Историјат СП - Чиле 1962: Катенаћо, птичица Гаринча и...

50 повређених играча у прва четири дана! Полуфинале између Југославије и Чехословачке одиграно је у левичарском граду Виња дел Мар јер су градски оци желели да на делу виде „два најбоља социјалистичка тима“. . .

Фудбал 11.06.2018 | 23:30
Историјат СП - Чиле 1962: Катенаћо, птичица Гаринча и...
СЕДМО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО сматра се једним од најлошијих. Италијани су представили катенаћо неку годину раније, па су у Чилеу многи тимови покушали да се на тај начин супротставе бољима од себе. То је резултирало драстичним падом ефикасности. У Швајцарској 12 година раније просек голова по мечу износио је преко 5,00, у Чилеу далеко испод 3,00... Играло се ужасно грубо. Меч Чиле – Италија (2:0) понео је називБитка за Сантијаго. Два црвена картона – а требало бар још толико по ондашњим критеријумима – неколико поломљених носева и полицијаска пратња за госте све до хотела. Најбољи играч тог доба, 21-годишњи Пеле, повређен је у другом мечу и више није заиграо, док из истог разлога највећа легенда оног доба –Алфредо ди Стефано, није дочекао ни минут на највећој сцени. Енглези су напокон прошли групу – нису могли даље од четвртфинала, где их је сачекао нови-стари шампион, Бразил – Немци нису имали квалитет за саму завршницу, а Мађари су полако почели да се „гасе“. Експлодирао је Мане Гаринча. Два гола у четвртфиналу, па још два у полуфиналу против домаћина (4:2) и Бразилци су добили шансу да бране Богињу.

ФИНАЛЕ у Сантијагу обележила је Пелеова замена – Амарилдо. Чехословаци су имали сјајног голмана Шројфа, генијалца Масопуста и још девет ратника. Бразил је био јачи. Двојица Сантоса, газда Диди, чудесни Гаринча, убитачниВава и тај Амарилдо. Када је Масопуст довео Чехословаке до предностиАмарилдо је имао одговор после два минута – 1:1. Зито у 69. и Вава у 78. минуту преломили су финале. Бразил је постао трећа земља са два трофеја светског првака. 



ЈУГОСЛАВИЈА је још једном прошла групу са Совјетима, Уругвајцима и Колумбијом, а у четвртфиналу су је по трећи пут заредом сачекали Немци. И било је оно: „трећа срећа“. Голом Петра Радаковића пет минута пре краја Плави су избацили чету Сепа Хербергера – 1:0. У полуфиналу са Чехословацима Југославија је све до 80. минута имала 1:1. Физички снажнији ривал издоминирао је у финишу и ипак однео тријумф – 3:1. Психолошки сломљени, наши касније губе од домаћина у утакмици за треће место. Било је 0:1... На овом шампионату прославио се Драгослав Шекуларац који је после једног меча заслужио оцену 11 и позив великог Јувентуса.Дражен Јерковић, нападач загребачког Динама, поделио је Златну копачку са Гаринчом, Вавом, Флоријаном Албертом...   

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Владимир Влатко Марковић, дугогодишњи председник Фудбалског савеза Хрватске и некадашњи фудбалер Динама, изабран је у идеални тим првенства у Чилеу. Много година касније он је дао изјаву како је намерно дао аутогол у мечу за треће место против Чилеа „и тако почео да изнутра руши мрску му Југославију“.

* Полуфинале између Југославије и Чехословачке одиграно је у левичарском граду Виња дел Мар јер су градски оци желели да на делу виде „два најбоља социјалистичка тима“.

* Бразилац Вава 1962. постао је један од четири фудбалера који је успео да се упише у стрелце у два финала. Поред њега то је пошло за ногом још само Пелеу (1958. и 1970), Паулу Брајтнеру (1974. и 1982), те Зинедину Зидану (1998. и 2006).

* Бугарска је у Чилеу две утакмице изгубила и једну одиграла нерешено, чиме је продужила низ без тријумфа на Мундијалима на 17 мечева (11 пораза и шест ремија). Своју прву победу комшије ће остварити тек у Сједињеним Америчким Државама 1994.

* Шпанска репрезентација представила је у Чилеу четири играча различитих националсности: Алфредо ди Стефано (Аргентина), Еулогио Мартинез (Парагвај), Ференц Пушкаш (Мађарска) и Хозе Сантамарија (Уругвај). Шпанци су на овом првенству користили 20 од 22 фудбалера које су повели...

* Чехословак Вацлав Машек и поставио је рекорд када је у питању најбржи гол на Мундијалима. Он је против Мексика постигао погодак после само 15 секунди...

* Само у прва четири дана шампината у Чилеу повређено је 50 играча?!

* Бразилски судија Жоао Езел Фиљо судио је меч СССР – Колумбија (4:4) и био оптужен за обилату помоћ Јужноамериканцима. Зборнаја је водила са 4:1 на 22 минута краја, али Колумбијци су успели да извуку бод. Фиљо је касније изјавио: „Наравно да сам помогао Колумбији! Ја сам пореклом Мађар и мрзим Русе откако су 1956. окупирали моју дедовину.“

* Најбољи голман свих времена Лав Јашин примио је гол из корнера од Колумбијца Маркоса Коља.

ФАКТИ

Број учесника: 16
Број утакмица: 32
Постигнуто голова: 89
Голова по мечу: 2,78
Најбољи стрелац: Гаринча, Вава, Леонел Санчез, Флоријан Алберт, Валентин Иванов, Дражен Јерковић (по четири гола)
Најбољи играч: Гаринча (Бразил)
Укупна посета: 776.000
Посета по мечу: 24.250

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар