Istorijat SP - Čile 1962: Katenaćo, ptičica Garinča i...

50 povređenih igrača u prva četiri dana! Polufinale između Jugoslavije i Čehoslovačke odigrano je u levičarskom gradu Vinja del Mar jer su gradski oci želeli da na delu vide „dva najbolja socijalistička tima“. . .

Fudbal 11.06.2018 | 23:30
Istorijat SP - Čile 1962: Katenaćo, ptičica Garinča i...
SEDMO SVETSKO PRVENSTVO smatra se jednim od najlošijih. Italijani su predstavili katenaćo neku godinu ranije, pa su u Čileu mnogi timovi pokušali da se na taj način suprotstave boljima od sebe. To je rezultiralo drastičnim padom efikasnosti. U Švajcarskoj 12 godina ranije prosek golova po meču iznosio je preko 5,00, u Čileu daleko ispod 3,00... Igralo se užasno grubo. Meč Čile – Italija (2:0) poneo je nazivBitka za Santijago. Dva crvena kartona – a trebalo bar još toliko po ondašnjim kriterijumima – nekoliko polomljenih noseva i policijaska pratnja za goste sve do hotela. Najbolji igrač tog doba, 21-godišnji Pele, povređen je u drugom meču i više nije zaigrao, dok iz istog razloga najveća legenda onog doba –Alfredo di Stefano, nije dočekao ni minut na najvećoj sceni. Englezi su napokon prošli grupu – nisu mogli dalje od četvrtfinala, gde ih je sačekao novi-stari šampion, Brazil – Nemci nisu imali kvalitet za samu završnicu, a Mađari su polako počeli da se „gase“. Eksplodirao je Mane Garinča. Dva gola u četvrtfinalu, pa još dva u polufinalu protiv domaćina (4:2) i Brazilci su dobili šansu da brane Boginju.

FINALE u Santijagu obeležila je Peleova zamena – Amarildo. Čehoslovaci su imali sjajnog golmana Šrojfa, genijalca Masopusta i još devet ratnika. Brazil je bio jači. Dvojica Santosa, gazda Didi, čudesni Garinča, ubitačniVava i taj Amarildo. Kada je Masopust doveo Čehoslovake do prednostiAmarildo je imao odgovor posle dva minuta – 1:1. Zito u 69. i Vava u 78. minutu prelomili su finale. Brazil je postao treća zemlja sa dva trofeja svetskog prvaka. 



JUGOSLAVIJA je još jednom prošla grupu sa Sovjetima, Urugvajcima i Kolumbijom, a u četvrtfinalu su je po treći put zaredom sačekali Nemci. I bilo je ono: „treća sreća“. Golom Petra Radakovića pet minuta pre kraja Plavi su izbacili četu Sepa Herbergera – 1:0. U polufinalu sa Čehoslovacima Jugoslavija je sve do 80. minuta imala 1:1. Fizički snažniji rival izdominirao je u finišu i ipak odneo trijumf – 3:1. Psihološki slomljeni, naši kasnije gube od domaćina u utakmici za treće mesto. Bilo je 0:1... Na ovom šampionatu proslavio se Dragoslav Šekularac koji je posle jednog meča zaslužio ocenu 11 i poziv velikog Juventusa.Dražen Jerković, napadač zagrebačkog Dinama, podelio je Zlatnu kopačku sa Garinčom, Vavom, Florijanom Albertom...   

AKO NISTE ZNALI...

* Vladimir Vlatko Marković, dugogodišnji predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske i nekadašnji fudbaler Dinama, izabran je u idealni tim prvenstva u Čileu. Mnogo godina kasnije on je dao izjavu kako je namerno dao autogol u meču za treće mesto protiv Čilea „i tako počeo da iznutra ruši mrsku mu Jugoslaviju“.

* Polufinale između Jugoslavije i Čehoslovačke odigrano je u levičarskom gradu Vinja del Mar jer su gradski oci želeli da na delu vide „dva najbolja socijalistička tima“.

* Brazilac Vava 1962. postao je jedan od četiri fudbalera koji je uspeo da se upiše u strelce u dva finala. Pored njega to je pošlo za nogom još samo Peleu (1958. i 1970), Paulu Brajtneru (1974. i 1982), te Zinedinu Zidanu (1998. i 2006).

* Bugarska je u Čileu dve utakmice izgubila i jednu odigrala nerešeno, čime je produžila niz bez trijumfa na Mundijalima na 17 mečeva (11 poraza i šest remija). Svoju prvu pobedu komšije će ostvariti tek u Sjedinjenim Američkim Državama 1994.

* Španska reprezentacija predstavila je u Čileu četiri igrača različitih nacionalsnosti: Alfredo di Stefano (Argentina), Eulogio Martinez (Paragvaj), Ferenc Puškaš (Mađarska) i Hoze Santamarija (Urugvaj). Španci su na ovom prvenstvu koristili 20 od 22 fudbalera koje su poveli...

* Čehoslovak Vaclav Mašek i postavio je rekord kada je u pitanju najbrži gol na Mundijalima. On je protiv Meksika postigao pogodak posle samo 15 sekundi...

* Samo u prva četiri dana šampinata u Čileu povređeno je 50 igrača?!

* Brazilski sudija Žoao Ezel Filjo sudio je meč SSSR – Kolumbija (4:4) i bio optužen za obilatu pomoć Južnoamerikancima. Zbornaja je vodila sa 4:1 na 22 minuta kraja, ali Kolumbijci su uspeli da izvuku bod. Filjo je kasnije izjavio: „Naravno da sam pomogao Kolumbiji! Ja sam poreklom Mađar i mrzim Ruse otkako su 1956. okupirali moju dedovinu.“

* Najbolji golman svih vremena Lav Jašin primio je gol iz kornera od Kolumbijca Markosa Kolja.

FAKTI

Broj učesnika: 16
Broj utakmica: 32
Postignuto golova: 89
Golova po meču: 2,78
Najbolji strelac: Garinča, Vava, Leonel Sančez, Florijan Albert, Valentin Ivanov, Dražen Jerković (po četiri gola)
Najbolji igrač: Garinča (Brazil)
Ukupna poseta: 776.000
Poseta po meču: 24.250

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar