25 година од велике Драженове трагедије...

Дражен Петровић, један од најбољих европских кошаркаша свих времена, преминуо је пре тачно 25 година, у својој 28. години живота.

Кошарка 07.06.2018 | 21:30
25 година од велике Драженове трагедије...
Петровић је рођен у Шибенику 1964. године, а да је само обележио странице историје хрватске, југословенске и европске кошарке мало је рећи.

Он је био рођен победник, шампион, неко ко је увек хтео да побеђује, коме је кошарка била више од страсти. Максимално посвећен, пре школе је морао да шутне барем 500 пута, а после тренинга барем 100 тројки пре завршетка.

По многима најбољи кошаркаш са ових простора 7. јуна 1993. године настрадао је у Немачкој, кад се аутомобилом враћао са квалификација за Европско првенство у Пољској. 

Дражен није желео да се враћа авионом, већ је одлучио да заједно са девојком Кларом крене колима. Управо је за воланом била манекенка, док се Петровић налазио се на сувозачевом месту приликом удеса. 

Када је дошло до несреће, хрватски кошаркаш излетео је кроз стакло и на лицу места погинуо. 

"За њега на терену нису постојали рођаци, он је увек хтео да победи, по сваку цену",рекао је Драженов брат, Ацо Петровић.



Петровић је кроз каријеру наступао за Шибенку, Цибону и Реал Мадрид у Европи, а у САД представљао је Портланд Трејлблејзерсе и Њу Џерси Нетсе.

У најјачој лиги света имао је просечно 15.4 поена, 2.3 скока и 2.4 асистенције, за четири године проведене у лиги.

"Кошаркашки Моцарт" је приватно био поприличо повучен, као да је сву своју енергију чувао за паркет, где би искаљивао сав накупљен бас, али на елегантан начин.

"Када смо играли против некога кога нисам мислио да ћемо победити помислио сам: 'Победићемо јер ћемо њему дати лопту и он ће да уради све што треба'", рекао је Кике Виљалобос, Драженов саиграч из периода Реал Мадрида.

Када је Дражен заменио Мадрид Портландом, на почетку се није наиграо, па је иронично прокоментарисао да је најплаћенији играч у НБА, јер га плаћају милионима за пет минута по мечу. Толико мала минутажа би многе демотивисала, али не и њега. Петровић је само још јаче тренирао, а сезону и по касније трејдован је у Њу Џерси, где је након прве године бележио 20.6 поена, а своје последње 22.3 поена по мечу. Нашао се у трећој најбољој петорци лиге, али не и на Ол-стар мечу.

"Он је један од првих играча који је шутирао далеко од линије за три, био је нестваран шутер и савршено би се уклопио у садашњи стил игре", рекао је Рик Карлај, тренер Даласа, а тадашњи асистент у Нетсима.



Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Марко

07.06.2018 19:58

У данашњој НБА Дражен би давао у просјеку 30 кошева по утакмици. Био је Моцарт под кошевима, имао сам срећу да га сретнем , био је примјер и узор младима. Трагедија је како је рано страдао.Нека му је вијечна слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

07.06.2018 20:52

У мору престрашних вијести које смо тад добијали са свих ратишта ова је одјекнула горе од хидрогенске бомбе. Почивао у миру Божјем.

ОДГОВОРИТЕ