SP: Kako Nijemci vide Srbiju...?

Tadić i Kostić muče svaku odbranu, Bane i Kolarov spori, Stojković ima problem sa istrčavanjem! Hrabri eksperiment FSS sa Mladenom Krstajićem, smatra Kiker u mundijalskom specijalu predstavljajući selekciju Srbije. . .

Fudbal 09.06.2018 | 23:00
SP: Kako Nijemci vide Srbiju...?
Prednost je što se u ofanzivi oslanjamo na kreativne i igrače velikih brzinskih sposobnosti (po krilima), a mane što u odbrani, imamo dvojicu koja su prešla igrački zenit. Tako smatra Kiker, u specijalalnom izdanju posvećenom predstojećem Mundijalu u Rusiji, analizirajući sve, pa i reprezentaciju Srbije.

Na 246 strana, ugledni nemački magazin predstavio je svakog učesnika završnog turnira Prvenstva sveta, baveći se, između ostalog i prognozom dokle će stići, pa je tako našu selekciju postavio na treće mesto Grupe E, iza Brazila (maksimalnih pet od pet poena) i Švajcarske (tri od pet), navodeći da bi proboj u nokaut fazu bio uspeh. Što bi, ruku na srce, ocenila i većina naših navijača.

Poput svake reprezentacije osim Nemačke i Brazila, kojima je posvećeno više stranica - prvima jer su prvaci planete, a drugima jer im se daju najveće šanse da ih svrgnu - Kiker je i Orlove predstavio na četiri strane. Na prvoj je mali poster našeg državnog tima, drugu zauzimaju generalije vezane za FSS, učešće na prethodnim Mundijalima i spisak igrača - mada na njemu ima grešaka, osvanula su prezimena poput Baste, Obradovića, Maksimovića, Savića, Vukovića i Gaćinovića, što je verovatno posledica ranog "ulaska" u štampariju, pre nego što je Krstajić objavio na koga računa - dok je na preostale dve analiziran put kroz kvalifikacije i apostrofirano gde smo jaki, a gde ranjivi.

"Oduvek su Srbi imali kvalitetne fudbalere, ali su po pravilu izostajali dobri rezultati. Poslednji put su bili učesnici Mundijala 2010, kad su dobili Nemačku, ali ispali u prvoj rundi. Otad nisu išli na preostala tri velika takmičenja", podseća Kiker i navodi reči Mladena Krstajića kako će sudar sa Kostarikom biti presudan za naše ambicije.

Magazin dodaje da smo pod rukovodstvom Slavoljuba Muslina igrali u formaciji 3-5-2, dok je Krstajić preferirao 4-3-3 sistem. S tim da se i tu potkrala omaška, jer je aktuelni selektor tri od pet utakmica odigrao u rasporedu 4-2-3-1.

"Srbi mogu da grade igru na osnovu individualne klase, mada više vole da dejstvuju iz kontranapada", dodaje se u tekstu u kome se kao najvažniji igrači apostrofiraju Nemanja Matić, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić.

Navodi se i Krstajićeva izjava posvećena poslednjem i svakako najatraktivnijem rivalu u grupi, Brazilu.

"Ne plašim se Nejmara, već što imamo premalo vremena da se spremimo".

Kad je reč o plusevima i minusima, Kiker je direktan.

"Igra Srbije se zasniva na dobroj disciplini i kontranapadima. Tadić i Kostić svakoj odbrani mogu da naprave probleme. Posebno se to odnosi na vezistu Sautemptona, koji je dao četiri i asistirao za još sedam golova u kvalifikacijama. Aleksandar Kolarov i Adem Ljajić su jako oružje, sjajno izvode slobodne udarce i kornere. A Krstajić je napravio dobru kombinaciju mladosti i iskustva", piše u odeljku o snazi.

A onda o slabostima:

"Srbi brinu zbog defanzive, gde im igraju veterani poput Ivanovića (34 godine) i Kolarova (32), a obojica imaju problem sa brzinom. U odbrani se uvek eksperimentisalo i izgleda da nije pronađena odgovarajuća četvorka, problemi bi mogli da nastanu u zoni između veznog reda i poslednje linije, posle izgubljene lopte. Situaciju pogoršava povreda Matije Nastasića. Golman Stojković je jak na liniji, ali ima problem prilikom istrčavanja. U napadu, praktično, ne postoji odgovarajuća zamena Mitroviću. Ekipa je, tradicionalno, sklona urušavanju ako gubi sa0:2 ili ubedljivije".

U zaključku, Kiker kaže kako bi "Srbi bili zadovoljni da stignu od osmine finala, te da je taj cilj dostižan", ali nam je na skali od jedan od pet dao dvojku. Kao i Kostariki. Podsetimo, Brazilcima peticu, Švajcarcima trojku.

Posebno mesto zauzima predstavljanje selektora. Pod naslovom "Hrabri eksperiment", Kiker se bavio igračkom i funkcionerskom karijerom Mladena Krstajića, podsetivši da je šansu da vodi reprezentaciju dobio posle različitih pogleda FSS i Slavoljuba Muslina po pitanju toga bi trebalo da bude stavljen na spisak.

"FSS se odlučio za smeli eksperimet sa 44-godišnjim trenerom početnikom. To je izazvalo kontroverze i diskusije među navijačima i novinarima. Bez obzira da li eksperiment bude funkcionisao, Krstajić mora da nastavi da radi ovaj posao. Uprkos nedostatku iskustva, ima svoje ideje i dosledan im je. Promenio je formaciju u odnosu na Muslina, a posle nekoliko slabijih utakmica odlučio da 'skine' traku s ruke Branislava Ivanovića kako bi ga 'razmrdao'. To je, takođe, rizičan potez", piše Kiker.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar