СП: Како Нијемци виде Србију...?

Тадић и Костић муче сваку одбрану, Бане и Коларов спори, Стојковић има проблем са истрчавањем! Храбри експеримент ФСС са Младеном Крстајићем, сматра Кикер у мундијалском специјалу представљајући селекцију Србије. . .

Фудбал 09.06.2018 | 23:00
СП: Како Нијемци виде Србију...?
Предност је што се у офанзиви ослањамо на креативне и играче великих брзинских способности (по крилима), а мане што у одбрани, имамо двојицу која су прешла играчки зенит. Тако сматра Кикер, у специјалалном издању посвећеном предстојећем Мундијалу у Русији, анализирајући све, па и репрезентацију Србије.

На 246 страна, угледни немачки магазин представио је сваког учесника завршног турнира Првенства света, бавећи се, између осталог и прогнозом докле ће стићи, па је тако нашу селекцију поставио на треће место Групе Е, иза Бразила (максималних пет од пет поена) и Швајцарске (три од пет), наводећи да би пробој у нокаут фазу био успех. Што би, руку на срце, оценила и већина наших навијача.

Попут сваке репрезентације осим Немачке и Бразила, којима је посвећено више страница - првима јер су прваци планете, а другима јер им се дају највеће шансе да их свргну - Кикер је и Орлове представио на четири стране. На првој је мали постер нашег државног тима, другу заузимају генералије везане за ФСС, учешће на претходним Мундијалима и списак играча - мада на њему има грешака, осванула су презимена попут Басте, Обрадовића, Максимовића, Савића, Вуковића и Гаћиновића, што је вероватно последица раног "уласка" у штампарију, пре него што је Крстајић објавио на кога рачуна - док је на преостале две анализиран пут кроз квалификације и апострофирано где смо јаки, а где рањиви.

"Одувек су Срби имали квалитетне фудбалере, али су по правилу изостајали добри резултати. Последњи пут су били учесници Мундијала 2010, кад су добили Немачку, али испали у првој рунди. Отад нису ишли на преостала три велика такмичења", подсећа Кикер и наводи речи Младена Крстајића како ће судар са Костариком бити пресудан за наше амбиције.

Магазин додаје да смо под руководством Славољуба Муслина играли у формацији 3-5-2, док је Крстајић преферирао 4-3-3 систем. С тим да се и ту поткрала омашка, јер је актуелни селектор три од пет утакмица одиграо у распореду 4-2-3-1.

"Срби могу да граде игру на основу индивидуалне класе, мада више воле да дејствују из контранапада", додаје се у тексту у коме се као најважнији играчи апострофирају Немања Матић, Душан Тадић, Александар Митровић и Сергеј Милинковић Савић.

Наводи се и Крстајићева изјава посвећена последњем и свакако најатрактивнијем ривалу у групи, Бразилу.

"Не плашим се Нејмара, већ што имамо премало времена да се спремимо".

Кад је реч о плусевима и минусима, Кикер је директан.

"Игра Србије се заснива на доброј дисциплини и контранападима. Тадић и Костић свакој одбрани могу да направе проблеме. Посебно се то односи на везисту Саутемптона, који је дао четири и асистирао за још седам голова у квалификацијама. Александар Коларов и Адем Љајић су јако оружје, сјајно изводе слободне ударце и корнере. А Крстајић је направио добру комбинацију младости и искуства", пише у одељку о снази.

А онда о слабостима:

"Срби брину због дефанзиве, где им играју ветерани попут Ивановића (34 године) и Коларова (32), а обојица имају проблем са брзином. У одбрани се увек експериментисало и изгледа да није пронађена одговарајућа четворка, проблеми би могли да настану у зони између везног реда и последње линије, после изгубљене лопте. Ситуацију погоршава повреда Матије Настасића. Голман Стојковић је јак на линији, али има проблем приликом истрчавања. У нападу, практично, не постоји одговарајућа замена Митровићу. Екипа је, традиционално, склона урушавању ако губи са0:2 или убедљивије".

У закључку, Кикер каже како би "Срби били задовољни да стигну од осмине финала, те да је тај циљ достижан", али нам је на скали од један од пет дао двојку. Као и Костарики. Подсетимо, Бразилцима петицу, Швајцарцима тројку.

Посебно место заузима представљање селектора. Под насловом "Храбри експеримент", Кикер се бавио играчком и функционерском каријером Младена Крстајића, подсетивши да је шансу да води репрезентацију добио после различитих погледа ФСС и Славољуба Муслина по питању тога би требало да буде стављен на списак.

"ФСС се одлучио за смели експеримет са 44-годишњим тренером почетником. То је изазвало контроверзе и дискусије међу навијачима и новинарима. Без обзира да ли експеримент буде функционисао, Крстајић мора да настави да ради овај посао. Упркос недостатку искуства, има своје идеје и доследан им је. Променио је формацију у односу на Муслина, а после неколико слабијих утакмица одлучио да 'скине' траку с руке Бранислава Ивановића како би га 'размрдао'. То је, такође, ризичан потез", пише Кикер.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар