Добра игра и побједа - то нам треба!

Фудбалска репрезентација Србије у суботу ће имати генералну пробу пред почетак Светског првенства у Русији. Добра игра и победа преко су нам потребни.

Фудбал 08.06.2018 | 14:15
Добра игра и побједа - то нам треба!
Јужна Кореја - Боливија 0:0 у среду у Инсбруку пријатељској утакмици пред одлазак на Корејаца на Мундијал у Русију. Резултат који показује да Србији неће бити лако против још једне јужноамеричке репрезентације на припремама у Аустрији, мада "орлови" листом поручују да ће играти много боље него у понедељак увече против Чилеа (0:1).

Јесу Корејци имали више од игре, имали много више удараца на гол, посед лопте је апсолутно био на њиховој страни, али су Боливијци одолели.

Српски (југословенски) и боливијски фудбал везује историја.

На првом Светском фудбалском првенству 1930. године фудбалска репрезентација Боливије играла је у потпуно белој опреми, а да би се додворили домаћину Уругвају, Боливијци су пред меч са Југославијом на својим мајицама исписали: "Живео Уругвај", у нади да ће придобити наклоност публике.

Међутим, Уругвајци су били очарани другом страном - Тирке, Моша и остали декласирали су Боливију 4:0. Занимљиво, све до 1972. године то је била једина утакмица коју је Боливија одиграла против неке репрезентације која није била из Јужне Америке. А онда те 1972. године поново јој је противник била Југославија (1:1)!

Боливију нећемо гледати на Мундијалу у Русији. Боливијци су последњи пут били на Мундијалу 1994. у САД, а у сва три досадашња такмичења добацили су само до групне фазе. Квалификације за Светско првенство у Русији завршили су на претпоследњем месту (само је Венецуела била лошија).

У суботу, 88 година после Уругваја, Србија ће поново играти против Боливије, у пријатељском мечу у Аустрији.

Прилика, пре свега, за "орлове" да поправе утисак у генералној проби за Мундијал, да подигну самопоуздање пред старт турнира у Русији.

Међутим, не треба бити превише самоуверен да ће Боливијци тек тако да се предају и да ће им бити напуњена мрежа. После краха у квалификацијама (додуше, тешко да су им и биле даване неке шансе), Боливијци су променили селектора и крећу испочетка.

Боливијски тим је спој младости и искуства. Селектор Сезар Фаријас (45 година), иначе Венецуеланац, тренер је боливијског клуба "Најјачи" (Тхе Стронгест), а претходно је био селектор националног тима своје земље. После неуспеха у квалификацијама за Светско првенство у Русији Фудбалска федерација Боливије сменила је Маурисија Сорија и пре 20-ак дана именовала Фаријаса за новог шефа стручног штаба националног тима.

Главни креатор игре боливијске репрезентације је Јасмани Кампос, 30-годишњи плејмејкер клуба Најјачи, који, занимљиво, НИКАДА у каријери није промашио пенал. Он је у боливијској репрезентацији од 2007. године.

У боливијском тиму су и двојица "гастарбајтера" - задњи везни Дани Бехарано (24) игра за грчки Панетоликос (додуше углавном је био на позајмицама у боливијским клубовима), док је нападач Родриго Варгас Кастиљо (23) члан украјинског клуба Карпати Љвив. Он има тек 5 наступа за А тим Боливије, али је против Јужне Кореје био стартер.

Највећи број боливијских репрезентативаца регрутован је из клубова Боливар, Оријенте Петролеро, Блуминг, а ту је и неколико играча из болвијског клуба Најјачи (Тхе Стронгест), који тренира нови селектор. Најстарији фудбалер Боливије је Роналд Ралдес, 37-годишњи централни дефанзивац, следи крилни нападач Хуан Карлос Арсе са 33 (обојица играју за Боливар), голман Карлос Лампе (31) брани за чилеански клуб Хуаћипато.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар