НХЛ: Овечкин коначно првак, Капиталсима Стенли куп!

Хокејаши Вашингтон Капиталса победили су Вегас Голден Најтсе са 4:3 и брејком на гостујућем терену освојили Стенли куп намењен шампиону НХЛ лиге.  Узмите пиво, шта год, вријеме је за славље! Први пут у историји НХЛ лиге, трофеј у Стенли купу припао је хокејашима Вашингтон Капиталса. Легендарни Алекс Овечкин још једном МВП.

Остали спортови 08.06.2018 | 21:30
НХЛ: Овечкин коначно првак, Капиталсима Стенли куп!
Они су победили Лас Вегас после пет утакмица, а капитен, Рус Алекс Овечкин подигао је трофеј првака САД после мноштва индивидуалних награда.

Прва трећина је протекла без голова, да би у седмом минуту друге Јакуб Врана из контре дао сместио пак у гол за 1:0 у корист Капиталса.

Изједначио је Нејт Шмит. али је експресно одговорио споменути Овечкин за 2:1 и појединачни рекорд Капиталса у плеј-офу јер је Овечкин до тог тренутка имао 15 голова на свом конту. 

Славље су могли да му покваре Дејвид Перон и Рајли Смит головима за 3:2 у корист Вегаса, али је Вашингтон успео да направи преокрет. 

Прво је Деванте Смит Пели акробатским порезом дао гол за поравнање резултата у 50. минуту, да би уз мало среће до гола дошао и Ларс Елер и три минута касније поставио коначан резултат за титулу и историју. 

Да подсетимо, Капиталси су и ове сезоне лако могли да остану празних шака јер су у плеј-офу губили 2-0 од Колумбуса, да би добили четири наредне утакмице и победили 4-2. 

Истим резултатом победили су и Птисбург Пенгуинсе, да би онда седам утакмица играли против Тампе, а пре финала са екипом Вегаса. 

Овечкин је три пута био МВП сезоне у НХЛ, а сада је проглашен и најкориснијим играчем финала.



У финалу овогодишње НХЛ сезоне, 101. издању Стенли купа, сусреле су се двије екипе које никада до сада нису освајале трофеј, а пехар је на крају припао хокејашима Вашингтон Капиталса.

Други финалиста, Вегас Голден Најтс (енг. Голден Книгхтс), нису ни могли раније освојити трофеј, с обзиром да је франшиза тек ове сезоне уврштена у НХЛ караван, па је тим из града познатог по коцкарницама већ у првој сезони остварио огроман успјех пласиравши се у финале.

Вашингтон је до славља стигао резултатом 4:1 у побједама, а синоћ је у петом мечу, на гостовању у препуној "Ти-Мобајл Арени", тријумфовао 4:3, те тако стигао до највећег успјеха од оснивања клуба 1974. године.

"Узмите пиво, или шта год желите, вријеме је за славље", поручио је 32-годишњи Рус Алекс Овечкин, навијачима Вашингтона након прве титуле у историји клуба.

Тек у 13. НХЛ сезони, успио је подићи трофеј, али сав труд на крају се исплатио.

"Дуго, предуго смо чекали овај трофеј. Сјајан осјећај. Сада идем кући нашој породици, нашим навијачима. Веома сам узбуђен. Раније смо играли у плеј-офу, али нисмо успјели проћи даље. Сваке године борили смо се да одемо до краја и коначно смо то учинили. Знали смо да ће ова година бити само наша", није крио одушевљење емотивни руски ветеран.

Легендарни капитен Капиталса, који је 2005. године стигао из московског Динама, био је стријелац једног од четири синоћња поготка, чиме је стигао до бројке од 64 гола (49 у лигашком дијелу сезоне И 15 у плеј-офу, што је клупски рекорд) те тако потврдио МВП титулу ове сезоне.

Погледајте славље након освојене титуле...



У посљедњих шест сезона, Овечкин је чак пет пута био најбољи голгетер лиге, а једино је Сидни Крозби прошле године успио да га скине са трона.

Ове сезоне, оборио је бројне рекорде и златним словима исписао странице историје најјаче хокејашке лиге на свијету.

Постао је играч са највише хет-трикова у каријери, престигао је још једног легендарног хокејаша, Јаромира Јагра, по броју голова у продужецима…

У марту, постигао је 600. гол и тако се придружио групи од само 20 играча којима је то пошло за руком.

Такође, постао је четврти који је овај учинак остварио у мање од 1.000 утакмица. Непун мјесец касније, одиграо је свој 1.000. меч у дресу Вашингтона.

Пописати шта је све освојио са репрезентацијом Русије, потрајало би...

АСТЕРОИД ОВЕЧКИН

У част легендарног Руса, његов сународник, астроном Леонид Владимирович Елењин, Астероид 257261 назвао је именом Овечкина.

Извор: Б92/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар