23 utakmice, zabeležile pet remija, poraz u kvalifikacijama za SP od Portugala (0:1) i upisale čak 15 pobeda, od kojih deset u nizu (devet u kvalifikacijama).

Tim Vladimira Petkovića u petak je imao poslednju proveru pred susret sa Brazilom u Rostovu 17. juna. Švajcarska je pobedila Japan, golovima Rikarda Rodrigeza iz penala u 42. i Harisa Seferovića u 82. minutu.

Penal je iznudio posle solo prodora as Šalkea Bril-Donald Embolo, mada se stekao utisak da je sudija, ipak, bio preoštar. Rodrigez je snažnim udarcem podigao publiku u Lozani na noge.

Seferović je u igru ušao u 64. minutu umesto Marija Gavranovića i to vreme na terenu mu je bilo dovoljno da se upiše u strelce. Vrlo lepu akciju izveli su Švajcarci, mada su u njoj učestvovali isključivo naturalizovani igrači.

Albanski tandem Đerdan Šaćiri i Blerim Džemaili razmenili su dupli pas na levoj strani. Šaćiri je s gol-aut linije pronašao Kamerunca Žaka Mubanđea, koji je glavom asistirao za Bosanca Seferovića u sredini.

Zanimljivo, osim Šaćirija, ostala trojica su šansu dobila u drugom poluvremenu.

Srbija i Švajcarska sastaju se u Kalinjingradu 22. juna od 20 sati, u drugom kolu Grupe E.

Japan će prvi meč u Grupi H Svetskog prvenstva odigrati protiv Kolumbija u Saransku (19. jun). Protivnici "samuraja" su još Poljska i Senegal.

ŠVAJCARSKA - JAPAN 2:0 (1:0)
/Rodrigez 42pen, Seferović 82/

Stadion: Koranedo
Gledalaca: Oko 12.000
Sudija: Amari Deleru (Francuska)

ŠVAJCARSKA (4-2-3-1): Burki - Lihtštajner, Šar, Akanđi, Rodriugez - Behrami, Džaka - Šaćiri, Frojler, Embolo, Gavranović.
Igrali su još: Elvedi, Seferović, Zuber, Džemaili, Mubanđe, Drmić.

JAPAN (4-2-3-1): Kavašima - Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo - Hasebe, Ošima - Haraguči, Honda, Usami - Osako.
Igrali su još: Muto, Inui, Sakai, Šibasaki, Kagava.

Mundijal u Rusiji kreće 14. juna i traje do 15. jula, a izabranici Vladimira Petkovića u grupi će igrati sa našom reprezentacijom i selekcijama Brazila i Kostarike.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar