25 godina od velike Draženove tragedije...

Dražen Petrović, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, preminuo je pre tačno 25 godina, u svojoj 28. godini života.

Košarka 07.06.2018 | 21:30
25 godina od velike Draženove tragedije...
Petrović je rođen u Šibeniku 1964. godine, a da je samo obeležio stranice istorije hrvatske, jugoslovenske i evropske košarke malo je reći.

On je bio rođen pobednik, šampion, neko ko je uvek hteo da pobeđuje, kome je košarka bila više od strasti. Maksimalno posvećen, pre škole je morao da šutne barem 500 puta, a posle treninga barem 100 trojki pre završetka.

Po mnogima najbolji košarkaš sa ovih prostora 7. juna 1993. godine nastradao je u Nemačkoj, kad se automobilom vraćao sa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. 

Dražen nije želeo da se vraća avionom, već je odlučio da zajedno sa devojkom Klarom krene kolima. Upravo je za volanom bila manekenka, dok se Petrović nalazio se na suvozačevom mestu prilikom udesa. 

Kada je došlo do nesreće, hrvatski košarkaš izleteo je kroz staklo i na licu mesta poginuo. 

"Za njega na terenu nisu postojali rođaci, on je uvek hteo da pobedi, po svaku cenu",rekao je Draženov brat, Aco Petrović.



Petrović je kroz karijeru nastupao za Šibenku, Cibonu i Real Madrid u Evropi, a u SAD predstavljao je Portland Trejlblejzerse i Nju Džersi Netse.

U najjačoj ligi sveta imao je prosečno 15.4 poena, 2.3 skoka i 2.4 asistencije, za četiri godine provedene u ligi.

"Košarkaški Mocart" je privatno bio popriličo povučen, kao da je svu svoju energiju čuvao za parket, gde bi iskaljivao sav nakupljen bas, ali na elegantan način.

"Kada smo igrali protiv nekoga koga nisam mislio da ćemo pobediti pomislio sam: 'Pobedićemo jer ćemo njemu dati loptu i on će da uradi sve što treba'", rekao je Kike Viljalobos, Draženov saigrač iz perioda Real Madrida.

Kada je Dražen zamenio Madrid Portlandom, na početku se nije naigrao, pa je ironično prokomentarisao da je najplaćeniji igrač u NBA, jer ga plaćaju milionima za pet minuta po meču. Toliko mala minutaža bi mnoge demotivisala, ali ne i njega. Petrović je samo još jače trenirao, a sezonu i po kasnije trejdovan je u Nju Džersi, gde je nakon prve godine beležio 20.6 poena, a svoje poslednje 22.3 poena po meču. Našao se u trećoj najboljoj petorci lige, ali ne i na Ol-star meču.

"On je jedan od prvih igrača koji je šutirao daleko od linije za tri, bio je nestvaran šuter i savršeno bi se uklopio u sadašnji stil igre", rekao je Rik Karlaj, trener Dalasa, a tadašnji asistent u Netsima.



Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Marko

07.06.2018 19:58

U današnjoj NBA Dražen bi davao u prosjeku 30 koševa po utakmici. Bio je Mocart pod koševima, imao sam sreću da ga sretnem , bio je primjer i uzor mladima. Tragedija je kako je rano stradao.Neka mu je viječna slava.

ODGOVORITE
Name

Saša

07.06.2018 20:52

U moru prestrašnih vijesti koje smo tad dobijali sa svih ratišta ova je odjeknula gore od hidrogenske bombe. Počivao u miru Božjem.

ODGOVORITE