Русија 2018: Главне теме фудбал и - хулиганизам!

Полицију током Свјетског првенства чекају пуне руке посла. Енглези ће бити мете, али и они сами најављују нападе.

Фудбал 10.06.2018 | 23:15
Русија 2018: Главне теме фудбал и - хулиганизам!
Улице Марсеја 11. јуна 2016. личиле су на бојно поље. Руски хулигани, очигледно сјајно физички припремљени, јурили су Енглезе и разбијали им главе гдје год их примијете уочи међусобног дуела двије репрезентације на Европском првенству. Било је брутално!

"Било је то, заправо, упозорење Енглезима шта их чека на Свјетском првенству у Русији уколико се не буду понашали примјерено и у складу са нашом традицијом", изјавио је један од руских хулигана у бројним интервјуима који су направљени током протекле двије године и објаснио зашто су баш Енглези толико битни.

"Они се сматрају за зачетнике хулиганизма, многе руске навијачке групе основане су копирајући Енглезе, али им је у Француској показано да је њихово вријеме прошло и да више нису главни".

Марсеј је, такође, био и упозорење организаторима предстојећег Мундијала шта би могло да се догоди уколико мјере безбједности не буду на највишем нивоу.

Без увијања, руски хулигани и ултраси поручују Енглезима да ће им бити главне мете уколико се на њиховој територији буду понашали као што углавном чине на фудбалским гостовањима - бахато. Наводно, чак су склопљени пактови са хулиганима из других земаља - опет незванично, у питању су Србија, Пољска и Аргентина - да заједничким снагама "васпитавају" Енглезе.

"Код старијих хулигана било је правило 'пијеш и бијеш', док су данашње генерације попут борилачких клубова - физички припремљени као професионални борци", добро је примијетио један британски новинар у страху од онога што би могло да се догоди његовим сународницима.



Шта ће се догађати наредних мјесец дана на улицама Москве, Санкт Петербурга, Ростова, Самаре... Посебно Волгограда, Нижњи Новгорода и Калињинграда - гдје Енглези играју мечеве групне фазе против Туниса, Панаме и Белгије - то вјероватно зна јако мали број људи.

У поменута три града гдје ће се Острвљани борити за пролаз у другу може се очекивати да ће они жељни туче вребати сваку прилику за инцидент. Уз то, познато је да руским навијачима путовања не представљају проблем, те је вјероватно да ће Енглези, поред локалних, бити под присмотром и водећих хулиганских банди из Москве (Спартак и ЦСКА) и Санкт Петербурга (Зенит).

Медији на Острву су још током Европског првенства у Француској прије двије године почели да пишу како навијаче из Енглеске у Русији чека "пакао", урађено је много интервјуа - додуше већина саговорника били су маскирани момци који се издају за познате хулигане, што и није лако провјерљиво - написана су бројна упозорења и савјети онима који путују на Мундијал, а било је чак и пријетњи из Енглеске да су се најпознатије хулиганске групе ујединиле и да "неће остати дужни Русима".

"Неће знати шта их је снашло", пренио је таблоид "Дејли Стар" изјаву 57-годишњег хулигана из Мидлсброа.

"Већина нас ће доћи у Русију око двије седмице прије почетка турнира. Биће нас много и било би сумњиво да се сви појавимо пар дана уочи почетка. Већ смо имали 'извидницу', знамо гдје су опасне зоне и знамо све што је потребно. Сигурно се нећемо шетати у дресовима Енглеске, већ ћемо бити обучени 'кежуал'", додао је.

Велико је питање колико су пријетње и једних и других заиста озбиљне и да ли стварно има разлога за бригу, посебно када се има у виду строгоћа и снага руске полиције, бројне забране домаћим хулиганима за присуствовање утакмицама, а иностраним регистрованим изгредницима за путовање у Русију, као и прописане казне за све који не буду поштовали правила:

- за ремећење јавног реда и мира: 15 дана затвора
- за мањи хулигански испад: до 5 година затвора
- за учешће у масовним немирима: 8 до 15 година затвора
- за напад на полицајца: до 10 година затвора
- за препродају улазница: до 18.000 евра по улазници.

Поред могућих туча, страх оних који би само да се добро забаве током Мундијала изазива и расизам који је поприлично заступљен на трибинама руских стадиона у мечевима националног првенства. Стога, поред Енглеза, за безбједност се прибојавају и навијачи Египта, Туниса, Саудијске Арабије, Марока, Ирана, Нигерије и Сенегала, а сигурно и да није пријатно Хрватима због изражене "братске" повезаности руских и српских навијача...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар