Dobra igra i pobjeda - to nam treba!

Fudbalska reprezentacija Srbije u subotu će imati generalnu probu pred početak Svetskog prvenstva u Rusiji. Dobra igra i pobeda preko su nam potrebni.

Fudbal 08.06.2018 | 14:15
Dobra igra i pobjeda - to nam treba!
Južna Koreja - Bolivija 0:0 u sredu u Insbruku prijateljskoj utakmici pred odlazak na Korejaca na Mundijal u Rusiju. Rezultat koji pokazuje da Srbiji neće biti lako protiv još jedne južnoameričke reprezentacije na pripremama u Austriji, mada "orlovi" listom poručuju da će igrati mnogo bolje nego u ponedeljak uveče protiv Čilea (0:1).

Jesu Korejci imali više od igre, imali mnogo više udaraca na gol, posed lopte je apsolutno bio na njihovoj strani, ali su Bolivijci odoleli.

Srpski (jugoslovenski) i bolivijski fudbal vezuje istorija.

Na prvom Svetskom fudbalskom prvenstvu 1930. godine fudbalska reprezentacija Bolivije igrala je u potpuno beloj opremi, a da bi se dodvorili domaćinu Urugvaju, Bolivijci su pred meč sa Jugoslavijom na svojim majicama ispisali: "Živeo Urugvaj", u nadi da će pridobiti naklonost publike.

Međutim, Urugvajci su bili očarani drugom stranom - Tirke, Moša i ostali deklasirali su Boliviju 4:0. Zanimljivo, sve do 1972. godine to je bila jedina utakmica koju je Bolivija odigrala protiv neke reprezentacije koja nije bila iz Južne Amerike. A onda te 1972. godine ponovo joj je protivnik bila Jugoslavija (1:1)!

Boliviju nećemo gledati na Mundijalu u Rusiji. Bolivijci su poslednji put bili na Mundijalu 1994. u SAD, a u sva tri dosadašnja takmičenja dobacili su samo do grupne faze. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji završili su na pretposlednjem mestu (samo je Venecuela bila lošija).

U subotu, 88 godina posle Urugvaja, Srbija će ponovo igrati protiv Bolivije, u prijateljskom meču u Austriji.

Prilika, pre svega, za "orlove" da poprave utisak u generalnoj probi za Mundijal, da podignu samopouzdanje pred start turnira u Rusiji.

Međutim, ne treba biti previše samouveren da će Bolivijci tek tako da se predaju i da će im biti napunjena mreža. Posle kraha u kvalifikacijama (doduše, teško da su im i bile davane neke šanse), Bolivijci su promenili selektora i kreću ispočetka.

Bolivijski tim je spoj mladosti i iskustva. Selektor Sezar Farijas (45 godina), inače Venecuelanac, trener je bolivijskog kluba "Najjači" (The Strongest), a prethodno je bio selektor nacionalnog tima svoje zemlje. Posle neuspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji Fudbalska federacija Bolivije smenila je Maurisija Sorija i pre 20-ak dana imenovala Farijasa za novog šefa stručnog štaba nacionalnog tima.

Glavni kreator igre bolivijske reprezentacije je Jasmani Kampos, 30-godišnji plejmejker kluba Najjači, koji, zanimljivo, NIKADA u karijeri nije promašio penal. On je u bolivijskoj reprezentaciji od 2007. godine.

U bolivijskom timu su i dvojica "gastarbajtera" - zadnji vezni Dani Beharano (24) igra za grčki Panetolikos (doduše uglavnom je bio na pozajmicama u bolivijskim klubovima), dok je napadač Rodrigo Vargas Kastiljo (23) član ukrajinskog kluba Karpati Ljviv. On ima tek 5 nastupa za A tim Bolivije, ali je protiv Južne Koreje bio starter.

Najveći broj bolivijskih reprezentativaca regrutovan je iz klubova Bolivar, Orijente Petrolero, Bluming, a tu je i nekoliko igrača iz bolvijskog kluba Najjači (The Strongest), koji trenira novi selektor. Najstariji fudbaler Bolivije je Ronald Raldes, 37-godišnji centralni defanzivac, sledi krilni napadač Huan Karlos Arse sa 33 (obojica igraju za Bolivar), golman Karlos Lampe (31) brani za čileanski klub Huaćipato.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar